Vesti
Hronika

Ristu Jovanoviću određen pritvor od mesec dana

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Ristu Jovanoviću iz Podgorice koji je uhapšen u ponedeljak na Gazimestanu. Njegova advokatica Jovana Filipović istakla je da odluka suda nije u skladu sa zakonom.

Ristu Jovanoviću određen pritvor od mesec dana
Risto Jovanović (Foto Kim)

Pred Osnovnim sudom u Prištini danas je održano saslušanje Rista Jovanovića koji se tereti za "izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti". On je jutros izjavio da nije kriva tužilac je zatražio sudski pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Međutim, sudija je ipak odlučila da mu odredi jednomesečni pritvor, kazala je advokatica Jovana Filipović.

"Ova odluka suda nije zasnovana po zakonu. Ristu Jovanoviću određena je mera pritvora od mesec dana, biće smešten u pritvoru u Severnoj Mitrovici. Međutim, da bi se odredila mera pritvora nije ispunjen nijedan zakonski uslov koji Zakon o krivičnom postupku predviđa i koji je sud dužan da primenjuje", istakla je Filipović.

Napominje da je tokom donošenja odluke bila primetna pristrasnost sudije, kao i u mnogim drugim slučajevima kada se lica srpske nacionalnosti optužuju za širenje mržnje.

"Risto Jovanović je optužen zbog toga što je pevao pesmu Vidovdan koja nema nikakve veze sa dešavanjima nakon 1999. godine, već sa Kosovskim bojem koji se dogodio 1389. godine. Veličao je srpske junake u toj pesmi i tri prsta koja predstavljaju Oca, Sina i Svetoga Duha", kazala je Filipovićeva i dodala da će uložiti žalbu za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze. 

Filipovićeva je izrazila nadu da će Apelacioni sud da razmotri žalbene navode i utvrdi da nema mesta uslovima za određivanje pritvora. 

Na početku ročišta sudija je pročitala optužnicu kojom se Jovanović tereti za navodno krivično delo "izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrepeljivosti", on se izjasnio da nije kriv i da nije došao na Kosovo da provocira i širi mržnju.

Njegova advokatica Jovana Filipović zatražila je da se njen klijent brani sa slobode.

"Ja vam se kunem u grob svoje majke da ću dolaziti kad god treba na sud. Iz policije Crne Gore je došlo da ja tamo nemam nikakvih problema. Kunem vam se u Boga i svoje dete koje nema ko da izdržava bez moje ruke, javljaću se kada god pozovete", rekao je Jovanović na saslušanju.

Podsetimo, Risto Jovanović uhapšen je 28. juna na Gazimestanu nakon što je pokušao da ukaže na bespotreban policijski pretres torbe monahinje koja je izlazila iz dvorišta memorijalnog kompleksa na Gazimestanu.Ostale vesti

Poznat uzrok tragedije u Hrvatskoj: Uhapšen vozač autobusa, zaspao za volanom
Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić je nakon uviđaja na mestu nesreće na autoputu u blizini Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba, a povređeno više desetina, saopštio da je vozač autobusa uhapšen, prenosi hrvatski portal Jutarnji.
  • 25.07.2021
Deset poginulih, 45 povređenih u sletanju autobusa kod Slavonskog Broda
Deset osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina povređeno, kada je autobus kosovskih oznaka sleteo jutros sa autoputa kod Slavonskog Broda, saopštila je hrvatska policija. Osam osoba je teško povređeno. Kako nezvanično saznaje Hina, autobus je saobraćao na liniji Frankfurt-Đakovica.
  • 25.07.2021
Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021