Vesti
Hronika

Radmila Zarić u Prištini sahranjena po pravoslavnom običaju

Radmila Zarić, štićenica Doma za stare u Prištini, sahranjena je juče na pravoslavnom prištinskom groblju. Sahranu je organizovala odbornica SO Gračanica Snežana Jovanović, a opelo je obavio sveštenik Staniša Arsić, prenosi Gračanicaonlajn.
Radmila Zarić u Prištini sahranjena po pravoslavnom običaju
Sahrana Radmile Zarić u Prištini (Foto Gračanicaonlajn)

Ostavljena i zaboravljena od svih, i rodbine i prijatelja i institucija, u Prištini je u Domu za stare preminula Radmila Zarić, poreklom iz Crne Gore, koja je do oružanog sukoba na Kosovu živela u Glogovcu. Iza nje je ostao stari pokvareni mobilni telefon, minđuše i prsten od bižutireje i nešto manje od jednog evra.

Iz Doma za stare u Prištini su o smrti Zarićeve obavestili opštinski odbor za bezbednost zajednica u Prištini, a koordinator tog odbora Fatmir Biljalji je kontaktirao Snežanu Jovanović, koja je samoinicijativno organizovala sahranu, zajedno sa parohom prištinskim Stanišom Arsićem, koji je izrazio zabrinutost jer prištinske institucije ne obaveštavaju crkvu o ovakvim slučajevima. Ukop pokojnice su obavili radnici JKP „Ekologija“ iz Gračanice, a po pravoslavnom običaju, meštanka Gračanice Slađana Aritonović je skuvala žito, piše Gračanicaonlajn.

Telo pokojne Radmile Zarić je od Doma za stare do groblja prevezeno vozilom Islamske zajednice koja je obezbedila i kovčeg, jer ima ugovor sa Ministarstvom rada i socijalne zaštit, u okviru koga funkcioniše i Dom za stare, kako je Jovanovićevoj rekla socijalna radnica Vezire Ćazimi.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti na svom Fejsbuk profilu je prethodno naveo da je sahranu organizovala Islamska zajednica. Međutim, nakon reakcija u srpskim medijima, Ahmeti je napisao:

"Mojim srpskim sugrađanima: Niko ne uzima zasluge za sahranu, niti iko ikoga optužuje. Niko se ni ne nadmeće. Starački dom je kontaktirao Islamsku zajednicu Kosova, a oni su pozvali nas, zatim smo se mi obratili opštini Gračanica. OEBS je takođe pomogao. Islamska zajednica je obezbedila kovčeg i transport do pravoslavnog groblja. Namera mi je bila da zahvalim Islamskoj zajdnici što se nije bavila religijskim pitanjima, već je jednostavno pomogla", zaključio je Ahmeti.

 

Pash reagime nga webfaqe serbe! Ky është reagimi im i fundit në lidhje me këtë nga respekti për qytetaren R.Z. të...

Posted by Shpend A. Ahmeti on Субота, 12. децембар 2020.Ostale vesti

Da li je
Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
  • 16.01.2021
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
  • 16.01.2021
Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
  • 16.01.2021
Pronađeno telo muškarca kod Gračaničkog jezera
Bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen je mrtav u blizini Gračaničkog jezera, javljaju prištinski mediji i dodaju da se radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK.
  • 15.01.2021
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
  • 15.01.2021
Miroslav Ivanović: Oliverovo ime nekome para uši
"Nažalost, sve moje reči se obistinjuju. Prolazi i treća godina i pravog rezultata istrage za izvršiteljem i nalogodavcem nema. Nema pomaka", rekao je za RTV Kim Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera.
  • 15.01.2021