Vesti
Hronika

Protest u Podgorici zbog određivanja pritvora Jovanoviću

Grupa građana protestovala je u Podgorici zbog određivanja pritvora Podgoričaninu Ristu Jovanoviću, koga je kosovska policija uhapsila na Vidovdan, 28. juna, na Gazimestanu.
Protest u Podgorici zbog određivanja pritvora Jovanoviću
Protest u Podgorici (Foto Dan)

Ukoliko Jovanović ne bude pušten na slobodu, poručili su da će radikalizovati proteste.

Okupljeni su skandirali „Oj Kosovo, Kosovo“, „Sloboda za Rista“ i „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“.

Jovanović će biti 30 dana u pritvoru u Severnoj Mitrovici zbog optužbe za krivično delo „izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“, a ima pravo žalbe na tu odluku.

Branilac Jovanovića, advokat Jovana Filipović rekla je da očekuje da će Apelacioni sud uvažiti žalbu i ukinuti meru pritvora i da će se on u daljem toku suđenja braniti sa slobode.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da će ambasada Crne Gore na Kosovu nastaviti intenzivnu komunikaciju sa nadležnim organima države prijema povodom donošenja rešenja o pritvoru u trajanju od 30 dana crnogorskom državljaninu Ristu Jovanoviću.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević upozorio je da će njegova partija protestovati ispred ambasade Kosova u Podgorici, ako izostane institucionalna reakcija premijera Zdravka Krivokapića zbog određivanja pritvora Podgoričaninu Ristu Jovanoviću.

Predsednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Marko Milačić naveo je da je određivanje pritvora crnogorskom državljaninu Ristu Jovanoviću u Prištini neviđeni atak na elementarna ljudska prava na teritoriji Evrope, slobodu mišljenja, izražavanja i kretanja.

"Prava Crna Gora sa nestrpljenjem iščekuje odluku tamošnjeg Apelacionog suda na žalbu Jovanovićevog advokata, a povodom određivanja tridesetodnevnog pritvora, zbog navodnog krivičnog djela “izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti”. Suprotno, upravo je hapšenje Jovanovića demonstracija vjerske mržnje i netrpeljivosti", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Milačić je najavio da će ukoliko žalba Jovanovićevog advokata bude odbijena, Prava Crna Gora inicirati sastanak predstavnika parlamentarne većine kako bi hitno napravili plan daljeg delovanja u cilju zaštite građanina Podgorice.

 Ostale vesti

UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021