Vesti
Hronika

Priština: Šest uhapšenih osumnjičeno za trgovinu devojčicom

Šest osoba je uhapšeno zbog sumnje da su u junu počinili tri krivična dela, među kojima je i trgovina devojčicom (11) u Prištini.
Priština: Šest uhapšenih osumnjičeno za trgovinu devojčicom
Protest u Prištini (Printskrin N1 Srbija)

Za krivično delo trgovine ljudima sumnja se da se dogodilo u junu. Ovo krivično delo je odvojeno od navodnog silovanja koje se dogodilo u augustu.

Devojčicu je, navodno, 27. augusta silovalo pet osoba.

U zajedničkom saopštenju Osnovnog tužilaštva u Prištini i Policije Kosova 3. septembra, navodi se da je 2. augusta uhapšeno šest osumnjičenih osoba, kojima je određen pritvor do 48 sati.

Sva šestorica osumnjičenih, inače punoletne osobe, osumnjičeni su za tri krivična dela u junu, u periodu kada je maloletnica, prema navodima policije i tužiteljstva, prijavljena kao nestalo lice.

Trgovina ljudima, seksualne usluge žrtve trgovine ljudima i silovanje su dela su za koja se oni sumnjiče.

"Uveravamo javno mnjenje da je za oba krivična slučaja u kojima se radi o maloletnoj žrtvi, tužilaštvo u koordinaciji s drugim nadležnim institucijama profesionalno i odgovorno poduzelo sve potrebne istražne radnje i nastavlja s preduzimanjem daljih istražnih radnji", navodi se u saopštenju.

Što se tiče petorice osumnjičenih za silovanje, za svakoga je određena mera pritvora od mesec dana.

Zbog slučaja od 30. augusta, generalni direktor kosovske policije Samedin Mehmeti je dao ostavku iz "ličnih razloga i zbog profesionalne savesti".

Dan kasnije, ostavku je dao i Ali Gaši, koji je vodio Direkciju za tretman zatvorenika i maloletnika u Kosovskoj popravnoj službi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 2. septembra pomenuo još dve smene.

"Razrešeni su visoki činovnici: direktor regionalne policije u Prištini i direktor operative u Regionalnoj direkciji Prištine", naveo je on na Fejsbuku.

Civilno društvo i brojni građani izrazili su negodovanje povodom ovog slučaja i 30. i 31. augusta u Prištini organizovana su dva protesta sa zahtevima za zaštitu žena i borbu protiv nasilja nad njima.Ostale vesti

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva za nastavak primene pritvora petorici osumnjičenih E. R, Š (Sh) J, G. R, Dž (Xh) S i G. J, pod sumnjom da su silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini.

  • 29.09.2022
Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
  • 27.09.2022
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
  • 27.09.2022
Uložena žalba na presudu Nikoli Nedeljkoviću
Branilac Nikole Nedeljlkovića advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Osnovnog suda od osam meseci zatvora, zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
  • 27.09.2022
Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
  • 26.09.2022
Preminuo Časlav Milisavljević
Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji, preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76. godini.
  • 26.09.2022