Vesti
Hronika

Privedeni zbog nelegalnog prelaska granice i vožnje po Šar-planini

Četiri građanina Kosova su privedena u Nacionalnom parku „Šar-planina“ u Severnoj Makedoniji jer su nelegalno prešla granicu i vozila kros-motocikle u zoni stroge zaštite, objavio je taj nacionalni park.
Privedeni zbog nelegalnog prelaska granice i vožnje po Šar-planini
Šar planina (Foto Kim/Bojan Ćirković)

U saopštenju se navodi da je služba Nacionalnog parka „Šar planina“ zajedno sa policijom prilikom terenske kontrole u nedelju zatekla četiri građanina Kosova koji su kros-motociklima nelegalno prešli granicu krećući se po visokoplaninskim pašnjacima na teritoriji tog nacionalnog parka u zoni stroge zaštite.

„Zbog osnovane sumnje da je došlo do kršenja više zakona, uključujući i Zakon o zaštiti prirode, ta lica su privedena, a kros-motocikli su oduzeti“, piše u objavi objavljenoj na Fejsbuk stranci Nacionalnog parka „Šar-planina“.

Kretanje motornih vozila u zoni stroge zaštite je zabranjeno i kažnjivo zbog uništavanja zemljišta i uznemiravanja zaštićenih divljih životinjskih vrsta.

Zona stroge zaštite Nacionalnog parka „Šar planina“ u Severnoj Makedoniji sastoji se od pet celina i obuhvata najviše delove te planine koji se graniče sa Nacionalnim parkom „Šara“ na Kosovu.

U toj zoni su najvažniji ekosistemi i staništa: glacijalna jezera, tresetišta, visokoplaninski pašnjaci, alpski kameni šumarci, vresišta borovnice, smreke i empetruma, najvažniji šumski ekosistemi, kao i značajni pejzaži i većina značajnih vrsta, posebno vaskularne biljke, dijatomeje, dnevni leptiri.Ostale vesti

Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023
MTS d.o.o. nastavlja sa radom
Prištinski organi su usvojili žalbu telekomunikacione kompanije MTS d.o.o. na prethodnu odluku o brisanju iz registra privrednih društava, tako da ta firma nastavlja da posluje na Kosovu i Metohiji, saopštio je Telekom Srbija.
  • 22.09.2023