Vesti
Hronika

Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama

Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Protest studenata ispred Hrama Hrista Spasa (Foto Kim)

Povod za današnji protest studenata je liturgija koja je juče na praznik Vaznesenja Gospodnjeg u hramu Hrista Spasa služena posle 23 godine.

Okupljeni studenti nosili su parole sa porukama na kojima je pisalo: "Nikad više", "Crkva kao simbol počinilaca genocida", kao i fotografije Slobodana Miloševića i Željka Ražnatovića Arkana za koje tvrde da su simbol izgradnje ovog hrama u Prištini.

Predsednik Studenskog parlamenta Univerziteta u Prištini Erblin Hodža kazao je da je pravoslavni hram ilegalni objekat, te da se nalazi unutar univerzitetskog kampusa, a "predstavlja nasleđe zločinaca Miloševića i Arkana".

“Ovaj objekat je simbol fašizma i genocida počinjenog na Kosovu. Mi, predstavnici studenata, protivimo se i ilegalnom objektu i liturgiji koja se trudi da vrati sećanje o postajanju ovog zločinačkog nasleđa”, kazao je on.

Hodža je u ime studenata zatražio od organa reda da ne dozvole, kako je rekao, "organizovanje tajnih provokacija pod izgovorom liturgije, jer su podstaknuti mržnjom, a ne verom".

“Verska tolerancija albanskog naroda uprkos provokacijama je odlična i vrednost kojom se smi mi ponosimo. Zato, kao studenti, apelujemo kod institucija Republike Kosovo ili uklonite ilegalni objekat i ne dozvolite ničije provokacije na našem kampusu ili proglasite muzej kao ogledalo srpskog genocida nad albanskim narodom i kulturocida, te nasilja nad obrazovnom prostoru i objektima na Kosovu”, naveo je Hodža.

Podsetimo, jutros je na vratima hrama osvanuo grafit "Isus mrzi Srbe“, koji su izbrisali aktivisti Socijaldemokratske partije i ispisali novi sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija", a osim na vratima ova poruka je napisana i na bočnom zidu crkve. Predstavnik ove partije Zgjim Hiseni rekao je da je "ovaj objekat simbol šovinizma, koji poseća na najteže dane koje je albanski narod doživeo", a koji, kako kaže, Srbi pokušavaju da pretvore u svetinju.

"Izbrisali smo taj slogan i želimo da pošaljemo još jednu poruku. Naša protestna akcija nema nikakve veze sa verskom ili međunacionalnom mržnjom“, rekao je Hiseni.

Protest studenata protekao je bez incidenata, a skup su obezbeđivali pripadnici Kosovske Policije. Ostale vesti

Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
  • 29.06.2022
Određen pritvor osumnjičenom za nanošenje teških telesnih povreda u tuči kod picerija
Iz Kosovske policije je saopšteno da je U.M. (1998) saslušan u prisustvu advokata zbog sumnje da je počinio krivično delo “Nanošenje teških telesnih povreda”, tokom tuče koja se dogodila 28. juna u blizini picerije “Mrvica” u severnom delu Mitrovice.
  • 29.06.2022
Kancelarija za KiM: Načelniku Kosovsko-pomoravskog okruga oštećen automobil
Načelniku Кosovsko-pomoravskog okruga Davoru Petkoviću nepoznate osobe noćas su razbile staklo na privatnom automobilu, soapštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 29.06.2022
Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022