Vesti
Hronika

Protest u Podgorici zbog određivanja pritvora Jovanoviću

Grupa građana protestovala je u Podgorici zbog određivanja pritvora Podgoričaninu Ristu Jovanoviću, koga je kosovska policija uhapsila na Vidovdan, 28. juna, na Gazimestanu.
Protest u Podgorici zbog određivanja pritvora Jovanoviću
Protest u Podgorici (Foto Dan)

Ukoliko Jovanović ne bude pušten na slobodu, poručili su da će radikalizovati proteste.

Okupljeni su skandirali „Oj Kosovo, Kosovo“, „Sloboda za Rista“ i „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“.

Jovanović će biti 30 dana u pritvoru u Severnoj Mitrovici zbog optužbe za krivično delo „izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“, a ima pravo žalbe na tu odluku.

Branilac Jovanovića, advokat Jovana Filipović rekla je da očekuje da će Apelacioni sud uvažiti žalbu i ukinuti meru pritvora i da će se on u daljem toku suđenja braniti sa slobode.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da će ambasada Crne Gore na Kosovu nastaviti intenzivnu komunikaciju sa nadležnim organima države prijema povodom donošenja rešenja o pritvoru u trajanju od 30 dana crnogorskom državljaninu Ristu Jovanoviću.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević upozorio je da će njegova partija protestovati ispred ambasade Kosova u Podgorici, ako izostane institucionalna reakcija premijera Zdravka Krivokapića zbog određivanja pritvora Podgoričaninu Ristu Jovanoviću.

Predsednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Marko Milačić naveo je da je određivanje pritvora crnogorskom državljaninu Ristu Jovanoviću u Prištini neviđeni atak na elementarna ljudska prava na teritoriji Evrope, slobodu mišljenja, izražavanja i kretanja.

"Prava Crna Gora sa nestrpljenjem iščekuje odluku tamošnjeg Apelacionog suda na žalbu Jovanovićevog advokata, a povodom određivanja tridesetodnevnog pritvora, zbog navodnog krivičnog djela “izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti”. Suprotno, upravo je hapšenje Jovanovića demonstracija vjerske mržnje i netrpeljivosti", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Milačić je najavio da će ukoliko žalba Jovanovićevog advokata bude odbijena, Prava Crna Gora inicirati sastanak predstavnika parlamentarne većine kako bi hitno napravili plan daljeg delovanja u cilju zaštite građanina Podgorice.

 Ostale vesti

Poznat uzrok tragedije u Hrvatskoj: Uhapšen vozač autobusa, zaspao za volanom
Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić je nakon uviđaja na mestu nesreće na autoputu u blizini Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba, a povređeno više desetina, saopštio da je vozač autobusa uhapšen, prenosi hrvatski portal Jutarnji.
  • 25.07.2021
Deset poginulih, 45 povređenih u sletanju autobusa kod Slavonskog Broda
Deset osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina povređeno, kada je autobus kosovskih oznaka sleteo jutros sa autoputa kod Slavonskog Broda, saopštila je hrvatska policija. Osam osoba je teško povređeno. Kako nezvanično saznaje Hina, autobus je saobraćao na liniji Frankfurt-Đakovica.
  • 25.07.2021
Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021