Vesti
Hronika

Priština: Okupljeni na protestu tražili ostavke sudija i tužilaca

Više stotina ljudi danas se ponovo okupilo ispred zgrade kosovske vlade u znak protesta zbog slučaja silovanja jedanaestogodišnje devojčice u Prištini. Sa transparentima u rukama, demonstranti su tražili ostavke sudija i tužilaca umešanih u ovaj slučaj.
Priština: Okupljeni na protestu tražili ostavke sudija i tužilaca
Protest u Prištini (Foto Fejsbuk@Kolektiv za feminističku misao i akciju)

Organizatori protesta imaju i zahteve: Legalizaciju upotrebe i distribucije biber spreja za samoodbranu, razrešenje policijskih službenika nadležnih za slučaj silovanja maloletnice, formiranje specijalizovane jedinice policije za seksualno nasilje, sigurnost, pravdu i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja, kao i uvođenje predmeta seksualnog vaspitanja u škole, prenosi prištinski Kalzo (Kallxo). Sa plakatima u rukama demonstranti su tražili ostavke sudija i tužilaca uključenih u ovaj slučaj.

Fjola Mucaj iz Kolektiva za feminističku misao i akciju poručila je da će oni ostati ujedinjeni i revoltirani, dok svi ovi zahtevi ne budu usvojeni.

"Mi dobro znamo da je ovo nasilje nad nama učinjeno uz posredovanje države. Ipak, konačno poručujemo da ovo nasilje više nećemo tolerisati. Ova država i ova vlast moraju da odgovaraju i da nam konačno pokažu gde se pozicioniraju. To se može učiniti odmah tako što ćemo započeti implementaciju svih naših zahteva kao polaznu osnovu za promenu pravca države ka tretmanu bezbednosti žena i devojčica", istakla je ona, prenosi Kalzo.

Demonstranti prekinuli konferenciju za medije SSK, ispred Tužilaštva traže smenu glavnog tužioca Munišija

Stotine demonstranata nastavilo je marš od zgrade Vlade do zgrade Sudskog saveta Kosova (SSK). Pod sloganima "Kujtime beži" zahtevali su smenu glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini, Kujtima Munišija. Zvučnicima i zvižducima prekinuli su najavljenu konferenciju za medije SSK.

Jedan od aktivista na protestu saopštio je da tužilaštvo nije preduzelo nikakve korake, kako bi se u slučaju maloletne devojčice obezbedio odgovarajući tretman.

"Hitno zahtevamo smenu glavnog tužioca Kujtima Munišija", poručio je on.

"U petak smo obavešteni da je jedanaestogodišnja devojčica, pored silovanja, bila i žrtva trgovine od strane još šest muškaraca, sa čim je tužilaštvo bilo upoznato. Tužilaštvo je propustilo da preduzme bilo kakve korake da pruži odgovarajući tretman u slučaju maloletne devojčice i bio je potreban protest i veliki pritisak javnosti da se pronađu silovatelji", dodao je isti aktivista.

Pored Prištine, kako prenosi Kalzo, i u glavnim gradovima Albanije i Severne Makedonije, Tirani i Skoplju, tražena je pravda za jedanaestogodišnju devojčicu.

Isti medij juče je izvestio o tome da, kada je u pitanju ova jedanaestogodišnjakinja, postoje dva odvojena slučaja, koja će se posebno istraživati.

Jedan je slučaj od 27. avgusta, kada je pet osoba, od kojih su tri maloletne, uhapšeno i poslato u pritvor zbog silovanja devojčice, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati na različitim lokacijama u Prištini.

Drugi slučaj se navodno dogodio 21. juna, zbog kog je uhapšeno još šest osoba.

Dvojica poslednjih uhapšenih osumnjičeni su za silovanje i trgovinu maloletnicama, dok su ostali osumnjičeni za silovanje i seksualne usluge.

Maloletnica se 21. juna ove godine, navodno, sastala sa šestoro punoletnih osumnjičenih i oni su je poslali u četiri različita motela u kojima su se zločini navodno dogodili.

Jedanaestogodišnjakinja se trenutno nalazi u prihvatilištu i na lečenju.

U vezi sa ovim slučajem, direktor policije Samedin Mehmeti i bivši direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloletnicima, Alji Gaši podneli su ostavke zbog moralne odgovornosti.

Potonji je dao ostavku nakon što je u vestima objavljeno da je jedan od osumnjičenih za silovanje imao druge slučajeve u pravosudnom sistemu i da je čak bio u zatvoru.

U odnosu na slučaj 11-godišnjakinje, bilo je i drugih promena u policiji. Direktor policije regiona Priština Fahredin Vrbovci, direktor operacija u Prištini Škeljzen Džafa, komandir Policijske stanice "sever" Bekim Bisljimi i direktor za istragu trgovine ljudima Fehmi Džata premešteni su na druge pozicije.Ostale vesti

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva za nastavak primene pritvora petorici osumnjičenih E. R, Š (Sh) J, G. R, Dž (Xh) S i G. J, pod sumnjom da su silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini.

  • 29.09.2022
Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
  • 27.09.2022
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
  • 27.09.2022
Uložena žalba na presudu Nikoli Nedeljkoviću
Branilac Nikole Nedeljlkovića advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Osnovnog suda od osam meseci zatvora, zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
  • 27.09.2022
Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
  • 26.09.2022
Preminuo Časlav Milisavljević
Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji, preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76. godini.
  • 26.09.2022