Priština: Zbog vožnje u alkoholisanom stanju u 2017. stradalo 6 osoba

Alkohol je, uz nepoštovanje propisane brzine kretanja, jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda sa teškim i smrtnim  posledicama.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Alo.rs)

U periodu od januara do septembra ove godine u regionu Prištine dogodilo se 35 saobraćajnih nezgoda koje su izazvali alkoholisani vozači, kaže za RTV Kim šef Regionalne operative saobraćajne jedinice Sulejman Halili.

"Dozvoljena koncentracija alkohola u krvi iznosi 0,5 promila, dok se veći procenat sankcioniše", objašnjava Halili i dodaje da taksistima, vozačima javnog prevoza i auto-instruktorima nije dozvoljeno konzumiranje alkohola.

"Za veći procenat alkohola u organizmu zakonom se predviđa kazna od 100 do 300 evra, kao i zabrana upravljanja motornim vozilom od 3 do 6 meseci.

Imamo i kategoriju u koju spadaju vozači koji imaju od 1 do 1,5 promil alkohola, za njih je predviđena kazna od 150 do 450 evra i od 6 do 12 meseci isključivanja iz saobraćaja, kao i 2 negativna poena.

Za više od 1,5 promila kazna je 300 do 900 evra, zabrana upravljanja motornim vozilom od jedne do dve godine, kao i 3 negativna poena", kazao je on.

Policija najviše slučajeva upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola beleži u zimskom periodu. Statistički podaci kažu da vozači tokom letnjeg perioda najčešće upravljaju motornim vozilima pod dejstvom alkohola petkom i subotom, kada, kako Halili kaže, najćešće posećuju ugostiteljske objekte.

"Vozači moraju da budu pažljivi, posebno za vreme praznika, jer rizikuju svoj život, ali i život ostalih učesnika u saobraćaju. Najbolje je da ne koriste alkohol dok voze", zaključio je Halili.

Kada policija zaustavi vozača koji je pod dejstvom alkohola, isključuje ga iz saobraćaja i privremeno mu oduzima vozilo. Nesavesni vozač taksijem ide kući na trežnjenje, a nakon 24 sata može da preuzme svoj automobil.

Kada vozač zbog saobraćajnih prekršaja "sakupi" 9 kaznenih poena, oduzima mu se vozačka dozvola. Godinu dana nakon toga može ponovo da polaže vozački ispit.

Meštani Gračanice uglavnom ne podržavaju vožnju pod dejstvom alkohola, ali ima i onih koji kažu da "bolje voze kad malo popiju".

"Konzumiranje alkohola tokom vožnje je nešto najgore, kako za samog vozača tako i za putnike. Ne bih preoručio vozačima pre ili za vreme vožnje da piju", kazao je Slobodan Nojić iz Gračanice.

"Bolje vozim pijan nego trezan. Popijem do četiri piva i isto vozim kao kad sam trezan. Međutim, kad malo popijem mislim da su mi bolji refleksi i sposobniji sam za vožnju", kaže Dragan Velić iz Gračanice.

"Ne bi trebalo da se koristi alkohol zbog bezbednosti u saobraćaju", kazao je Nenad Janković iz Uroševca.

Tokom 2016. godine na putevima Srbije 128 osoba je poginulo u saobraćajnim nezgodama koje je uzrokovala vožnja pod uticajem alkohola, a 3.200 vozača i drugih učesnika u saobraćaju zadobilo je lakše i teže povrede.

Samo tokom te godine, u kontrolama saobraćajne policije otkriveno je 52 hiljade vozača pod dejstvom alkohola, od kojih je polovina imala od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi. Registrovano je oko 4.200 saobraćajnih nezgoda čiji je uzročnik bila vožnja pod dejstvom alkohola.

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije je tokom 2017. godine realizovala drugo nacionalno istraživanje stavova učesnika u saobraćaju o opasnostima i rizicima u saobraćaju.

U proseku, svaki treći ispitanik se izjasnio da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola.

Iako su opasnosti od vožnje u alkoholisanom stanju široko prepoznate, ovaj fenomen široko je rasprostranjen i u zemljama Evropske unije.

Između 1,5 i 2 procenta svih kilometara koje pređu vozači u EU, otpada na one koji su vozili sa nedozvoljenom koncentracijom alkohola u krvi.

Prema jednom istraživanju, više od trećine vozača se izjasnilo da su bar jednom upravljali autombilom posle konzumacije alkohola koji predstavlja glavni uzrok smrti u saobraćajkama za grupu starosti od 16 do 25 godina.

Samo 27% ispitanika u zemljama EU znalo je koliko iznosi dozvoljena koncentracija alkohla u krvi, 37% njih nije znalo, a čak 36% je dalo pogrešan odgovor.

Ove podatke saopštio je Antonio Avenoso, izvršni direktor Veća evropskog transportnog saveta na Regionalnoj konferenciji o bezbednosti na putu koja je u julu održana u Beogradu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane