Vesti
Hronika

“Rad institucija ključan u suzbijanju porodičnog nasilja”

U Srbiji se danas obeležava Nacionalni Dan sećanja na žrtve nasilja koji je ustanovljen je 2017. na inicijativu Mreže žena protiv nasilja, a podseća na ubistvo sedam žena u tri dana tokom 2015. godine. Iako na Kosovu nema obeležavanja, predstavnica NVO Žensko pravo Tijana Simić Lavali ukazuje da u srpskim sredinama zabrinjavajuće raste broj žrtava nasilja u porodici.
“Rad institucija ključan u suzbijanju porodičnog nasilja”
Ilustracija (Foto Istock)

Poslednji slučaj u Kosovskoj Mitrovici
Kosovska policija je saopštila da je juče u severnom delu Mitrovice prijavljen slučaj porodičnog nasilja. Kako prenosi Radio Kontakt plus, juče oko 13 časova su žena i njena maloletna ćerka zatražile medicinsku pomoć, nakon što ih je fizički napao muž, odnosno otac žrtve.

Prijavljivanje nasilja u porodici je u porastu tokom pandemije koronavirusa što pokazuje da je ono veoma zastupljeno u srpskim srednima na Kosovu, kaže Simić Lavali. Procenat prijavljivanja nasilja u vreme zdravstvene krize zbog Kovida 19 porastao je do čak 35%.

“Početkom pandemije taj broj nije bio toliko veliki, sada se broj prijavljivanja povećao. Međutim, pitanje je koliko je taj broj prijavljenih slučajeva kod nas statistički značajan s obzirom na rasprostranjenost tog problema u našem društvu”.

Iako su brojni apeli predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu, kao i raznih udruženja za zaštitu prava žena, nasilje je i dalje prisutno, što potvrđuju i česti policijski izveštaji.

Dobar rad institucija je ključna stvar u rešavanju ovog problema, kaže Tijana Simić Lavali.

“Ono što je neophodno jeste da institucije reaguju i na prevenciju i na samo nasilje. Mora da se radi puno na tome. Ono što je problematično je što kod nas vlada to mišljenje da porodično nasilje nije problem, da je to porodično pitanje koje se rešava unutar porodice i bez obzira što imamo odlične zakone na Kosovu, rad institucija je nezadovoljavajući.”

Ona je istakla da institucije moraju da odgovore na ovakvu vrstu nasilja u društvu i pozvala ih na saradnju sa nevladinim organizacijama koje pružaju specijalizovane servise.

“Vrlo je važna dobra saradnja sa svim pružaocima servisa i onih institucijaonlnih, pa tako i ovih iz civilnog sektora, kako bi se ovaj problem suzbio”.

Simić Lavali kaže da se organizaciji “Žensko pravo” tokom pandemije javlja više žena sa problemima porodičnog nasilja, nego inače. Kaže da su se osim žena koje su maltretirane od strane partnera, javljale i žene koje su trpele nasilje od strane drugih ukućana. Ova organizacija je najčešće žrtvama, kako ženama tako i njihovoj deci, pružala psihološko savetovanje.Ostale vesti

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Danas se navršava šesnaest godina od ubistva srednjoškolca Dimitrija Popovića iz Gračanice. Porodica i prijatelji organizovali su parastos ubijenom mladiću.
  • 05.06.2020
Ukradeni automobil Mališe Tijanića pronađen uništen
Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je na Tviter nalogu saopštio da je automobil koji je krajem aprila ukraden Mališi Tijaniću iz Crkoleza, pronađen danas i da je potpuno uništen.
  • 04.06.2020
Tačijevo obezbeđenje pod istragom PIK-a i Tužilaštva
Policijski inspektorat Kosova i Državno tužilaštvo objavili su u zajedničkoj izjavi da se bave jučerašnjim incidentom u kome su telohranitelji predsednika Kosova Hašima Tačija pretukli aktivistu Pokreta Samoopredeljenja (PS) koji je Tačija nazivao "lopovom".
  • 04.06.2020
Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020