Vesti
Hronika

Ristu Jovanoviću određen pritvor od mesec dana

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Ristu Jovanoviću iz Podgorice koji je uhapšen u ponedeljak na Gazimestanu. Njegova advokatica Jovana Filipović istakla je da odluka suda nije u skladu sa zakonom.

Ristu Jovanoviću određen pritvor od mesec dana
Risto Jovanović (Foto Kim)

Pred Osnovnim sudom u Prištini danas je održano saslušanje Rista Jovanovića koji se tereti za "izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti". On je jutros izjavio da nije kriva tužilac je zatražio sudski pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Međutim, sudija je ipak odlučila da mu odredi jednomesečni pritvor, kazala je advokatica Jovana Filipović.

"Ova odluka suda nije zasnovana po zakonu. Ristu Jovanoviću određena je mera pritvora od mesec dana, biće smešten u pritvoru u Severnoj Mitrovici. Međutim, da bi se odredila mera pritvora nije ispunjen nijedan zakonski uslov koji Zakon o krivičnom postupku predviđa i koji je sud dužan da primenjuje", istakla je Filipović.

Napominje da je tokom donošenja odluke bila primetna pristrasnost sudije, kao i u mnogim drugim slučajevima kada se lica srpske nacionalnosti optužuju za širenje mržnje.

"Risto Jovanović je optužen zbog toga što je pevao pesmu Vidovdan koja nema nikakve veze sa dešavanjima nakon 1999. godine, već sa Kosovskim bojem koji se dogodio 1389. godine. Veličao je srpske junake u toj pesmi i tri prsta koja predstavljaju Oca, Sina i Svetoga Duha", kazala je Filipovićeva i dodala da će uložiti žalbu za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze. 

Filipovićeva je izrazila nadu da će Apelacioni sud da razmotri žalbene navode i utvrdi da nema mesta uslovima za određivanje pritvora. 

Na početku ročišta sudija je pročitala optužnicu kojom se Jovanović tereti za navodno krivično delo "izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrepeljivosti", on se izjasnio da nije kriv i da nije došao na Kosovo da provocira i širi mržnju.

Njegova advokatica Jovana Filipović zatražila je da se njen klijent brani sa slobode.

"Ja vam se kunem u grob svoje majke da ću dolaziti kad god treba na sud. Iz policije Crne Gore je došlo da ja tamo nemam nikakvih problema. Kunem vam se u Boga i svoje dete koje nema ko da izdržava bez moje ruke, javljaću se kada god pozovete", rekao je Jovanović na saslušanju.

Podsetimo, Risto Jovanović uhapšen je 28. juna na Gazimestanu nakon što je pokušao da ukaže na bespotreban policijski pretres torbe monahinje koja je izlazila iz dvorišta memorijalnog kompleksa na Gazimestanu.Ostale vesti

Pljačke u Gračanici: Lopovi ulaze u kuće dok su domaćini u kućama
Poslednjih dana u Gračanici je opljačkano nekoliko porodica, a zabeležen je i jedan pokušaj pljačke. Za sada prema tvrdnjama oštećenih, nijedan slučaj nije rasvetljen. 
  • 21.10.2021
Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021