Vesti
Hronika

Rakić traži od ambasadora zemalja Kvinte da zaštite Dragicu Gašić

Zbog kršenja osnovnih ljudskih prava srpskoj povratnici u Đakovici Dragici Gašić, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić uputio je zvanično pismo ambasadorima zemalja Kvinte na Kosovu.
Rakić traži od ambasadora zemalja Kvinte da zaštite Dragicu Gašić
Dragica Gašić (Foto Kim)

U ovom pismu Rakić izražava veliku zabrinutost zbog nastojanja građana Đakovice da proteraju povratnicu. Ukazao je na svakodnevne provokacije i pretnje koje tamošnji Albanci upućuju Dragici.

"Dragica Gašić se u svoj grad vratila 9. juna i od tog dana ne prestaju svakodnevne provokacije i pritisci na nju da se ponovo iseli. Čini mi se da je ona sada jedini i najveći problem koji grad Đakovica ima i da su svi ostali problemi zanemareni u nameri da se postigne cilj a to je da gospođa Gašić ponovo napusti Đakovicu. Danas, Dragici Gašić nije dozvoljena ni zamena ulaznih vrata na stanu, uz objašnjenje da joj treba dozvola Opštine. Ako se cilj postigne, kosovsko društvo će pasti na ispitu demokratije i zaštite ljudskih prava", navodi Rakić u pismu ambasadorima SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

Rakić u pismu izražava bojazan da bi ovakvom porukom iz Đakovice proces povratka na Кosovu mogao biti potpuno zaustavljen.

"S toga Vas molim da uložite napor i sav svoj autoritet da sprečimo štetu koja može u dugoročnom smislu da bude nenadoknadiva, po kojoj se krše osnovna ljudska prava Dragica Gašić i čini budućnost u Đakovici neizvesnom", navodi Rakić u pismu abasadroma zemalja Kvinte.

 Ostale vesti

Poznat uzrok tragedije u Hrvatskoj: Uhapšen vozač autobusa, zaspao za volanom
Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić je nakon uviđaja na mestu nesreće na autoputu u blizini Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba, a povređeno više desetina, saopštio da je vozač autobusa uhapšen, prenosi hrvatski portal Jutarnji.
  • 25.07.2021
Deset poginulih, 45 povređenih u sletanju autobusa kod Slavonskog Broda
Deset osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina povređeno, kada je autobus kosovskih oznaka sleteo jutros sa autoputa kod Slavonskog Broda, saopštila je hrvatska policija. Osam osoba je teško povređeno. Kako nezvanično saznaje Hina, autobus je saobraćao na liniji Frankfurt-Đakovica.
  • 25.07.2021
Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021