Vesti
Hronika

Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama

Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Protest studenata ispred Hrama Hrista Spasa (Foto Kim)

Povod za današnji protest studenata je liturgija koja je juče na praznik Vaznesenja Gospodnjeg u hramu Hrista Spasa služena posle 23 godine.

Okupljeni studenti nosili su parole sa porukama na kojima je pisalo: "Nikad više", "Crkva kao simbol počinilaca genocida", kao i fotografije Slobodana Miloševića i Željka Ražnatovića Arkana za koje tvrde da su simbol izgradnje ovog hrama u Prištini.

Predsednik Studenskog parlamenta Univerziteta u Prištini Erblin Hodža kazao je da je pravoslavni hram ilegalni objekat, te da se nalazi unutar univerzitetskog kampusa, a "predstavlja nasleđe zločinaca Miloševića i Arkana".

“Ovaj objekat je simbol fašizma i genocida počinjenog na Kosovu. Mi, predstavnici studenata, protivimo se i ilegalnom objektu i liturgiji koja se trudi da vrati sećanje o postajanju ovog zločinačkog nasleđa”, kazao je on.

Hodža je u ime studenata zatražio od organa reda da ne dozvole, kako je rekao, "organizovanje tajnih provokacija pod izgovorom liturgije, jer su podstaknuti mržnjom, a ne verom".

“Verska tolerancija albanskog naroda uprkos provokacijama je odlična i vrednost kojom se smi mi ponosimo. Zato, kao studenti, apelujemo kod institucija Republike Kosovo ili uklonite ilegalni objekat i ne dozvolite ničije provokacije na našem kampusu ili proglasite muzej kao ogledalo srpskog genocida nad albanskim narodom i kulturocida, te nasilja nad obrazovnom prostoru i objektima na Kosovu”, naveo je Hodža.

Podsetimo, jutros je na vratima hrama osvanuo grafit "Isus mrzi Srbe“, koji su izbrisali aktivisti Socijaldemokratske partije i ispisali novi sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija", a osim na vratima ova poruka je napisana i na bočnom zidu crkve. Predstavnik ove partije Zgjim Hiseni rekao je da je "ovaj objekat simbol šovinizma, koji poseća na najteže dane koje je albanski narod doživeo", a koji, kako kaže, Srbi pokušavaju da pretvore u svetinju.

"Izbrisali smo taj slogan i želimo da pošaljemo još jednu poruku. Naša protestna akcija nema nikakve veze sa verskom ili međunacionalnom mržnjom“, rekao je Hiseni.

Protest studenata protekao je bez incidenata, a skup su obezbeđivali pripadnici Kosovske Policije. Ostale vesti

Opština Z.Potok: Mogući uzrok požara zastarele instalacije
Postoji mogućnost da su požar u zgradi opštine Zubin Potok izazvale zastarele instalacije, oglasila se u popodnevnim satima u subotu ova opština, koja je ujedno pozvala prištinske zvaničnike da ne iznose optužbe protiv bilo koga bez ikakvih dokaza.
  • 25.09.2021
Preminuo novinar Miloš Vasić
Jedan od osnivača "Vremena", novinar Miloš Vasić, posle duge i teške bolesti, preminuo je danas u Beogradu.
  • 25.09.2021
Zvečan: Pronađene dve eksplozivne naprave u zgradi Centra za registraciju vozila
U zgradi u kojoj se nalazi centar za registraciju vozila u Zvečanu, jutros su pronađene dve eksplozivne naprave koje su potom i uništene, saošteno je iz Kosovske policije regiona Sever, nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio da je izvršen napad „eksplozivnim sredstvima“ u ovom centru.
  • 25.09.2021
Požar u zgradi opštine Zubin Potok

U zgradi Opštine Zubin Potok sinoć je oko 01.00 sat posle ponoći izbio je požar, usled čega su pripadnici vatrogasne jedinice izašli na teren.

  • 25.09.2021
Šesti dan protesta na severu Kosova
U šesti dan ulazi protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i odlukom Vlade Kosova o zameni registarskih tablica. Noć su proveli u šatorima i oko vatre.
  • 25.09.2021
Preuzeti posmrtni ostaci tri žrtve srpske nacionalnosti

Na administrativnom prelazu Merdare danas su preuzeti identifikovani posmrtni ostaci tri lica srpske nacionalnosti, koja su stradala tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

  • 24.09.2021