Vesti
Hronika

RCNL: Cilj i dalje isti, rasvetljavanje sudbine 1.640 nestalih lica

Resursni centar za nestala lica obeležio je četvrtu godišnjicu od osnivanja. Predstavnici, Bajram Ćerkinaj i Negovan Mavrić, pozvali su nadležne institucije da “savesno obavljaju svoju dužnost i ispune obećanja koja su davale porodicama nestalih lica tokom dvadeset godina”.
RCNL: Cilj i dalje isti, rasvetljavanje sudbine 1.640 nestalih lica
Negovan Mavrić i Bajram Ćerkinaj (Foot Kim)

Apel nadležnim institucijama

Na konferenciji Resursnog centra za nestala lica takođe je upućen apel nadležni institucijama, „da svoj posao shvate ozbiljno", jer kako je rečeno, toliko duguju porodicama nestalih lica.

U apelu je nevedeno pet predloga, koji su proizašli iz mnogobrojnih sastanaka sa članovima porodica nestalih lica. A to su:

Rasvetljavanje sudbine nestali lica; Povratne informacije od strane relevantnih institucija, vezane za rad na terenu i adekvatna razmena informacija sa članovima porodica netsalih lica; Izmena zakona koji regluliše uslove i kriterijumevezano za status i finansijsku nadokandu članovima porodica nestalih; Prioritizacija članova porodica nestalih kada je u pitanju zaposlenje, uzimajući u obzir socijalne i ekonomske uslove velike većine porodica; Inteziviranje angažovanja relevantnih institucija.

Resursni centar za nestala lica osnovan je 2017. godine uz pomoć specijalnog predstavnika generlanog sektetara UN-a na Kosovu Zahira Tanina, kazao je Bajram Ćerkinaj.

"Poreklo ili ideja za osnivanje Centra datira od 2012. godine, kada smo kao predstavnici porodica nestalih lica i Radne grupe za nestala lica imali priliku da posetimo Kipar, gde smo razgovarali i sastali se sa porodicama nestalih kiparskih Grka i Turaka i tamošnjim nadležnim vlastima koje se bave nestalim licima. Bile su dve posete Kipru koje je organizovala i omogućila Misija UN-a na Kosovu. Treći sastanak bio je 2013. godine, kada su nas posetile porodice sa Kipra", kazao je Ćerkinaj.

Istakao je da je tada, sa nedavno preminulim koordinatorom Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova, Miloradom Trifunovićem, doneo tešku odluku i započeo ovo putovanje.

“Bilo je vrlo skeptičnih ljudi i oni su pokušali da nas zaustave, ali uz pomoć institucionalnih predstavnika Kosova i predstavnika međunarodne zajednice uspeli smo”, kazao je Ćerkinaj.

Cilj porodica koje okuplja Resursni centra za nestala lica je rasvetljavanje sudbine nestalih, kazao je novoimenovani koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova Negovan Mavrić.

“Zato smo danas svi ovde, zajedno, Srbi i Albanci, da pokažemo svima kako nam je stalo da se ovaj naš zajednički problem reši time da se 1.640 porodica obraduje pronalaskom i rasvetljavanjem sudbine njihovih najmilijih”, kazao je Mavrić.

On je takođe istakao da je borba uzaludna, “ukoliko izostane podrška, kako lokalnih tako i međunarodnih institucija koje se bave ovim problemom”.

“Zato apelujemo na sve relevantne institucije koje se bave ovim problemom da nam izađu u susret, da izađu u susret porodicama koje ovde okupljamo svakodnevno, koje se ovde svakodnevno bore za istinu. Danas je veliki uspeh pronaći nestalu osobu, i veliki uspeh predati posmrtne ostatke porodici. Svakodnevno čekamo da se na nekoliko potencijalnih lokacija krene sa radom, ali uvek nešto iskrsne, ispadne problem koji ne razumemo”, rekao je Mavrić.

Na konferenciji je takođe rečeno da se politički predstavnici sve manje bave ovom temom, te da bi se pitanje rasvetljavanja sudbine nestalih lica odavno rešilo “da je za to postajala volja političara”.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021