Vesti
Hronika

Pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića, optuženi se izjasnili da nisu krivi

Pred posebnim Odeljenjem Specijalnog suda u Prištini održan je pripremni pretres u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Optuženi: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva.
Pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića, optuženi se izjasnili da nisu krivi
Sa ročišta (Foto Kim)

Sudija Specijalnog odeljenja u Prištini Valjon Kurti čita optužnicu, na oba jezika, albanski i srpski, nakon čega bi okrivljeni trebalo da se izjasne o krivici.  Ročište je zakazano po novoj, trećoj optužnici.

Ročištu prisustvuju optuženi: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Silvana Arsović i Rade Basara.

U optužnici se navodi da Rade Basara kao policijski službenik nije ispunio svoju dužnost, postupajući kao član kriminalne grupe, sarađivao je sa Željkom Bojićem. Navodi se da je dobio naređenje da sakrije detalje sa uviđaja.

Silvana Arsović se tereti da je pomagala u izvršenju ubistva "stvarajući uslove", te de je znala da su kamere bile isključene za vreme ubistva.

Navodi se da je Dragiša Marković u svojstvu policijskog službnika odao informacije koje su se odnosile na službenu tajnu, te da ih je prenosio službenim licima Republike Srbije.

Navodi se da su Dragiša Marković i Žarko Jovanović zloubotrebili svoje službene dužnosti, tako što nisu osigurali na pravi način mesto ubistva.

Takođe, u optužnici je navedeno da je Nedeljko Spasojević svesno posedovao oružje, bez dozvole nadležnih organa. 

Nakon čitanja optužnice, svi okrivljeni su se izjasnili da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva.

Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović su na prethodnom ročištu priznali da su krivi po tački optužnice za posedovanje oružja.

Advokat Marka Rošića Mahmut Haljimi zatražio je da njegov klijent bude pušten uz kauciju.

"Ne postoji razlog da okrivljeni izbegne poziv suda. Prošlo je više od dve godine, trajanje sudskog procesa nije naša krivica, već krivica tužilaštva", rekao je Haljimi.

Takođe, branilac Radeta Basare, advokat Tom Gaši zatražio je od sudije da se Basari ukine mera pritvora. 

Na kraju ročišta je rečeno da advokati do ponedeljka mogu da podnesu prigovore u vezi sa optužnicom.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića za koje navodi da su vođe kriminalne grupe. Međutim, njih dvojica se nalaze u bekstvu.

Lider Gradanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Podsećamo, odlukom Apelacionog suda u Prištini, septembra meseca je predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je Tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.

 Ostale vesti

Sedmi dan protesta na severu Kosova

Protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Situacija je i dalje mirna, ali napeta.

  • 26.09.2021
Opština Z.Potok: Mogući uzrok požara zastarele instalacije
Postoji mogućnost da su požar u zgradi opštine Zubin Potok izazvale zastarele instalacije, oglasila se u popodnevnim satima u subotu ova opština, koja je ujedno pozvala prištinske zvaničnike da ne iznose optužbe protiv bilo koga bez ikakvih dokaza.
  • 25.09.2021
Preminuo novinar Miloš Vasić
Jedan od osnivača "Vremena", novinar Miloš Vasić, posle duge i teške bolesti, preminuo je danas u Beogradu.
  • 25.09.2021
Zvečan: Pronađene dve eksplozivne naprave u zgradi Centra za registraciju vozila
U zgradi u kojoj se nalazi centar za registraciju vozila u Zvečanu, jutros su pronađene dve eksplozivne naprave koje su potom i uništene, saošteno je iz Kosovske policije regiona Sever, nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio da je izvršen napad „eksplozivnim sredstvima“ u ovom centru.
  • 25.09.2021
Požar u zgradi opštine Zubin Potok

U zgradi Opštine Zubin Potok sinoć je oko 01.00 sat posle ponoći izbio je požar, usled čega su pripadnici vatrogasne jedinice izašli na teren.

  • 25.09.2021
Šesti dan protesta na severu Kosova
U šesti dan ulazi protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i odlukom Vlade Kosova o zameni registarskih tablica. Noć su proveli u šatorima i oko vatre.
  • 25.09.2021