Vesti
Hronika

Radnici Inspekcije u Gnjilanu srušili kuću porodice Menković u Cernici

Zaposleni u odeljenju Inspekcije u opštini Gnjilane, srušili su danas kuću porodice Menković, u multietničkom selu Cernica.
Radnici Inspekcije u Gnjilanu srušili kuću porodice Menković u Cernici
Radnici Inspekcije u Gnjilanu srušili kuću porodice Menković u Cernici (Foto Puls)

Kuća je bila smeštena u gornjoj mahali u albanskom delu Cernice.

„Meni je 1996. godine mesna zajednica Cernice dodelila plac, ja sam sagradio kuću, a onda je pukao rat i nismo izvršili prenos. Tužili smo opštinu, oni su odbili tužbu i slučaj je poslat u Vrhovni sud u Prištini, još uvek nije stigao nikakav odgovor, a iz opštine Gnjilane su došli i srušli kuću do temelja“, rekao je Jovica Menković.

Direktor Inspekcije u Gnjilanu Nevzad Rušiti kaže da su informaciju o ovoj kući dobili od predsednika albanskog dela mesne zajednice u Cernici.

Rušiti za KoSSev kaže da će u toku dana u Cernici biti srušena još jedna kuća.

„Imam zahtev iz mesne zajednice Cernica da se ruši, ne samo ta kuća, nego svi objekti koji predstavljaju opasnost po okolinu. Ova kuća je bila u društvenoj svojini. Još jedan objekat se ruši danas, rušili smo još objekata po gradu i selima, rušili smo i škole i ambulante“ - kaže Rušiti.

Kako je rekao, kuća Menkovića je bila napuštena, nije imala krov i vrata i bila je puna prljavštine.

Međutim, Menković kaže da je prvi sprat kuće bio sređen, ali da nisu tu živeli zbog bezbednosti, jer se nalazi u albanskom delu sela.

„Posle tužbe koju smo uputili opštini, žalili smo se i Vrhovnom sudu u Prištini. Advokat kaže da kuća nije smela da se ruši, bez odgovora Vrhovnog suda. Ne znam šta da radim sad, pre par dana mi je umro i brat koji je imao 40 godina“, ističe Menković.

Na pitanje da li je u odeljenje Inspekcije stigla odluka Vrhovnog suda, Rušiti je rekao:

„Ništa nemam napismeno da nemam pravo da reagujem, imali smo urednu dokumentaciju da rušimo kuću“ - rekao je Rušiti i dodao da je odluka doneta na lokalnom opštinskom nivou, na zahtev koji je stigao iz Cernice.

Jovica Menković, čija je kuća srušena, izdržava šestočlanu porodicu, sa troje dece, a jedini izvor primanja mu je plata noćnog čuvara sa pola radnog vremena u OŠ „Branko Radičević“ u Cernici.

U Cernici je pre 1999. godine živelo oko 800 Srba, danas je ostalo oko tridesetak, a svakim danom se broj srpskog stanovništva smanjuje zbog loše bezbednosne i političke situacije.

Krajem decembra je u ovom selu mladić albanske nacionalnosti oštrim predmetom izbo svog komšiju, Srbina.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020
Policija: Srbin iz Čaglavice nije pretio Tačiju
Srbin I.L. iz Čaglavice, koji je danas priveden, nije pretio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, saznaje RTV Kim u Policiji u Gračanici.
  • 28.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca u teškom stanju
Pripadnik Kosovske policije Zoran Jerinić, ranjen je danas oko 13 časova u selu Vrbovac u opštini Klokot hicem iz pištolja.
  • 28.03.2020
Opljačkane srpske porodice u selima Banje i Osojane
Pljačka koja se prethodne noći dogodila u selima Banje u opštini Srbica i Osojane u opštini Istok, i pored zabrane kretanja, koja je na snazi uznemirila je meštane ovih sela.
  • 28.03.2020