Vesti
Hronika

Pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića, optuženi se izjasnili da nisu krivi

Pred posebnim Odeljenjem Specijalnog suda u Prištini održan je pripremni pretres u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Optuženi: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva.
Pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića, optuženi se izjasnili da nisu krivi
Sa ročišta (Foto Kim)

Sudija Specijalnog odeljenja u Prištini Valjon Kurti čita optužnicu, na oba jezika, albanski i srpski, nakon čega bi okrivljeni trebalo da se izjasne o krivici.  Ročište je zakazano po novoj, trećoj optužnici.

Ročištu prisustvuju optuženi: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Silvana Arsović i Rade Basara.

U optužnici se navodi da Rade Basara kao policijski službenik nije ispunio svoju dužnost, postupajući kao član kriminalne grupe, sarađivao je sa Željkom Bojićem. Navodi se da je dobio naređenje da sakrije detalje sa uviđaja.

Silvana Arsović se tereti da je pomagala u izvršenju ubistva "stvarajući uslove", te de je znala da su kamere bile isključene za vreme ubistva.

Navodi se da je Dragiša Marković u svojstvu policijskog službnika odao informacije koje su se odnosile na službenu tajnu, te da ih je prenosio službenim licima Republike Srbije.

Navodi se da su Dragiša Marković i Žarko Jovanović zloubotrebili svoje službene dužnosti, tako što nisu osigurali na pravi način mesto ubistva.

Takođe, u optužnici je navedeno da je Nedeljko Spasojević svesno posedovao oružje, bez dozvole nadležnih organa. 

Nakon čitanja optužnice, svi okrivljeni su se izjasnili da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva.

Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović su na prethodnom ročištu priznali da su krivi po tački optužnice za posedovanje oružja.

Advokat Marka Rošića Mahmut Haljimi zatražio je da njegov klijent bude pušten uz kauciju.

"Ne postoji razlog da okrivljeni izbegne poziv suda. Prošlo je više od dve godine, trajanje sudskog procesa nije naša krivica, već krivica tužilaštva", rekao je Haljimi.

Takođe, branilac Radeta Basare, advokat Tom Gaši zatražio je od sudije da se Basari ukine mera pritvora. 

Na kraju ročišta je rečeno da advokati do ponedeljka mogu da podnesu prigovore u vezi sa optužnicom.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića za koje navodi da su vođe kriminalne grupe. Međutim, njih dvojica se nalaze u bekstvu.

Lider Gradanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Podsećamo, odlukom Apelacionog suda u Prištini, septembra meseca je predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je Tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.

 Ostale vesti

Petković: Nikada nećemo zaboraviti malog Miloša
Direktor Kancelarije za Kosova i Metohije Petar Petković podsetio je da je na današnji dan pre 22 godine ubijen mali Miloš Petrović iz Cernice.
  • 28.05.2022
Ubijen muškarac u Uroševcu
Jedna osoba preminula je u ranim jutarnjim satima u Uroševcu od posledica povreda zadobijenih vatrenim oružjem.
  • 28.05.2022
Dvostruko ubistvo u Kosovskoj Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici rano jutros dogodilo se dvostruko ubistvo, potvrđeno je za Radio Mitrovica sever.
  • 27.05.2022
Određen pritvor za još četiri lica u slučaju ’’Brezovica’’
Četiri osobe, među kojima je i bivši sekretar Ministarstva za infrastrukturu Vlade Kosova, uhapšene su u najnovijoj akciji u slučaju "Brezovica". Oni su osumničeni za delo primanja mita, a tužilac im je odredio pritvor od 48 sati, saopšteno je iz Tužilaštva.
  • 26.05.2022
Lažna dojava o bombi na otvaranju festivala ’’Mirdita, dobar dan’’
Lažna dojava o postavljenoj bombi u  NGO Habu, u kome je otvaranjem izložbe "Sve naše suze" počeo festival "Mirdita, dobar dan". Prostor je bio ispražnjen, a policijske ekipe sa psima proverile su prostor i utvrdile da je dojava lažna.
  • 26.05.2022
Zaštićeni svedok odbio da svedoči na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića
U nastavku suđenja u slučaju ubistva Olivera Ivanovića zaštićeni svedok odustao je od ispitivanja, tvrdeći da je "uplašen za svoj i život svoje porodice", iako je 2018. godine o ubistvu govorio u izjavi tužilaštvu.
  • 25.05.2022