Vesti
Hronika

Prizren: Optužnice za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja

Odeljenje za teška krivična dela Osnovnog tužilaštva u Prizrenu je podiglo optužnicu protiv okrivljenih S.Š. i N.B, zbog osnovane sumnje da su u svojstvu službenih lica  počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 414. stav 1. u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Kosova (KZRK).
Prizren: Optužnice za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja
Prizren (Foto arhiva Kim)

Prema navodima optužnice, okrivljeni S.Š. i N.B, kao službena lica, koristeći svoja službena ovlašćenja, nisu izvršili službene dužnosti, a zatim su prekoračili službena ovlašćenja kako bi sebi ili drugom pribavili korist.

Okrivljeni S.Š. u svojstvu upravnika Regionalnog preduzeća za otpad "Eko-region" u Prizrenu - jedinica u Dragašu, nalaožio je 27.8.2019. okrivljenom N.B, u svojstvu glavnog izvršnog službenika "Eko-regiona" u Prizrenu, da van procedure odloži otpad na sanitarnoj deponiji "Trokan" u Dragašu. Zahtev je odobren 28.8.2021, pa je pričinjena materijalna štetu od 2.700 evra. Na ovaj način su u saizvršilaštvu S.Š. i N.B izvršili su krivično delo "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" prema KZRK.

Okrivljeni N.B. je kao službeno lice, koristeći ovlašćenje glavnog izvršnog direktora preduzeća "Eko-region" u Prizrenu, prekoračio nadležnosti da bi sebi ili drugome stekao korist tako što je u periodu od 1.1.2019. do 1.8.2020. protivno Zakonu o radu, bez raspisivanja javnog konkursa, zaključio ugovore o radu na određeno, neodređeno vreme ili ugovore o radu za određene poslove sa licima A.M, Đ.K, Z.K, I.P, M.G, i L.K. i tako počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Povodom podizanja optužnice, tužilac u ovom predmetu je predložio Sudu da se nakon održavanja glavnog pretresa, izvođenja dokaza i njihove ocene, okrivljeni za krivično delo za koje su optuženi proglase krivim i osude po zakonu.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Načelniku Kosovsko-pomoravskog okruga oštećen automobil
Načelniku Кosovsko-pomoravskog okruga Davoru Petkoviću nepoznate osobe noćas su razbile staklo na privatnom automobilu, soapštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 29.06.2022
Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022