Vesti
Hronika

Preoce: Nacrtan albanski dvoglavi orao

Na pomoćnom objektu škole "Miladin Mitić" u Preocu, nadomak Gračanice jutros je osvanuo grafit dvoglavog orla nacrtan u bojama albanske zastave crnim i crvenim sprejom.
Preoce: Nacrtan albanski dvoglavi orao
Grafit u Preocu (Foto Kosovo online)

Znamenje albanske zastave ispisano je na istom mestu gde su pre manje od mesec dana ispisani grafiti OVK sa pretećim porukama Srbima.

Grafit su jutros primetili Srbi iz ovog sela koji su slučaj prijavili kosovskoj policiji.

Meštani Preoca kažu da je ovo provokacija upućena preostalim Srbima iz ovog sela nadomak Gračanice.

"Ovo je još jedan vid provokacije za Srbe koji žive u Preocu, međutim delimično smo i sami krivi jer njima prodajemo svoja imanja. Tako da mi uopšte nije čudno što se sve ovo dešava. Strahujem samo zbog svoje dece, imam ih troje, koji moraju da odrastaju u ovakvim uslovima", kazao je za RTV Kim Goran Lakić.

Kancelarija za KiM: Gde se vlada pretnjom, nema mesta dijalogu

Povodom ispisivanja grafita na pomoćnom obejektu u Preocu oštro je reagovala Kancelarija za KiM, navodeći da je to prava slika odnosa Prištine i vladajuće većine prema Srbima na Кosovu.

U saopštenju se ističe da gde se "vlada pretnjama, zastrašivanjem i nasiljem nema mesta dijalogu".

"Srbi na Кosovu i Metohiji su današnju poruku dobro razumeli, ali ih to neće pokolebati u nameri da se bore za svoja prava i opstanak na svojoj zemlji".

U saopštenju se napominje da se ovakve stvari događaju kada policija ne radi svoj posao i kada političke strukture sistematski stvaraju klimu mržnje i nepoverenja i produbljuju etničku distancu između Srba i Albanaca.

Srpska lista najoštrije osuđuje ugrožavanje mira i spokoja srpskog naroda

"Apsolutno je sramno i za svaku osudu kontinuirani pritisak ekstremnih krugova među kosovskim Albancima protiv Srba na Кosovu i Metohiju, posebno u svetlu podgrevanja etničke netrpeljivost i mržnje ispisivanjem provokativnih grafita na obrazovnim ustanovama koje pohađaju srpska deca", poručuju u saopštenju predstavnici Srpske liste.

U saopštenju se ističe da ovakvo ponašanje plod neodgovornosti političara iz Prištine koji se služe jezikom mržnje i time stvaraju pogodno tlo za raspirivanje nacionalne mržnje.

Srpska lista najoštrije osuđuje ugrožavanje mira i spokoja srpskog naroda, i zahteva da se srpskoj deci u 21. veku na Кosovu omogući odrastanje i obrazovanje bez straha i pritisaka na nacionalnoj osnovi.

"Duboko smo razočarani ćutanjem međunarodne zajednice na napade na Srbe, posebno na ustanove u kojima se obrazuju srpska deca. Zar prava srpske dece su suspendovana ili manje vrede od prava bilo koga drugog na Кosovu?", pitaju iz Srpske liste.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020