Vesti
Hronika

Prošlo je 23 godine od masakra u Peći

Otac jednog od ubijenih dečaka u kafiću "Panda" u Peći, Zvonko Gvozdenović, izjavio je danas da su članovi porodica ubijenih razočarani, jer i posle 23 godine od zločina, država nije otkrila počinioce, organizatore i nalogodavce.
Prošlo je 23 godine od masakra u Peći
Kafić Panda (Foto Danas.rs)

"Sve je na Tužilaštvu za organizovani kriminal, čekamo da li će da nas pozovu. Poslali smo im pet dopisa i u međuvremenu nismo dobili nikakav odgovor, tako da smo razočarni, rezignirani i besni. Prošle su 23 godine od masakra, a mi se nismo pomakli ni za milimetar", rekao je Gvozdenović za agenciju Beta.

Dvojica maskiranih napadača su 14. decembra 1998. godine, oko 20 časova, upala u kafić "Panda" i ubila srednjoškolce Ivana Obradovića, Zorana Stanojevića, Svetislava Ristića, Dragana Trifovića, Vukotu Gvozdenovića i Ivana Radevića.

Slučaj "Panda" je godinama bio zapostavljen, a predmet se sastojao od omota spisa i zapisnika sa uviđaja istražnog sudije iz Peći, Veselina Čađenovića i nalazio se u pećkom Okružnom sudu izmeštenom u Leskovcu.

Tako je bilo sve do 28. decembra 2013. godine, kada je tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao da nema dokaza da su zločin počinili Albanci, kako se do tada verovalo.

Dve godine kasnije Vučić je kazao:

"Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ’Panda’, ali nema dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili".

Vučić je izjavio da zna šta se dogodilo pre 18 godina, kada su ubijena šestorica srpskih mladića u kafiću "Panda" u Peći, ali da se traže detalji koji bi to potkrepili.

"Mislim da smo blizu toga. Mi smo znali i pre godinu dana šta se dogodilo. Mislim da sada imamo imena, ali potrebne su dodatne provere", rekao je Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, rekla je 2018. godine da nema novih saznanja o ubistvu šestorice mladića.

Ona je tada kazala da je za državu važno da se sazna ko je odgovoran za ubistvo mladića i dodala da je "dosta teško rešavati zločine kada ih niko 10 ili 15 godina nije rešavao".

Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je pokrenulo istragu u maju 2016. godine, saslušalo je oko 40 osoba, ali do sada nije podignuta optužnica.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Mladića napala grupa Albanaca
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštavaju da je mladića iz Mogile napala grupa lokalnih Albanaca dok je šetao svog psa i nanela mu dve ubodne rane.
  • 03.02.2023
U Mogili izboden mladić
U selu Mogila, u opštini Klokot, dvadesetogodišnji mladić B.Đ. srpske nacionalnosti izboden je nožem od strane komšije Albanca. Kako nezvanično saznaje portal Gračanica onlajn radi se o „komšijskoj tuči“.
  • 03.02.2023
Kosovska policija pretresla Milana Radojevića

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević objavio je snimak sa novog kontrolnog punkta koji je na severu uspostavila kosovska policija i pozvao predstavnike međunarodne zajednice, koji ne veruju da kosovska policija tamo svakog dana povećava prisustvo, da dođu i sami se uvere u pravo stanje.

  • 31.01.2023
Obijena porodična kuća u Dobrotinu
Tokom prethodne večeri u Dobrotinu je obijena porodična kuća Velike Mihajlović.
  • 30.01.2023
U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023