Vesti
Hronika

Prizrenac iz Nemačke švercovao zlato i satove na Kosovo

Carinici su u saradnji sa policijom 10. oktobra godine na administrativnom punktu Mutivode u opštini Medveđa sprečili pokušaj krijumčarenja zlatnog nakita i firmiranih satova u čiju se originalnost sumnja, saopštila je danas Uprava carina.
Prizrenac iz Nemačke švercovao zlato i satove na Kosovo
Oduzeti nakit (Foto Tajug, Ministarstvo finansija - Uprava carina)

"Prekršaj je otkriven u audiju Q8 nemačkih registarskih oznaka koji se iz Nemačke kretao ka AP KiM. Automobilom je upravljao 47-godišnji nemački državljanin albanske nacionalnosti koji je sa suprugom i detetom krenuo na odmor, pošto je rodom iz Prizrena", navodi se u saopštenju.

Bračni par se izjasno da nemaju ništa da prijave sem ličnih stvari, nakon čega je usledila detaljna kontrola vozila, a tokom pregleda prtljaga putnika, ali i na raznim mestima po automobilu, pronađeno je više komada zlatnog nakita i šest muških satova svetski poznatih marki, čiju originalnost nije bilo moguće potvrditi na licu mesta.

"Reč je o dva sata marke ’rolex oyster perpetual’, tri sata marke ’hugo boss’ i jednom satu marke ’calvin klein’ za koje je putnik tvrdio da ih je tokom godina dobijao na poklon za rođendane", navodi Carina.

U unutrašnjosti automobila zatim je pronađeno dosta raznog zlatnog nakita.

"Nakit je bio spakovan u nekoliko kutija i vrećica, a reč je o tri masivne ogrlice, jednom lancu, šest pari minđuša, pet narukvica u kombinaciji belog i žutog zlata, kao i četiri prstena sa cirkonima. Procenjena vrednost neprijavljenog zlatnog nakita i satova upitne originalnosti iznosi preko 1.600.000 dinara", navodi se u saopštenju.

Kod nadležnog Prekršajnog suda u Leskovcu sproveden je hitan postupak čiji je ishod novčana kazna u iznosu od 235.000 dinara, kao i zaštitna mera oduzimanja neprijavljene robe.

Carine podsećaju putnike da se ličnim nakitom smatra onaj koji se nosi na sebi, međutim ukoliko na sebi ili u prtljagu nose dosta nakita - dužni su da ga prijave.

"Isto važi i za drugu robu velike vrednosti, poput luksuznih satova", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

“Mitropolit Amfilohije najveći sledbenik Kosovskog zaveta”
“Na Kosovu i Metohiji mitropolit Amfilohije je prepoznat kao patrijarh Pavle, kao čovek koji je u svakoj našoj kući, kao čovek čiju ljubav nećemo moći da zaboravimo i ona će biti naša nada u opstanak”, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević.
  • 30.10.2020
Sahrana mitropolita Amfilohija u nedelju u kripti Sabornog hrama u Podgorici
Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je da će mitropolit Amfilohije biti sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici.
  • 30.10.2020
“Mitropolit je bio figura koju niko nije mogao da zaobiđe”
Mitropolit Amfilohije koji je preminuo od posledica koronavirusa smatrao se jednim od najmoćnijih ljudi Srpske pravoslavne crkve. Na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske bio je 30 godina.
  • 30.10.2020
Preminuo mitropolit Amfilohije
Jutros u 8:20 časova, u Кliničko-bolničkom centru Crne Gore, preminuo je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović, potvrdila je Mitropolija.
  • 30.10.2020
Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020