Vesti
Hronika

Protest Srba u Štrpcu: Želimo mir, bezbednost, sigurnost

Više hiljada Srba iz svih krajeva Kosova okupilo se u centru Štrpca protestujući zbog napada na dečaka Stefana i mladića Miloša iz Gotovuše na Badnji dan i napada na Stefana Tomića iz Klokota na dan Božića. "Verujemo u suživot sa našim komšijama Albancima i da samo u miru možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas", poručeno je sa protesta.
Protest Srba u Štrpcu: Želimo mir, bezbednost, sigurnost
Sa protesta u Štrpcu (Foto Kim)

Protest je počeo nekoliko minuta nakon 12 sati himnom Republike Srbije "Bože pravde". Pred okupljenima je najpre govorila Huanita Račićević supruga Dimitrija Račićevića bivšeg direktora za urbanizam u Opštini Štrpce uhapšenog u akciji Brezovica 1 krajem 2021. godine.

"Pitam kada će prestati strepnja za živote naše dece? Od prekjuče se više ne čuju osmesi i graja dece na ulicama. Tišina i jeza, sablasnost i strah. Svaki roditelj, svaka baka, svaki deka sada se plaši za sigurnost svoje dece. Ko to nama brani da slobodno dišemo? Ko to nama brani se slobodno krećemo? Da slavimo najveći hrišćanski praznik?", navela je ona.

Dodala je da je prošlo više od godinu dana kada su počeli napadi na "čitav narod Sirinićke Župe".

"Hapse, maltretiraju, zastrašuju, pucaju. Još koliko Stefana i Miloša treba da se bori za svoj život? Pre dva dana smo pokazali da smo jedan narod, ujedinjeni, stali smo goloruki na sred puta i branili živote naših najmilijih, branili živote Stefana i Miloša. Ne mogu ni da zamislim kako se osećaju njihovi roditelji. Bojite se majčinih suza, suza dečijih. Svačije dete je moglo biti na Miloševom i Stefanovom mestu. Ako je neko sumnjao u Božije postojanje pre dva dana se uverio da je najači i da postoji. Ne smemo da dozvolimo da nas gaze, zastrašuju, da pucaju na našu decu", kazala je Račićevićeva.

Stojan Marinković direktor OŠ “Rajko Urošević” u kojoj ide povređeni dečak Stefan rekao je da su se okupili na najradosniji praznik kako bi uputili podršku Stefanu i Milošu iz Gotovuše i Stefanu iz Klokota.

"Okupili smo se u miru i dostojanstvu da pokažemo svoju zabrinutost i nezadovoljstvo. Pitamo se ovih dana, zar je moralo ovo da se desi? Zašto se ovo desilo? Da li zbog toga što je Miloš i Stefan nosio badnjak ili zbog toga što su Srbi? Srpski narod odvajkada na ovim prostorima proslavlja praznik i zapravo praznici kao što je Božić mire nas i jačaju našu veru, ovo je poruka koju šaljemo, želimo mir, bezbednost, sigurnost. Mi ne tražimo mnogo, tražimo da naša deca bezbrižno odrastaju, idu u školu i da se bezbrižno bude. Šaljemo šaljemo poruke onima koji poštuju demokratiju da mi verujemo u suživot sa našim komšijama Albancima i da samo u miru možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas", zaključio je Marinković.

Okupljeni su nosili transprente na kojima je pisalo “Štrpce je Srbija”, “Pomoravlje uz braću iz Štrpca”, “Mi samo želimo mir”, “Stefane srce srpsko junačko”, “Evropo za šta su naša deca kriva”.

Na protestu u Štrpcu okupljenima su se obratili predsednik Srpske liste Goran Rakić i predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić. O tome možete pročitati u narednoj vesti. Ostale vesti

U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023
KP: Pucano na patrolno vozilo policije kod Zvečana
Na lokaciji Banjska-Izvor u opštini Zvečan danas je pucano iz vatrenog oružja na patrolu Kosovske policije koja je bila na dužnosti. Povređenih nema, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 27.01.2023
ERP potvrdila tragičnu smrt sveštenika u Vučitrnu
"Sa dubokom tugom osećamo potrebu da obavestimo javnost o nesrećnom slučaju koji se dogodio sinoć u Vučitrnu", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske (ERP).
  • 27.01.2023
Odbačena optužnica protiv pet osoba osumnjičenih za silovanje devojčice
Osnovni sud u Prištini odbacio je optužnicu protiv petorice osumnjičenih za silovanje jedanaestogodišnjakinje koje se dogodio u avgustu prošle godine u Prištini.
  • 26.01.2023
PIK pokrenuo istragu o jučerašnjem incidentu na Bistričkom mostu

Policijski inspektorat Kosova (PIK), pokrenuo je istragu o incidentu koji se dogodio u ponedeljak na Bistričkom mostu u opštini Leposavić – kada je Kosovska policija zapucala na automobil koji ih je napao i udario.

  • 24.01.2023