Vesti
Hronika

Raseljeni Srbi posle sedam godina na Zadušnice u Đakovici

Raseljeni Srbi iz Đakovice obišli su danas, nakon sedam godina pravoslavno groblju u naselju Piskoti u ovom gradu.
Raseljeni Srbi posle sedam godina na Zadušnice u Đakovici
Raseljeni Đakovčani obišli groblje na Zadušnice (Foto PO Đakovica)

Poseta groblja organizovana je od strane Privremenog organa opštine Đakovica čiji su ga radnici i očistili pred Zadušnice.

Međutim, raseljeni Srbi koji su došli da obiđu grobove svojih članova porodice zatekli su veliki broj polomljenih nadgorbnih spomenika.

Raseljeni kažu da im poseta Đakovici mnogo znači pošto se, kako ističu u saopštenju, ne odriču svog zavičaja i grobova predaka.

"Tužno deluje slika mahom uništenih spomenika, otvorenih i razorenih grobnica, ali nas to neće sprečiti da se vraćamo Đakovicu sve do stvaranja uslova za kolektivni povratak u rodni grad i na svoja imanja", poručuju raseljeni Srbi.

Raseljeni đakovički Srbi obišli su danas manastir Visoki Dečani i Pećku patrijaršiju, kao i srpska groblja u ta dva grada zajedno sa raseljenim Dečancima koji žive u centralnoj Srbiji i u Crnoj Gori.

 Ostale vesti

Priština: Operisan Srbin koji je učestvovao u sukobu
Direktor Klinike za ortopediju Univerzitetsko-kliničkog centra u Prištini Gani Jašanica izjavio je da je Srbin koji je povređen u sukobu sa Kosovskom policijom operisan i da je njegovo stanje stabilno.
  • 25.09.2023
Eljšani: Policija traga za uniformisanim napadačima
Policija Kosova intenzivno traga za uniformisanim i naoružanim licima sa kojima se juče sukobila u Banjskoj, potvrdio je za Radio Kim Veton Eljšani, vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region sever.
  • 25.09.2023
Beta: Povređeni kod Banjske prebačeni u bolnicu u Novom Pazaru

Najmanje dvojica nepoznatih muškarca zbrinuta su juče tokom popodneva u novopazarskoj Opštoj bolnici zbog prostrelnih rana, nezvanično saznaje Beta.

  • 25.09.2023
Ulaz u Banjsku i dalje blokiran
U selo Banjska u opštini Zvečan na severu Kosova i dalje se ne može ući, niti iz njega izaći, nakon što je juče, posle pokušaja blokade puta, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik Kosovske policije.
  • 25.09.2023
Makedonski državljani u hotelu blizu manastira Banjska
Sedam makedonskih državljana, od kojih je jedno dete, nalaze se u hotelu u neposrednoj blizini manastira gde je izvršen oružani napad na kosovske policijske snage, saopštilo je večeras Ministarsrvo spoljnih poslova Severne Makedonije.
  • 24.09.2023
Kosovska policija: Uhapšen još jedan napadač, pronađeni arsenali oružja
Kosovska policija saopštila je da je uhapšen i drugi napadač koji je takođe bio u vojnoj uniformi i naoružan dugim puškama i municijom. 
  • 24.09.2023