Vesti
Hronika

Preteće poruke Srbima iz KBS-a u Zubinom Potoku

Kosovska policija saopštila je da istražuje preteće pismo koje se pojavilo u Zubinom Potoku, objavio je juče portal Kalzo (kallxo.com).
Preteće poruke Srbima iz KBS-a u Zubinom Potoku
(Ilustracija (Foto mksf-ks.org)

U tekstu na ovom portalu se navodi da se u pismu koje je potpisala nepoznata grupa nazvana "Severna armija"preti nekim pripadnicima Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) i da se oni pozivaju da napuste ovu instituciju.

"Svedoci smo težnji ’šiptara’ iz Prištine da uključe Srbe iz Zubinog Potoka u vojsku OVK ili KBS - istu vojsku koja nam je ubijala decu, žene i starce širom Kosova", stoji, između ostalog, u pismu.

U ovom pamfletu su imena sedam lokalnih Srba za koje se tvrdi da su deo KBS-a sa porukom na kraju.

"Vi vojnici, vidimo se vrlo brzo. Neće vas sačuvati ni opština, ni policija", navedeno je.

Ova pretnja dolazi nekoliko meseci nakon što na domove dva srpska pripadnika KBS-a na severu napad izvršile do sada nepoznate osobe.

KosSSev podseća da se pre nešto više od mesec dana GI Srpska lista Zubin Potok oglasila povodom, kako su tada saopštili, najave apliciranja pojedinih građana iz opštine Zubin Potok za angažovanje u Kosovskim bezbednosnim snagama, odnosno "bivšoj UĆK".

"Svi oni Kolašinci koji budu probali da svoju budućnost potraže u instituciji ’vojske Kosova’ naići će na žestok bojkot srpske zajednice. Znajući šta je u prošlosti Srbima radila OVK, i kakva je namera KBS i buduće Vojske Kosova, napominjemo naše sugrađane i sunarodnike da će se i budućnosti ovim sramnim uklјučivanjem u pomenute institucije jasno odrediti prema svom rodu, prema srpskim žrtvama u prošlosti, ali i prema svojoj deci, na koje će morati kao janičari da cevi svojih pušaka, zaduženih od srpskih neprijatelјa, drže uperene upravo ka njima. Građani Kolašina će morati da pokažu svoju savesnost, svesnost i lojalnost jedinoj svojoj državi Srbiji, jedinom svom narodu srpskom i ova lica, ako se ne dozovu pameti, ignorisati na svakom koraku, po starom kolašinskom običaju izopštiti, ne zvati ’ni na radost ni na žalost’, ni u ’crkvu ni u kafanu’ - da se proglase nepoželјnim u svim javnim objektima i uopšte da svoj društveni život nastave tamo gde su nesrećnom nakanom i pomračenim umom započeli," navela je GI Srpska lista u obaveštenju građanima Zubinog Potoka.

Gostujući u emisiji "Dogovor!?" krajem prošle godine, bivši komandant OVK i aktuelni zamenik ministra Bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku rekao je da u Bezbednosnim snagama trenutno aktivno učestvuje 103 Srba, među kojima su dvojica oficira i nekoliko poručnika. Većina njih dolazi sa područja južno od Ibra.

„U zadnje vreme imamo i sa severa. Mi smo jako ponosni na tu činjenicu“, naveo je tada Čeku i dodao da broj Srba u BSK stalno raste, ali i da traju razgovori sa Srpskom listom o vojsci Kosova, te da "ima pomaka".Ostale vesti

Protest u Gračanici šesto veče zaredom

Više desetina mladih, kao i roditelji privedenih mladića, okupili su se šestu noć zaredom ispred policijske stanice u Gračanici, kako bi pružili podršku pritvorenim dečacima.

  • 01.03.2021
Policija izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 01.03.2021
Specijalno tužilaštvo u Prištini povuklo nalog za hapšenje Milana Radoičića
Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtev Specijalnog tužilaštva za povlačenje naloga za hapšenje Milana Radoičića koji je osumnjičen za krivično delo "učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe", prenosi RTS.
  • 28.02.2021
Gračanica: I večeras skup podrške za privedene mladiće
I večeras se oko 50 građana samoinicijativno okupilo ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružilo podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 28.02.2021
Izgorela kuća u selu Kaljin, kod Leposavića
U selu Kaljin, u opštini Leposavić, danas je izgorela kuća usled loših električnih instalacija. Pričinjena je velika materijalna šteta. Žrtava, međutim, nije bilo, zahvaljujući komšijama koji su, nepokretnu stariju osobu izvukli kroz prozor kuće zahvaćene plamenom.
  • 28.02.2021
Priveden osumnjičeni koji je povredio mladića u Severnoj Mitrovici

Muškarac A. S. (1997) albanske nacionalnosti, sa prebivalištem na Kosovu, koji je sinoć oko 22 časa u severnom delu Mitrovice povredio mladića M. M. (1995), priveden je zbog krivičnog dela “ubistvo u pokušaju”, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 28.02.2021