Vesti
Hronika

Protesti i danas u Zvečanu i Leposaviću

Nedaleko od zgrade Opštine Zvečan iza prostora koji je i dalje ograđen bodljikavom žicom, okupljeni su od jutros građani. Kfor se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.
Protesti i danas u Zvečanu i Leposaviću
Sa protesta u Zvečanu (Foto Kim)

Srbi se okupljaju i ispred zgrade Opštine Leposavić u kojoj novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi boravi već šesti dan.

Oni zahtevaju da se "nelegitimni, novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi", koji boravi u zgradi opštine već šesti dan, povuče, da se povuku sve specijalne jedinice kosovske policije sa severa, da se formira Zajednice srpskih opština kao i da im se omogući nesmetan rad.

Ispred zgrade Opštine primetan je veliki broj priipadnika Kfora.

Od prošlog petka traje kriza na severu Kosova od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Situacija je eskalirala u ponedeljak u Zvečanu gde su zabeleženi sukobi između Kfora i okupljenih Srba koji nisu dopuštali da iz oklopnih vozila izađu pripadnici specijalnih jedinica policije.

U tim sukobima povređeno je više od 50 osoba srpske nacionalnosti, a sa strane Kfora 30 njihovih pripadnika.

Nakon ovih incidenata, ali i više napada na albanske novinarske ekipe u Zvečanu i Leposaviću, oglašavali su se predstavnici međunarodne zajednice uglavnom kritikujući kosovsku vlast za novonastalu krizu na severu. Tražili su da se organizuju izbori u četiri opštine na severu Kosova. Tu mogućnost je najavio i premijer Kosova Aljbin Kurti.Ostale vesti

Uništeno 2.000 komada oružja
Kosovska policija je danas u prostorijama kompanije "Metal Holding" u Uroševcu uništila 2.000 komada zaplenjenog oružja. 
  • 20.09.2023
Hapšenja u severnom delu Mitrovice i Zvečanu
U  severnom delu Mitrovice i Zvečanu su ovog prepodneva izvršena dva hapšenja.
  • 20.09.2023
Pritvor za osumnjičene u slučaju maltretiranja deteta u vrtiću u Кosovu Polju
Osnovno tužilaštvo u Prištini je podnelo zahtev za određivanje mere pritvora okrivljenima N.M. i N.H. zbog krivičnih dela loše postupanje tokom vršenja službenih dužnosti ili javnih ovlašćenja i laka telesna povreda, saopšteno je medijima iz ove institucije.
  • 20.09.2023
Uništavanje dve hiljade komada ilegalnog oružja
Kosovska policija će uništiti oduzeto nelegalno oružje u vezi sa kojim su okončani svi sudski postupci.
  • 20.09.2023
Održano prvo ročište u slučaju MTS d.o.o.
Antimonopolski organ u Prištini održao je prvo ročište protiv kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma Srbije, a nakon što je Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula istragu protiv ovog preduzeća na Kosovu. Istovremeno, generalni direktor ove institucije Vladimir Lučić sastao se sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o ovom slučaju.
  • 19.09.2023
Uhapšeno deset osoba na 14 lokacija na Kosovu
Na 14 lokacija širom Kosova uhapšeno je 10 osoba zbog osnovne sumnje da su počinili krivična dela "izdavanje blanko ili lažnih čekova i zloupotreba bankovnih ili kreditnih kartica" i "ulazak u računarske sisteme".
  • 19.09.2023