Vesti
Hronika

Rakić traži od ambasadora zemalja Kvinte da zaštite Dragicu Gašić

Zbog kršenja osnovnih ljudskih prava srpskoj povratnici u Đakovici Dragici Gašić, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić uputio je zvanično pismo ambasadorima zemalja Kvinte na Kosovu.
Rakić traži od ambasadora zemalja Kvinte da zaštite Dragicu Gašić
Dragica Gašić (Foto Kim)

U ovom pismu Rakić izražava veliku zabrinutost zbog nastojanja građana Đakovice da proteraju povratnicu. Ukazao je na svakodnevne provokacije i pretnje koje tamošnji Albanci upućuju Dragici.

"Dragica Gašić se u svoj grad vratila 9. juna i od tog dana ne prestaju svakodnevne provokacije i pritisci na nju da se ponovo iseli. Čini mi se da je ona sada jedini i najveći problem koji grad Đakovica ima i da su svi ostali problemi zanemareni u nameri da se postigne cilj a to je da gospođa Gašić ponovo napusti Đakovicu. Danas, Dragici Gašić nije dozvoljena ni zamena ulaznih vrata na stanu, uz objašnjenje da joj treba dozvola Opštine. Ako se cilj postigne, kosovsko društvo će pasti na ispitu demokratije i zaštite ljudskih prava", navodi Rakić u pismu ambasadorima SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

Rakić u pismu izražava bojazan da bi ovakvom porukom iz Đakovice proces povratka na Кosovu mogao biti potpuno zaustavljen.

"S toga Vas molim da uložite napor i sav svoj autoritet da sprečimo štetu koja može u dugoročnom smislu da bude nenadoknadiva, po kojoj se krše osnovna ljudska prava Dragica Gašić i čini budućnost u Đakovici neizvesnom", navodi Rakić u pismu abasadroma zemalja Kvinte.

 Ostale vesti

OSCE: Privedeni oni koji su kamenovali kuću Rumene Ljubić

Kosovska policija privela je one koji su kamenovali kuću Rumene Ljubić, potvrdila je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OESCE) na svom tviter nalogu.

  • 22.10.2021
Pljačke u Gračanici: Lopovi ulaze u kuće dok su domaćini u kućama
Poslednjih dana u Gračanici je opljačkano nekoliko porodica, a zabeležen je i jedan pokušaj pljačke. Za sada prema tvrdnjama oštećenih, nijedan slučaj nije rasvetljen. 
  • 21.10.2021
Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021