Vesti
Hronika

Rajović: Kosovska policija ne dozvoljava rudarima Trepče da rade svoj posao

Okupljenima na protestu u Zvečanu obratio se direktor "Flotacije Leposavić" RHMK "Trepča", Milan Rajović.
On je kazao da pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije onemogućavaju zaposlene u rudnicima "Crnac" i "Belo brdo" da rade svoj posao.

Rajović: Kosovska policija ne dozvoljava rudarima Trepče da rade svoj posao
Milan Rajović (Foto prt.sc Radio Kontakt Plus)

„Nama je već nedelju dana onemogućen proces proizvodnje zato što nam je zabranjeno da vršimo prevoz ruda iz oba rudnika na flotacijsku preradu. Radi se o tome da su pripadnici Kosovske policije pod punom ratnom opremom svojim vozilom blokirali ulaz u industrijski krug i nama saopštili da im je naređeno da ne dozvole kretanje kamiona za prevoz rude, odnosno ni ulaz i izlaz iz kruga“, naveo je Rajović.

On je naglasio da je “proizvodni proces flotacije potpuno paralisan”.

„Prekinuta je proizvodnja koncentrata olova i cinka, od čije prodaje se obezbeđuju plate za sve zaposlene u severnom delu Trepče, a nas ima 2.100 radnika, kojima je poljuljana ekonomska egzistencija“, objasnio je Rajović.

Dodao je da se “time šalje poruka da ovde nemamo pravo na život, niti na ostanak i opstanak”.

„Mi svojom proizvodnjom ne ugrožavamo ničiju bezbednost, niti možemo da utičemo na aktuelna politička dešavanja. Zato ne vidim nijedan opravdani razlog za takve postupke. Hoću da naglasim da Trepča nije budžetska institucija, da radnici svoje plate primaju isključivo na osnovu proizvodnog učinka“, naveo je.

Apelovao je na nadležne “da se okonča ovo nasilno ponašanje, da se Kosovska policija ukloni sa ulaza u industrijski krug kako bi nastavili proizvodni proces i radnicima obezbedili plate”.Ostale vesti

Uništeno 2.000 komada oružja
Kosovska policija je danas u prostorijama kompanije "Metal Holding" u Uroševcu uništila 2.000 komada zaplenjenog oružja. 
  • 20.09.2023
Hapšenja u severnom delu Mitrovice i Zvečanu
U  severnom delu Mitrovice i Zvečanu su ovog prepodneva izvršena dva hapšenja.
  • 20.09.2023
Pritvor za osumnjičene u slučaju maltretiranja deteta u vrtiću u Кosovu Polju
Osnovno tužilaštvo u Prištini je podnelo zahtev za određivanje mere pritvora okrivljenima N.M. i N.H. zbog krivičnih dela loše postupanje tokom vršenja službenih dužnosti ili javnih ovlašćenja i laka telesna povreda, saopšteno je medijima iz ove institucije.
  • 20.09.2023
Uništavanje dve hiljade komada ilegalnog oružja
Kosovska policija će uništiti oduzeto nelegalno oružje u vezi sa kojim su okončani svi sudski postupci.
  • 20.09.2023
Održano prvo ročište u slučaju MTS d.o.o.
Antimonopolski organ u Prištini održao je prvo ročište protiv kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma Srbije, a nakon što je Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula istragu protiv ovog preduzeća na Kosovu. Istovremeno, generalni direktor ove institucije Vladimir Lučić sastao se sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o ovom slučaju.
  • 19.09.2023
Uhapšeno deset osoba na 14 lokacija na Kosovu
Na 14 lokacija širom Kosova uhapšeno je 10 osoba zbog osnovne sumnje da su počinili krivična dela "izdavanje blanko ili lažnih čekova i zloupotreba bankovnih ili kreditnih kartica" i "ulazak u računarske sisteme".
  • 19.09.2023