Vesti
Hronika

Priština: Onemogućen pristup hramu Hrista Spasa

Predstavnicima Srpske pravoslavne crkve onemogućen je pristup hramu Hrista Spasa u Prištini, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
Priština: Onemogućen pristup hramu Hrista Spasa
Hram Hrista Spasa u Prištini (Foto arhiva Kim)

Nakon jučerašnje svete Liturgije u hramu Sv. Nikole u Prištini, episkop raško-prizrenski pokušao je da poseti zajedno sa manjom grupom sveštenika i vernika još nezavršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine.

Međutim, prilikom pokušaja da uđu u hram, koji se sa okolnom parcelom u katastru opštine Priština vodi kao imovina SPC, nađeno je da su katanci na crkvi promenjeni, čime je pravnom vlasniku (SPC) onemogućen ulazak u hram, saopšteno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

Budući da je reč o otvorenom aktu pravnog nasilja, sprečavanja slobode pristupa imovini i slobode veroispovedanja, Eparhija raško-prizrenska podnela je krivičnu prijavu policiji u Prištini sa zahtevom da se hitno sprovede istraga ko je i na osnovu kojeg prava promenio katance na crkvi.

Eparhija insistira da joj se omogući nesmetan pristup ovom hramu i njegova zaštita od skrnavljenja kome je hram godinama izložen.

Nepoznata lica koja su isekla postojeće katance i postavila svoje to su učinila bez ikakve konsultacije sa SPC i sa Komisijom za implementaciju u kojoj pored SPC i dva kosovska ministarstva učestvuju i šefovi misija EU i OEBS-a na Kosovu i Metohiji, navode iz Eparhije.

Eparhija je već obavestila javnost da je nakon podmetanja požara u oktobru mesecu ove godine episkop Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom organizovao čišćenje hrama i postavljanje novih brava kako bi se sprečio neovlašćen pristup i skrnavljenje ovog objekta.

Tom prilikom, opština Priština je poslala svoje inspektore sa zahtevom da se čišćenje zaustavi zbog toga što Crkva navodno postupa protivno zakonu.

Inspektori nisu imali sudski nalog i postupali su protivno zakonskim regulativama, zbog čega je Eparhija raško-prizrenska tražila od nadležnih međunarodnih institucija da joj se omogući slobodan pristup hramu i garantuje sloboda veroispovedanja u njenim objektima.Ostale vesti

Kosovska policija pretresla Milana Radojevića

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević objavio je snimak sa novog kontrolnog punkta koji je na severu uspostavila kosovska policija i pozvao predstavnike međunarodne zajednice, koji ne veruju da kosovska policija tamo svakog dana povećava prisustvo, da dođu i sami se uvere u pravo stanje.

  • 31.01.2023
Obijena porodična kuća u Dobrotinu
Tokom prethodne večeri u Dobrotinu je obijena porodična kuća Velike Mihajlović.
  • 30.01.2023
U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023
KP: Pucano na patrolno vozilo policije kod Zvečana
Na lokaciji Banjska-Izvor u opštini Zvečan danas je pucano iz vatrenog oružja na patrolu Kosovske policije koja je bila na dužnosti. Povređenih nema, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 27.01.2023
ERP potvrdila tragičnu smrt sveštenika u Vučitrnu
"Sa dubokom tugom osećamo potrebu da obavestimo javnost o nesrećnom slučaju koji se dogodio sinoć u Vučitrnu", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske (ERP).
  • 27.01.2023