Vesti
Hronika

Preminuo reditelj i glumac Cvetko Stanojević

Cvetko Stanojević Ceki, glumac i reditelj, preminuo je juče u 64 godini, posle kraće i teške bolesti, objavili su njegovi prijateji i učenici.
Preminuo reditelj i glumac Cvetko Stanojević
Cvetko Stanojević na sceni (Foto Gradsko pozorište Teatar 91 Aleksinac)

Cvetko Stanojević je rođen u Gnjilanu 1959. godine. U ovom gradu se obrazovao i živeo, bio član Gnjilanskog amaterskog pozorišta još od srednjoškolskih dana.

Svoj rodni grad je napustio tokom pogroma u martu 2004. godine. Od tada je živeo u Šilovu kao podstanar.

Bio je nastavnik Engleskog jezika u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Šilovu.

Cvetko Stanojević se, međutim, najviše isticao kao umetnik.

Bavio se pozorištem i slikarstvom. Režirao je mnogobrojne predstave, a neke od najistaknutijih su bile "Panetova ljubav", Stojadina Trajića, "Divlje meso" Gorana Stefanovskog, "Hamlet od Donjo Moravče", zatim "Profesonalac" i "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, ali "Banović Strahinja".

U dva navrata, 2005. i 2009. amateri Kosovskog Pomoravlja bili su najbolji na FEDRAS-u, Festivalu dramskih amatera sela Srbije, sa predstavama "Srpska drama" i "Hamlet od Donjo Moravče. Nagrađivani su i kasnije.

Realizovao je i brojne dečje predstave sa učenicima škola u Pomoravlju, organizovao kuluturno-umetničke programa, promocije knjiga. Režirao je predstave "Kraljević i prosjak", "Laza, materina maza", "Baš Čelik" i druge.

Iako je zbog ratnih okolnosti bio primoran da napusti Gnjilasko pozorište, on ga je zajedno sa Sašom Stojanovićem i Ratkom Stojiljkovićem ponovo oživeo u Šilovu gde je nastavilo da radi i stvara.

Cvetko Stanojević je značio mnogo za kosovskopomoravski kulturni život.

Osim supruge, ostavio je i brojne kolege, te talentovane mlade glumce, muzičare, i druge umetnike ovog kraja koje je stvorio.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.Ostale vesti

U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023
KP: Pucano na patrolno vozilo policije kod Zvečana
Na lokaciji Banjska-Izvor u opštini Zvečan danas je pucano iz vatrenog oružja na patrolu Kosovske policije koja je bila na dužnosti. Povređenih nema, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 27.01.2023
ERP potvrdila tragičnu smrt sveštenika u Vučitrnu
"Sa dubokom tugom osećamo potrebu da obavestimo javnost o nesrećnom slučaju koji se dogodio sinoć u Vučitrnu", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske (ERP).
  • 27.01.2023
Odbačena optužnica protiv pet osoba osumnjičenih za silovanje devojčice
Osnovni sud u Prištini odbacio je optužnicu protiv petorice osumnjičenih za silovanje jedanaestogodišnjakinje koje se dogodio u avgustu prošle godine u Prištini.
  • 26.01.2023
PIK pokrenuo istragu o jučerašnjem incidentu na Bistričkom mostu

Policijski inspektorat Kosova (PIK), pokrenuo je istragu o incidentu koji se dogodio u ponedeljak na Bistričkom mostu u opštini Leposavić – kada je Kosovska policija zapucala na automobil koji ih je napao i udario.

  • 24.01.2023