Vesti
Hronika

Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama

Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Protest studenata ispred Hrama Hrista Spasa (Foto Kim)

Povod za današnji protest studenata je liturgija koja je juče na praznik Vaznesenja Gospodnjeg u hramu Hrista Spasa služena posle 23 godine.

Okupljeni studenti nosili su parole sa porukama na kojima je pisalo: "Nikad više", "Crkva kao simbol počinilaca genocida", kao i fotografije Slobodana Miloševića i Željka Ražnatovića Arkana za koje tvrde da su simbol izgradnje ovog hrama u Prištini.

Predsednik Studenskog parlamenta Univerziteta u Prištini Erblin Hodža kazao je da je pravoslavni hram ilegalni objekat, te da se nalazi unutar univerzitetskog kampusa, a "predstavlja nasleđe zločinaca Miloševića i Arkana".

“Ovaj objekat je simbol fašizma i genocida počinjenog na Kosovu. Mi, predstavnici studenata, protivimo se i ilegalnom objektu i liturgiji koja se trudi da vrati sećanje o postajanju ovog zločinačkog nasleđa”, kazao je on.

Hodža je u ime studenata zatražio od organa reda da ne dozvole, kako je rekao, "organizovanje tajnih provokacija pod izgovorom liturgije, jer su podstaknuti mržnjom, a ne verom".

“Verska tolerancija albanskog naroda uprkos provokacijama je odlična i vrednost kojom se smi mi ponosimo. Zato, kao studenti, apelujemo kod institucija Republike Kosovo ili uklonite ilegalni objekat i ne dozvolite ničije provokacije na našem kampusu ili proglasite muzej kao ogledalo srpskog genocida nad albanskim narodom i kulturocida, te nasilja nad obrazovnom prostoru i objektima na Kosovu”, naveo je Hodža.

Podsetimo, jutros je na vratima hrama osvanuo grafit "Isus mrzi Srbe“, koji su izbrisali aktivisti Socijaldemokratske partije i ispisali novi sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija", a osim na vratima ova poruka je napisana i na bočnom zidu crkve. Predstavnik ove partije Zgjim Hiseni rekao je da je "ovaj objekat simbol šovinizma, koji poseća na najteže dane koje je albanski narod doživeo", a koji, kako kaže, Srbi pokušavaju da pretvore u svetinju.

"Izbrisali smo taj slogan i želimo da pošaljemo još jednu poruku. Naša protestna akcija nema nikakve veze sa verskom ili međunacionalnom mržnjom“, rekao je Hiseni.

Protest studenata protekao je bez incidenata, a skup su obezbeđivali pripadnici Kosovske Policije. Ostale vesti

Zvečanski maturanti: Nismo ovako zamišljali kraj školske godine
Maturanti Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Zvečanu, povodom završetka školske godine, danas su prodefilovali gradskim ulicama, uz pesmu, srpske trobojke i transparent „Zvečan je večan“.
  • 05.06.2023
„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru“
„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru, koja je stradala u formalnom miru i svima nama pokazala koliko je taj mir za druge, koliko je ta sloboda za druge i koliko nama nije došla“, kazao je ispred spomen kapele posvećene stradalom mladiću književnik i novinar Živojin Rakočević. Prethodno je na gračaničkom groblju služen parastos kojim je obeležena 19. godišnjica Popovićevog ubistva. 
  • 05.06.2023
KFOR uklonio bodljikavu žicu uz ogradu; građani blokirali vozilo KP, vojnici ga propustili
Vojnici KFOR-a uklonili su bodljikavu žicu prethodno postavljenu uz metalnu ogradu u Zvečanu. Okupljeni su potom blokirali prolaz vozilu policije nakon što je prethodno došlo do metalne ograde.
  • 05.06.2023
Osmi dan protesta Srba u opštinama na severu Kosova

Osmi dan protesta građana na severu Kosova. Srbi zahtevaju da se specijalne jedinice kosovske policije povuku iz zgrada lokalnih samouprava Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i sa severa, kao i da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština.

  • 05.06.2023
Devetnaest godina od ubistva Dimitrija Popovića
Navršeno je devetnaest godina od ubistva srpskog srednjoškolca u Gračanici Dimitrija Popovića. 
  • 05.06.2023
Jevtić: Oskrnavljena ’’Bećirova crkva’’ na putu ka Ski centru Brezovica
Bećirova crkva" koja se nalazi na putu ka Ski centru Brezovica oskrnavljena je od strane vandala, saopštio je predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić.
  • 04.06.2023