Vesti
Hronika

Preminuo slikar Zoran Furunović

Jedan od najpoznatijih savremenih srpskih i kosovsko-metohijskih slikara Zoran Furunović, preminuo je u 67. godini u Beogradu.
Preminuo slikar Zoran Furunović
Zoran Furunović (Foto DKG)

Zoran Furunović pripada generaciji savremenih srpskih slikara koja se formirala na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini. Rođen je 1953. godine u Prištini. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u ovom gradu 1977. godine. Postdiplomske studije završio je u Beogradu 1982. godine. Bio je redovni profesor i dekan Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Izveo je brojne generacije studenata slikarstva u čijim radovima se može naslutiti deo njegove poetike i pedagoškog rada.

Na likovnoj sceni prisutan je od 1976. godine. O njegovom slikarstvu iz tog perioda Jovan Despotović je zapisao: „Ključ kojim se trebaju razrešiti značenja ovih slika leži u kompleksu celokupnih iskustava Zorana Furunovića, a to je ujedno onaj presudni razlog da bi se ovi radovi prihvatili i razumeli kao jedan eksplicitni stvaralački doprinos u građenju autentičnog slikarstva Kosova u ovom trenutku“.

Furunović je svojim višedecenijskim radom postao jedan od simbola urbane Prištine i gradskog života, a o slikarstvu nastalom devedesetih godina likovni kritičar „Jedinstva“ Nikola Bešević je svojevremeno naglasio: „Umetnik snažno izražava likovni zapis o vremenu i okruženju u kome godinama živi i stvara. Koloritnim, skoro nespojivim, kontrastima veoma upečatljivo i nadasve originalno, kroz samo njemu svojstven vrisak, artikulisanim antropomorfnim oblicima izražava tragičnost proteklog i današnjeg prizora“.

Jedan je od osnivača likovne kolonije „Vidovdan“ koja se održava svake godine početkom juna u Gračanici. Za gračaničku koloniju bio je posebno vezan, i podržavao je njen rad, uprkos teškim društvenim prilikama i svom narušenom zdravlju.

Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, među kojima je i nagrada „Longin“ za ukupno stvaralaštvo 1998. u Gračanici. Njegove slike, deo su stalnih postavki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Narodnog muzeja u Trebinju, kao i u galerijama savremene umetnosti u Nišu, Kruševcu, Podgorici, Somboru. Učestvovao je na preko 400 izložbi u zemlji i inostranstvu.

Zoran Furunović biće sahranjen 27.2.2020. na Novom groblju u Beogradu u 12 časova. Komemoracija na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici održaće se u utorak 3.3.2020. u Galeriji Fakulteta u 12 časova.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020