Vesti
Hronika

Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama

Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Protest studenata ispred Hrama Hrista Spasa (Foto Kim)

Povod za današnji protest studenata je liturgija koja je juče na praznik Vaznesenja Gospodnjeg u hramu Hrista Spasa služena posle 23 godine.

Okupljeni studenti nosili su parole sa porukama na kojima je pisalo: "Nikad više", "Crkva kao simbol počinilaca genocida", kao i fotografije Slobodana Miloševića i Željka Ražnatovića Arkana za koje tvrde da su simbol izgradnje ovog hrama u Prištini.

Predsednik Studenskog parlamenta Univerziteta u Prištini Erblin Hodža kazao je da je pravoslavni hram ilegalni objekat, te da se nalazi unutar univerzitetskog kampusa, a "predstavlja nasleđe zločinaca Miloševića i Arkana".

“Ovaj objekat je simbol fašizma i genocida počinjenog na Kosovu. Mi, predstavnici studenata, protivimo se i ilegalnom objektu i liturgiji koja se trudi da vrati sećanje o postajanju ovog zločinačkog nasleđa”, kazao je on.

Hodža je u ime studenata zatražio od organa reda da ne dozvole, kako je rekao, "organizovanje tajnih provokacija pod izgovorom liturgije, jer su podstaknuti mržnjom, a ne verom".

“Verska tolerancija albanskog naroda uprkos provokacijama je odlična i vrednost kojom se smi mi ponosimo. Zato, kao studenti, apelujemo kod institucija Republike Kosovo ili uklonite ilegalni objekat i ne dozvolite ničije provokacije na našem kampusu ili proglasite muzej kao ogledalo srpskog genocida nad albanskim narodom i kulturocida, te nasilja nad obrazovnom prostoru i objektima na Kosovu”, naveo je Hodža.

Podsetimo, jutros je na vratima hrama osvanuo grafit "Isus mrzi Srbe“, koji su izbrisali aktivisti Socijaldemokratske partije i ispisali novi sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija", a osim na vratima ova poruka je napisana i na bočnom zidu crkve. Predstavnik ove partije Zgjim Hiseni rekao je da je "ovaj objekat simbol šovinizma, koji poseća na najteže dane koje je albanski narod doživeo", a koji, kako kaže, Srbi pokušavaju da pretvore u svetinju.

"Izbrisali smo taj slogan i želimo da pošaljemo još jednu poruku. Naša protestna akcija nema nikakve veze sa verskom ili međunacionalnom mržnjom“, rekao je Hiseni.

Protest studenata protekao je bez incidenata, a skup su obezbeđivali pripadnici Kosovske Policije. Ostale vesti

Preminula novinarka Gordana Suša
Novinarka Gordana Suša preminula je danas posle duge i teške bolesti u 75. godini života, potvrđeno je za portal Nova.rs.
  • 22.06.2021
Godišnjica od kidnapovanja rudara kopa Belaćevac
"Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa `Belaćevac` Termoelektrane `Obilić` na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 22.06.2021
Ukradena strujna instalacija iz crkve u Uroševcu

Iz pravoslavne crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu ukradena je strujna instalacija, javio je prištinski portal Reporteri.

  • 21.06.2021
Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021