Vesti
Hronika

Ročište za ubistvo Ivanovića odloženo na neodređeno vreme

U osnovnom sudu u Prištini sutra je trebalo da se održi pripremno ročište za razmatranje nove optužnice protiv šestoro Srba optuženih za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića u januaru 2018. godine, ali kako za Kosovo Onlajn navodi advokat Faruk Korenica, ročište je odloženo na neodređeno vreme.

Ročište za ubistvo Ivanovića odloženo na neodređeno vreme
Detalj iz suda (Foto Kim arhiva)

“Javljeno mi je telefonom iz kancelarije predsednika veća, gospodina Valjona Kurtaja, da se suđenje odlaže na neodređeno vreme. Zahtevao sam da mi se kaže razlog, ali osoba koja mi je javila, rekla je da ništa ne zna i da je samo dobila nalog da mi javi, da sutra ne dolazim, jer se predmet odlaže na neodređeno vreme”.

On ističe da je nastala prava pravna zbrka ovim činom i da se po njemu igraju čudne igre koje samo odugovlače proces dok su ljudi bez dokaza u pritvoru.

“Mislim da su napravili neverovatnu pravnu zbrku, teško povredili prava okrivljenih u ovom postupku i Ustav Kosova jer optužnica nema elemente člana 241, i nedostatak ni jednog elementa od navedenih devet optužnicu ne čini optužnim aktom već samo običnim dopisom. Zašto se to radi , zašto je advokat koji je već godinu dana branilac Radeta Basare, i koji dobro zna da sam ja u jednom delu samo prilikom određivanja pritvora prisustvovao njegovoj odbrani jer je bio drugi predmet u odnosu Nedeljka Spasojevića, što je moje pravo, ali kad je specijalni tužilac Sulj Hodža odlučio da pripoji Radeta Basaru grupi on me je pozvao i pitao koga ja želim da branim u nastavku postupka i ja sam izabrao Nedeljka jer sam njega već dve godine zastupao”.

Korenica ne vidi razlog za njegovo izuzeće iz ovog slučaja jer zakon ni u kom slučaju nije prekršen.

“Apsolutno ne postoji razlog za moje isključenje shodno članu 56 zakona o Kirvičnom postupku gde je taksativno navedeno kada advokat mora da bude isključen iz postupka. Ne i kada je do nekog stepena krivičnog postupka branio dva čoveka”.

On navodi da ga čudi da njegovo izuzeće traži Tom Gaši iako oboje zastupaju iste interese kod svojih branjenika.

“Moje izuzeće traži Tom Gaši koji već godinu dana brani Radeta Basaru i koji je i ranije upoznat sa činjenicom da sam ja bio branilac i njemu sada na prošloj sednici iznenada pada na pamet da traži moje izuzeće iako je to nespojivo sa zdravim razumom jer su interesi Radeta Basare i Nedeljka Spasojevića isti, nisu u koliziji, nema sukoba interesa, oni ne tuže jedan drugog“.

Poznati advokat napominje još jednu činjenicu.

“Rade Basara je u trenutku izvršenja teškog ubistva nad mojim prijateljem Oliverom Ivanovićem nije bio na Kosovu već u Hrvatskoj. Nastala je opšta zbrka gde bi ukoliko bi sudio poštovalo rešenje Apelacionog suda, ovaj sudija predsednik veća bi uz malo profesionalne hrabrosti i znanja trebao ovu optužnicu odbaciti i da obustavi krivični postupak protiv okrivljenih“, navodi Korenica.

On misli da se sve ovo radi po nečijem nalogu.

“Neko je dao nalog da se pokrene ovo pitanje, posebno onog dana da bi se dobilo na vremenu. Da li tužilac sprema četvrtu optužnicu ili mora da uslede konsultacije ko zna sa kim kako i šta da se radi jer rešenje Apelacionog suda je smetnja predsedniku veće da nastavi dalji postupak. On može samo da ponovi grešku da odbije naš predlog i donese rešenje o potvrđivanju optužnice na šta bi se mi ponovo žalili“, kaže Korenica.

Na pitanje da li je zakonski moguće odložiti tek tako suđenje na neodređeno vreme i bez obrazloženja Korenica ističe da to ne sme da se radi.

“Član 185, stav 2 ZKP obavezuje sve organe koji učestvuju u krivičnom postupku kada se radi o pritvorskom predmetu da sa posebnom hitnošću rešavaju probleme. Predsednik suda nije krojač da ukoliko ne sašije odelo po meri izvrši prepravku ili nadoknadi štetu. Ali kada vam neko uzme minut od života pa vas drži u pritvoru protivzakonito, nema te cene koja može da vam plati da se nadoknadi život čoveku. Niko od nas nije večan i život nam je dat da bi ga proveli sa svojim porodicama, sa svojom decom i onima koje volimo. Čovek bez trunke dokaza evo već 24 meseca sedi u pritvoru“, napominje Korenica.

Kaže da "on smeta jer je kritičar svega što nije u skladu sa zakonom".

“Hoće da nameste igru da me izbace iz postupka jer sam ja kritičar koji kritikuje protivzakonit rad suda. Sudija je mogao onog dana shodno članovima 55 i 56 ZKP da odbaci predmet kao neosnovan i da idemo dalje, a zašto ga sada odlaže, nema objašnjenja jer je to protivno i Ustavu i članu 185, stav 2 Krivičnog zakonika Kosova“, zaključio je Korenica.

Vasić: Za odlaganje sam saznao iz medija

Advokat Dejan A. Vasić, koji u slučaju za ubistvo Olivera Ivanovića zastupa policajca Dragišu Markovića, za Kosovo Onlajn navodi da ga niko nije obavestio o odlaganju suđenja, nego je to saznao iz medija.

“O odlaganju suđenja obavešten sam iz medija, odnosno izjave koju je dao kolega Faruk Korenica. Mene niko nije zvao da mi prenese ovu informaciju”, navodi Vasić.

O tome da li se čuo sa kolegama povodom najnovijeg odlaganja, Vasić kaže:

“Kontaktirao sam i ostale kolege koji su branioci u ovom predmetu, ni oni nisu obavešteni da je suđenje odloženo. Ukoliko do sutra ne dobijemo zvaničnu potvrdu, moj branjenik Dragiša Marković i ja ćemo sutra otići u sud”, zaključio je Vasić.Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022