Vesti
Hronika

“Pretnja islamskog ekstremizma na Kosovu rasla od 1999“

Pretnja nasilnog islamskog ekstremizma na Kosovu rasla je od sukoba 1999. delimično pomoću novca stranih organizacija koje propagiraju ekstremističke ideologije, navedeno  je u izveštaju Stejt departmenta o terorizmu u svetu za 2015. godinu.
“Pretnja islamskog ekstremizma na Kosovu rasla od 1999“
Ilustracija (Foto Beta)

U izveštaju se ističe da je sa Kosova oko 250 do 300 terorista putovalo u Siriju i Irak da bi se borilo u redovima Islamske države ili Nusra fronta, od kojih je oko 50 ubijeno.

U delu izveštaja za Kosovo, koje se tretira odvojeno od Srbije, konstatuje se, takođe, da nasilne ekstremističke grupacije aktivno koriste društvene medije za širenje propagande i regrutovanje sledbenika.

Iako se ukazuje da u prošloj godini na Kosovu nije registrovan nijedan teroristički incident, podseća se da je policija uhapsila osumnjičene za planiranje takvih napada.

Kosovska vlada nastavlja saradnju sa SAD u oblasti kontraterorizma, a Amerikanci su obučavali i pomagali tamošnjoj policiji i pravosuđu u slučajevima borbe protiv terorizma, dodaje se u izveštaju.

Pošto bezbednosna i politička situacija na severu Kosova i dalje ograničava sposobnost vlade u Prištini da na tom području vrši vlast, Kfor i Euleks sarađuju sa kosovskom policijom u održavanju bezbednosti, uključujući granice, ocenjuje Stejt department.

U izveštaju se, kao teroristički incident u prošloj godini, beleži hapšenje pet kosovskih Albanaca 11. jula 2015. zbog pokušaja da bace otrov u jezero Badovac iz koga se Priština snabdeva vodom.

Policija je najpre uhapsila trojicu, a zatim još dvojicu za koje se ispostavilo da su se borili u Siriji u redovima ID. Sva petorica su optuženi za terorizam, dodaje se u izveštaju.

U izveštaju američke vlade navodi se da Vlada Srbije nastavlja sa svojim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma i u toj oblasti snažno sarađuje sa SAD.Ostale vesti

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Danas se navršava šesnaest godina od ubistva srednjoškolca Dimitrija Popovića iz Gračanice. Porodica i prijatelji organizovali su parastos ubijenom mladiću.
  • 05.06.2020
Ukradeni automobil Mališe Tijanića pronađen uništen
Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je na Tviter nalogu saopštio da je automobil koji je krajem aprila ukraden Mališi Tijaniću iz Crkoleza, pronađen danas i da je potpuno uništen.
  • 04.06.2020
Tačijevo obezbeđenje pod istragom PIK-a i Tužilaštva
Policijski inspektorat Kosova i Državno tužilaštvo objavili su u zajedničkoj izjavi da se bave jučerašnjim incidentom u kome su telohranitelji predsednika Kosova Hašima Tačija pretukli aktivistu Pokreta Samoopredeljenja (PS) koji je Tačija nazivao "lopovom".
  • 04.06.2020
Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020