Vesti
Hronika

Ramuš Haradinaj priveden u Francuskoj

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj uhapšen je u Francuskoj po međunarodnoj poternici koju je izdala Srbija.
Ramuš Haradinaj priveden u Francuskoj
Ramuš Haradinaj (Foto AFP)

Avni Arifi iz Alijanse za budućnost Kosova je rekao da je Haradinaj "zadržan na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani" na osnovu zahteva Srbije.

"Ono što znamo jeste da je on zadržan od strane francuskih vlasti i da je u iščekivanju odluke", rekao je Arifi za Radio slobodna Evropa.

Nezavisni poslanik u Skupštini Kosova Iljir Deda rekao je da je hapšenje predsednika Alijanse za budućnost Kosova apsolutno neprihvatljivo.

"Njegovo hapšenje na osnovu naloga za hapšenje Srbije apsolutno je neprihvatljivo. Ne može biti lista za hapšenje na jednoj strani, a na drugoj strani ’dijalog za normalizaciju odnosa’. Dijalog sa Srbijom ne može biti nastavljen u ovom formatu", napisao je Deda na svom Facebook nalogu.

Bazel se nalazi na tromeđi Švajcarske sa Nemačkom i Francuskom, pa se gradska zona prostire kroz tri države.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

Haradinaj je po srpskoj poternici bio uhapšen i 2015. na aerodromu u Ljubljani, u Sloveniji, ali je posle nekoliko dana oslobođen.Ostale vesti

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Danas se navršava šesnaest godina od ubistva srednjoškolca Dimitrija Popovića iz Gračanice. Porodica i prijatelji organizovali su parastos ubijenom mladiću.
  • 05.06.2020
Ukradeni automobil Mališe Tijanića pronađen uništen
Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je na Tviter nalogu saopštio da je automobil koji je krajem aprila ukraden Mališi Tijaniću iz Crkoleza, pronađen danas i da je potpuno uništen.
  • 04.06.2020
Tačijevo obezbeđenje pod istragom PIK-a i Tužilaštva
Policijski inspektorat Kosova i Državno tužilaštvo objavili su u zajedničkoj izjavi da se bave jučerašnjim incidentom u kome su telohranitelji predsednika Kosova Hašima Tačija pretukli aktivistu Pokreta Samoopredeljenja (PS) koji je Tačija nazivao "lopovom".
  • 04.06.2020
Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020