Vesti
Hronika

Prizren: Optužnice za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja

Odeljenje za teška krivična dela Osnovnog tužilaštva u Prizrenu je podiglo optužnicu protiv okrivljenih S.Š. i N.B, zbog osnovane sumnje da su u svojstvu službenih lica  počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 414. stav 1. u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Kosova (KZRK).
Prizren: Optužnice za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja
Prizren (Foto arhiva Kim)

Prema navodima optužnice, okrivljeni S.Š. i N.B, kao službena lica, koristeći svoja službena ovlašćenja, nisu izvršili službene dužnosti, a zatim su prekoračili službena ovlašćenja kako bi sebi ili drugom pribavili korist.

Okrivljeni S.Š. u svojstvu upravnika Regionalnog preduzeća za otpad "Eko-region" u Prizrenu - jedinica u Dragašu, nalaožio je 27.8.2019. okrivljenom N.B, u svojstvu glavnog izvršnog službenika "Eko-regiona" u Prizrenu, da van procedure odloži otpad na sanitarnoj deponiji "Trokan" u Dragašu. Zahtev je odobren 28.8.2021, pa je pričinjena materijalna štetu od 2.700 evra. Na ovaj način su u saizvršilaštvu S.Š. i N.B izvršili su krivično delo "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" prema KZRK.

Okrivljeni N.B. je kao službeno lice, koristeći ovlašćenje glavnog izvršnog direktora preduzeća "Eko-region" u Prizrenu, prekoračio nadležnosti da bi sebi ili drugome stekao korist tako što je u periodu od 1.1.2019. do 1.8.2020. protivno Zakonu o radu, bez raspisivanja javnog konkursa, zaključio ugovore o radu na određeno, neodređeno vreme ili ugovore o radu za određene poslove sa licima A.M, Đ.K, Z.K, I.P, M.G, i L.K. i tako počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Povodom podizanja optužnice, tužilac u ovom predmetu je predložio Sudu da se nakon održavanja glavnog pretresa, izvođenja dokaza i njihove ocene, okrivljeni za krivično delo za koje su optuženi proglase krivim i osude po zakonu.Ostale vesti

Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022
Saobraćajna nesreća u Gračanici
U Gračanici kod kružnog toka dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali autobus i automobil. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj.
  • 26.11.2022
Preminuo Saša Zalepugin
Poznati televizijski voditelj, novinar i urednik Aleksandar Saša Zalepugin i autor kultne emisije "Nedjeljom popodne", preminuo je u Zagrebu u 91. godini, javljaju zagrebački mediji.
  • 26.11.2022
Uroševac: Uhapšen zbog silovanja maloletnice
Još jedan slučaj silovanja zabeležen je na Kosovu, ovoga puta u Uroševcu.
  • 26.11.2022
Ukinut pritvor medicinskim sestrama koje su maltretirale štićenicu doma za stare u Peći
Medicinskim sestrama uhapšenim zbog napada na štićenicu doma za stare u Peći početkom ovog meseca, kosovski Vrhovni sud ukinuo je meru pritvora.
  • 25.11.2022
Merdare: Zaplenjeno više od pola tone suvog mesa
Carinici su na kontrolnom punktu Merdare zaplenili više od 530 kilograma goveđeg sudžuka i pečenice, kojima su bili napunjeni koferi među prtljagom jednog autobusa na liniji iz Prizrena ka Nemačkoj, saopštila je Uprava carina.
  • 24.11.2022