Vesti
Hronika

Prošlo je 23 godine od masakra u Peći

Otac jednog od ubijenih dečaka u kafiću "Panda" u Peći, Zvonko Gvozdenović, izjavio je danas da su članovi porodica ubijenih razočarani, jer i posle 23 godine od zločina, država nije otkrila počinioce, organizatore i nalogodavce.
Prošlo je 23 godine od masakra u Peći
Kafić Panda (Foto Danas.rs)

"Sve je na Tužilaštvu za organizovani kriminal, čekamo da li će da nas pozovu. Poslali smo im pet dopisa i u međuvremenu nismo dobili nikakav odgovor, tako da smo razočarni, rezignirani i besni. Prošle su 23 godine od masakra, a mi se nismo pomakli ni za milimetar", rekao je Gvozdenović za agenciju Beta.

Dvojica maskiranih napadača su 14. decembra 1998. godine, oko 20 časova, upala u kafić "Panda" i ubila srednjoškolce Ivana Obradovića, Zorana Stanojevića, Svetislava Ristića, Dragana Trifovića, Vukotu Gvozdenovića i Ivana Radevića.

Slučaj "Panda" je godinama bio zapostavljen, a predmet se sastojao od omota spisa i zapisnika sa uviđaja istražnog sudije iz Peći, Veselina Čađenovića i nalazio se u pećkom Okružnom sudu izmeštenom u Leskovcu.

Tako je bilo sve do 28. decembra 2013. godine, kada je tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao da nema dokaza da su zločin počinili Albanci, kako se do tada verovalo.

Dve godine kasnije Vučić je kazao:

"Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ’Panda’, ali nema dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili".

Vučić je izjavio da zna šta se dogodilo pre 18 godina, kada su ubijena šestorica srpskih mladića u kafiću "Panda" u Peći, ali da se traže detalji koji bi to potkrepili.

"Mislim da smo blizu toga. Mi smo znali i pre godinu dana šta se dogodilo. Mislim da sada imamo imena, ali potrebne su dodatne provere", rekao je Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, rekla je 2018. godine da nema novih saznanja o ubistvu šestorice mladića.

Ona je tada kazala da je za državu važno da se sazna ko je odgovoran za ubistvo mladića i dodala da je "dosta teško rešavati zločine kada ih niko 10 ili 15 godina nije rešavao".

Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je pokrenulo istragu u maju 2016. godine, saslušalo je oko 40 osoba, ali do sada nije podignuta optužnica.Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022