Vesti
Hronika

Rošiću i Spasojeviću produžen pritvor

Odlukom Specijalnog suda u Prištini Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću, kojima se na teret stavlja umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, produžen je pritvor za još dva meseca.
Rošiću i Spasojeviću produžen pritvor
Mesto ubistva Olivera Ivanovića (Foto arhiva Kim)

Branilac Marka Rašića advokat Mahmut Haljimi izjavio je za Kosovo Onlajn da je i ovo rešenje o produženju pritvora, kao i sva prethodna, doneto bez valjanih dokaza.

"Više puta do sada, kao i na pripremnom ročištu koje je održano početkom meseca, predočio sam sudu da protiv mog klijenta ne postoji ni jedan dokaz zbog kojeg bi ovoliko dugo trebao da bude u pritvoru. Ponovio sam da ceduljica koja je navodno nađena kod pokojnog Olivera Ivanovića, sa registarskim brojem Rošićevih kola, nije validan dokaz, jer je brat Olivera Ivanovića rekao da to nije Oliverov rukopis. Nije opravdana sumnja ni da bi moj klijent mogao da utiče na svedoke, jer ga u spisima koji su otkucani na više od 12 hiljada strana ni jedan svedok ne spominje“, rekao je Haljimi i dodao da je u zakonskom roku od 24 sata uložio žalbu na ovo rešenje.

Haljimi naglašava da odluka o produženju pritvora Rošiću nije dostavljena na njegovom maternjem jeziku čime je prekršen Ustav, Zakon o krivičnom postupku i Konvencija o ljudskim pravima.

Na pripremnom ročištu koje je u Prištini održano 11. februara, advokat Mahmut Haljimi je predložio sudu da se Marko Rošić pusti da se brani sa slobode uz kauciju od 15 hiljada evra koju bi uplatila Rošićeva porodica, ali je taj predlog, po rečima Haljimija, odbijen uz konstataciju da je ponuđeni iznos nedovoljan.

Marko Rošić i Nedeljko Spasojević su uhapšeni 23. novembra 2018. godine u Severnoj Mitrovici i nalaze sa na optužnici sa još četvoro Srba, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred prostorija svoje stranke u Severnoj Mitrovici, a počinioci i nalogodavci ovog ubistva još uvek nisu otkriveni i uhapšeni.



Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020