Vesti
Hronika

Pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića, optuženi se izjasnili da nisu krivi

Pred posebnim Odeljenjem Specijalnog suda u Prištini održan je pripremni pretres u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Optuženi: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva.
Pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića, optuženi se izjasnili da nisu krivi
Sa ročišta (Foto Kim)

Sudija Specijalnog odeljenja u Prištini Valjon Kurti čita optužnicu, na oba jezika, albanski i srpski, nakon čega bi okrivljeni trebalo da se izjasne o krivici.  Ročište je zakazano po novoj, trećoj optužnici.

Ročištu prisustvuju optuženi: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Silvana Arsović i Rade Basara.

U optužnici se navodi da Rade Basara kao policijski službenik nije ispunio svoju dužnost, postupajući kao član kriminalne grupe, sarađivao je sa Željkom Bojićem. Navodi se da je dobio naređenje da sakrije detalje sa uviđaja.

Silvana Arsović se tereti da je pomagala u izvršenju ubistva "stvarajući uslove", te de je znala da su kamere bile isključene za vreme ubistva.

Navodi se da je Dragiša Marković u svojstvu policijskog službnika odao informacije koje su se odnosile na službenu tajnu, te da ih je prenosio službenim licima Republike Srbije.

Navodi se da su Dragiša Marković i Žarko Jovanović zloubotrebili svoje službene dužnosti, tako što nisu osigurali na pravi način mesto ubistva.

Takođe, u optužnici je navedeno da je Nedeljko Spasojević svesno posedovao oružje, bez dozvole nadležnih organa. 

Nakon čitanja optužnice, svi okrivljeni su se izjasnili da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva.

Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović su na prethodnom ročištu priznali da su krivi po tački optužnice za posedovanje oružja.

Advokat Marka Rošića Mahmut Haljimi zatražio je da njegov klijent bude pušten uz kauciju.

"Ne postoji razlog da okrivljeni izbegne poziv suda. Prošlo je više od dve godine, trajanje sudskog procesa nije naša krivica, već krivica tužilaštva", rekao je Haljimi.

Takođe, branilac Radeta Basare, advokat Tom Gaši zatražio je od sudije da se Basari ukine mera pritvora. 

Na kraju ročišta je rečeno da advokati do ponedeljka mogu da podnesu prigovore u vezi sa optužnicom.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića za koje navodi da su vođe kriminalne grupe. Međutim, njih dvojica se nalaze u bekstvu.

Lider Gradanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Podsećamo, odlukom Apelacionog suda u Prištini, septembra meseca je predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je Tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.

 Ostale vesti

I večeras protestovali vršnjaci privedenih mladića
Veliki broj omladinaca okupio se i večeras ispred policijske stanice u centru Gračanice u znak protesta zbog pritvaranja sedmorice omladinaca koji su učestvovali u tuči u Lapljem Selu.
  • 27.02.2021
Gračanica: Manji skup ispred policijske stanice
I večeras se manji broj građana, uglavnom mlađih, samoinicijativno okupio ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružio podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
KP: 701 novčana kazna zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 26.02.2021
Gračanica: Protest uprkos zabrani policije

Iako skup nije dozvoljen, jer je prema rečima Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, više od sto građana okupilo se večeras ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku sedmorici pritvorenih momaka. Skup je završen oko 19:00 časova.

  • 25.02.2021
Policija će uručivati prijave organizatorima protesta u Gračanici
Nadležni u Policijskoj stanici u Gračanici najavili su prijave protiv organizatora protesta u centru Gračanice juče i danas. Oni su apelovali na profesore i roditelje učenika da ukažu učenicima na moguće posledice na nepoštovanje epidemioloških mera.
  • 25.02.2021
Zbog nepoštovanja antikovid mera 814 novčanih kazni
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 25.02.2021