Vesti
Hronika

Pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića, optuženi se izjasnili da nisu krivi

Pred posebnim Odeljenjem Specijalnog suda u Prištini održan je pripremni pretres u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Optuženi: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva.
Pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića, optuženi se izjasnili da nisu krivi
Sa ročišta (Foto Kim)

Sudija Specijalnog odeljenja u Prištini Valjon Kurti čita optužnicu, na oba jezika, albanski i srpski, nakon čega bi okrivljeni trebalo da se izjasne o krivici.  Ročište je zakazano po novoj, trećoj optužnici.

Ročištu prisustvuju optuženi: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Silvana Arsović i Rade Basara.

U optužnici se navodi da Rade Basara kao policijski službenik nije ispunio svoju dužnost, postupajući kao član kriminalne grupe, sarađivao je sa Željkom Bojićem. Navodi se da je dobio naređenje da sakrije detalje sa uviđaja.

Silvana Arsović se tereti da je pomagala u izvršenju ubistva "stvarajući uslove", te de je znala da su kamere bile isključene za vreme ubistva.

Navodi se da je Dragiša Marković u svojstvu policijskog službnika odao informacije koje su se odnosile na službenu tajnu, te da ih je prenosio službenim licima Republike Srbije.

Navodi se da su Dragiša Marković i Žarko Jovanović zloubotrebili svoje službene dužnosti, tako što nisu osigurali na pravi način mesto ubistva.

Takođe, u optužnici je navedeno da je Nedeljko Spasojević svesno posedovao oružje, bez dozvole nadležnih organa. 

Nakon čitanja optužnice, svi okrivljeni su se izjasnili da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva.

Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović su na prethodnom ročištu priznali da su krivi po tački optužnice za posedovanje oružja.

Advokat Marka Rošića Mahmut Haljimi zatražio je da njegov klijent bude pušten uz kauciju.

"Ne postoji razlog da okrivljeni izbegne poziv suda. Prošlo je više od dve godine, trajanje sudskog procesa nije naša krivica, već krivica tužilaštva", rekao je Haljimi.

Takođe, branilac Radeta Basare, advokat Tom Gaši zatražio je od sudije da se Basari ukine mera pritvora. 

Na kraju ročišta je rečeno da advokati do ponedeljka mogu da podnesu prigovore u vezi sa optužnicom.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića za koje navodi da su vođe kriminalne grupe. Međutim, njih dvojica se nalaze u bekstvu.

Lider Gradanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Podsećamo, odlukom Apelacionog suda u Prištini, septembra meseca je predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je Tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.

 Ostale vesti

Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022
Saobraćajna nesreća u Gračanici
U Gračanici kod kružnog toka dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali autobus i automobil. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj.
  • 26.11.2022
Preminuo Saša Zalepugin
Poznati televizijski voditelj, novinar i urednik Aleksandar Saša Zalepugin i autor kultne emisije "Nedjeljom popodne", preminuo je u Zagrebu u 91. godini, javljaju zagrebački mediji.
  • 26.11.2022
Uroševac: Uhapšen zbog silovanja maloletnice
Još jedan slučaj silovanja zabeležen je na Kosovu, ovoga puta u Uroševcu.
  • 26.11.2022
Ukinut pritvor medicinskim sestrama koje su maltretirale štićenicu doma za stare u Peći
Medicinskim sestrama uhapšenim zbog napada na štićenicu doma za stare u Peći početkom ovog meseca, kosovski Vrhovni sud ukinuo je meru pritvora.
  • 25.11.2022
Merdare: Zaplenjeno više od pola tone suvog mesa
Carinici su na kontrolnom punktu Merdare zaplenili više od 530 kilograma goveđeg sudžuka i pečenice, kojima su bili napunjeni koferi među prtljagom jednog autobusa na liniji iz Prizrena ka Nemačkoj, saopštila je Uprava carina.
  • 24.11.2022