Vesti
Hronika

Raseljeni obišli groblje u Prištini, Đakovčani bez pratnje

Raseljeni Srbi danas su na Zadušnice organizovano obišli delimično očišćeno pravoslavno groblje u Prištini. Međutim, raseljeni to nisu mogli u Đakovici, jer nisu imali pratnju za vožnju po Kosovu.
Raseljeni obišli groblje u Prištini, Đakovčani bez pratnje
Pravoslavno groblje u Prištini (Foto jadovno.com)

Prištinski paroh Saša Mitrović rekao je novinarima da je groblje malo više očišćeno nego za prošle Zadušnice, ali ne dovoljno, i da ima još dosta prostora koji nije očišćen, te se ne može prići grobovima.

Momčilo Lazić rekao je da dolazi iz Beograda za svake Zadušnice, ali da nije mogao da priđe starom delu groblja.

"Video sam da neki ljudi koji takođe nisu mogli da priđu, bacaju cveće do grobova svojih srodnika.
Taj deo groblja je potpuno zarastao, dok su drugi delovi donekle očišćeni", rekao je agenciji Beta Lazić.

Dodao je da je čuo da postoji spisak raseljenih Srba koji žele da se vrate u Prištinu.

Verica Simović je rekla da je Kolo srpskih sestara, čija je članica, pisalo nadležnima zahteve da se groblje uredi, ali da oni čiste samo deo groblja.

Prema njenim rečima, za povratak raseljenih bilo bi potrebno da se ispune mnogi uslovi kao što su mir, bezbednost, posao za raseljene, škole, ali da i sam odnos prema pravoslavnom groblju ukazuje na to da je povratak Srba neprihvatljiv i nepoželjan za nekoga u Prištini.

Kaća Džudović je agenciji Beta rekla da od šiblja i drugog rastinja nije mogla da priđe grobu svojih roditelja i da joj je jedino preostalo da, kao i prethodnih godina, nekako dobaci cveće do grobova.

U Udruženju raseljenih Srba iz Đakovice rekli su da ni za ove Zadušnice nadležni na Kosovu nisu đakovačkim Srbima obezbedili policijsku pratnju od administrativnog prelaza do grobalja i manastira u Đakovici.

Predstavnik raseljenih, Đokica Stanojević rekao je za Betu da su dva sata pred zakazani polazak za Prištinu obavešteni od Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo da raseljeni neće dobiti pratnju i da im niko ne garantuje bezbednost tokom puta na Kosovu.

U Udruženju rasljenih đakovačkih Srba izražavaju nadu da će kosovske vlasti i predstavnici međunarodne zajednice omogućiti redovne bezbedne posete grobljima i kućama i drugoj imovini, i da se oni koji to žele, konačno vrate u Đakovicu.Ostale vesti

Nastradao zaposleni u rudniku

Rudar B. Č. poginuo je na radilištu rudnika "Crnac" u Leposaviću, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 03.03.2021
Protest u Gračanici šesto veče zaredom

Više desetina mladih, kao i roditelji privedenih mladića, okupili su se šestu noć zaredom ispred policijske stanice u Gračanici, kako bi pružili podršku pritvorenim dečacima.

  • 01.03.2021
Policija izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 01.03.2021
Specijalno tužilaštvo u Prištini povuklo nalog za hapšenje Milana Radoičića
Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtev Specijalnog tužilaštva za povlačenje naloga za hapšenje Milana Radoičića koji je osumnjičen za krivično delo "učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe", prenosi RTS.
  • 28.02.2021
Gračanica: I večeras skup podrške za privedene mladiće
I večeras se oko 50 građana samoinicijativno okupilo ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružilo podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 28.02.2021
Izgorela kuća u selu Kaljin, kod Leposavića
U selu Kaljin, u opštini Leposavić, danas je izgorela kuća usled loših električnih instalacija. Pričinjena je velika materijalna šteta. Žrtava, međutim, nije bilo, zahvaljujući komšijama koji su, nepokretnu stariju osobu izvukli kroz prozor kuće zahvaćene plamenom.
  • 28.02.2021