Vesti
Hronika

Preoce: Grafiti ’’Kosovo je Albanija" i "Slava mučenicima"

U Preocu nadomak Gračanice osvanuli su grafiti „Slava mučenicima“ i „Kosovo je Albanija“, samo dan nakon proslave 12. godišnjice samoproglašenja nezavisnosti Kosova.
Preoce: Grafiti ’’Kosovo je Albanija
Grafiti u Preocu (Foto Kim)

Direktor OŠ “Miladin Mitić” Ljubiša Karadžić je u izjavi za RTV Kim kazao da su ga meštani Preoca obavestili u jutarnjim satima o grafitima koji su ispisani na pomoćnom objektu, nakon čega je on odmah informisao gradonačelnika Opštine Gračanica i naložio da se objekat prekreči.

„To već dešavalo na teritorji opštine Gračanica u proteklom periodu. Ovo se prvi put desilo u Preocu, na objektu je na albanskom jeziku pisalo `Kosovo je Albanija`, `Slava mučenicima`“, istakao je Karadžić.

U trenutku kada je ekipa RTV Kim stigla na teren, polovina objekta na kojoj su grafiti ispisani je prekrečena, shodno najavama direktora Karadžića koji je rekao da je "dobro što deca nisu videla grafite zbog produženog školskog raspusta".

Meštanin Preoca Vido Arsić kaže da ga ispisivanje grafita nije uplašilo, jer je, kako je rekao, „već oguglao na takve stvari“.

„Oni su tako skrojeni, Albanci. Misle da nešto mogu da postignu, ali ne mogu da postignu ništa. Ne može jednu naciju niko da uništi, nacija je nacija. Oni koliko hoće mogu da se šire, ali bez Srba nema opstanka na Kosovu. Ako mi Srbi svi odemo, opet će oni međusobno da se prepiru“, kazao je Arsić.

Ekipa RTV Kim je tokom snimanja zatekla i Policiju Kosova na terenu. Međutim, više informacija o slučaju nismo mogli da dobijemo od njih ni nakon posete policijskoj stanici u Gračanici.

Kancelarija za KiM osuđuje ispisivanje grafita u Preocu i rušenje kuće u Cernici 

Kancelarija za KiM saopštila je da "o pravoj prirodi samoproglašene kosovske nezavisnosti svedoče jučerašnji i današnji napadi na srpsku imovinu na КiM", kojima se, kako navode, Srbima poručuje da su građani drugoga reda i da za njih nema zaštite od albanske samovolje i nasilja.

Kako se navodi u saopštenju i grafit „Кosovo je Albanija“ na pomoćnom objektu srpske osnovne škole u Preocu i protivzakonito rušenje kuće Jovice Menkovića u Cernici "plod je iste političke klime koja se na samoproglašenom Кosovu godinama kontinuirano stvara, a to je klima segregacije, pravne nesigurnosti i nasilja".

"Srbima se sve češće na ovaj način poručuje da za njih nema mesta na albanskom samoproglašenom Кosovu, a krivci su oni koji u javnost upućuju antisrpske političke poruke i slave kulturu zločina i nasilja, oličenu u nekadašnjoj OVK", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

"Još jednom zahtevamo od međunarodne zajednice i njenih predstavnika na Кosovu I Metohiji da počnu da oštrije reaguju na šovinističke poruke albanskih političkih lidera u Prištini i da konačno počnu da rade na stvaranju funkcionalnog multietničkog društva u našoj južnoj pokrajini", dodaje se u saopštenju.

Navode da "podmukli i kukavički napadi na srpsku imovinu i ljude koji nikome nisu učinili nikakvo zlo neće zastrašiti srpski narod na Кosovu i Metohiji, a Srbija će nastaviti da čini sve da svoje građane ohrabri i pomogne u nameri da ostanu i opstanu na zemlji predaka".Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020
Policija: Srbin iz Čaglavice nije pretio Tačiju
Srbin I.L. iz Čaglavice, koji je danas priveden, nije pretio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, saznaje RTV Kim u Policiji u Gračanici.
  • 28.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca u teškom stanju
Pripadnik Kosovske policije Zoran Jerinić, ranjen je danas oko 13 časova u selu Vrbovac u opštini Klokot hicem iz pištolja.
  • 28.03.2020
Opljačkane srpske porodice u selima Banje i Osojane
Pljačka koja se prethodne noći dogodila u selima Banje u opštini Srbica i Osojane u opštini Istok, i pored zabrane kretanja, koja je na snazi uznemirila je meštane ovih sela.
  • 28.03.2020