Vesti
Hronika

Preminuo profesor Điđa

Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
Preminuo profesor Điđa
Živorad Lazić Điđa (Foto Kim)

Živorad Lazić je rođen 5. oktobra 1960. godine u selu Ugljaru, u opštini Kosovo Polje gde je proveo čitav svoj život.

Bio je profesor prava, a predavao je u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prištini. Jedan je od retkih profesora ove prištinske škole koji je ostao u njoj i posle ratnih sukoba na Kosovu, kada je ova obrazovna ustanova premeštena u Laplje Selo. Zajedno sa tadašnjom direktorkom Malinkom Mitrović uspeo je da spase brojna dokumenta škole iz Prištine i pokrene ovu obrazovnu ustanovu u Lapljem Selu.

Điđa, kako su ga zvali njegovi članovi porodice, prijatelji, pa i učenici, ostaće upamćen kao jedan od najstrožijih ali najpravednijih profesora u ovoj školi.

Điđa je bio sinonim za Ekonomsko-trgovinsku školu u Prištini.

U kratkom, šestomesečnom periodu, obavljao je i funkciju vršioca dužnosti direktora ove škole.

Mnogi njegovi sadašnji i bivši učenici su se, nakon što se sredinom ovog meseca teško razboleo, raspitivali za njegovo zdravlje.

Živorad Lazić je 2016. godine izabran za potpredsednika Srpskog nacionalnog foruma (SNF).

Bio je žestoki kritičar aktuelne vlasti u Srbiji, kao i srpskih političkih predstavnika na Kosovu.

Zbog svojih stavova često je trpeo posledice.

Điđa se nikada nije ženio, ali je iza sebe ostavio brojne školovane đake, kao i monografiju "Oteti zavičaj", svedočanstvo o životu i stradanju meštana Ugljara.

Ova knjiga je doprinos meštanima Ugljara, kako onima koji su ostali u selu, tako i onima koji su iz njega otišli.

Mesto, datum i vreme sahrane Živorada Lazića Điđe biće naknadno objavljeno.

 Ostale vesti

Tači: Moj advokat je odgovarao na pitanja i interesovanja tužilaštva
Kosovski predsednik Hašim Tači je po izlasku iz prostorija Haškog tribunala izjavio da je njegov advokat Amerikanac Pjer Ričard Prosper odgovarao na pitanja i interesovanja Specijalnog tužilaštva i da će se ispitivanje nastaviti sutra.
  • 13.07.2020
Tači pred istražiteljima u Hagu
Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u sud u Hagu gde će biti saslušan. Prištinski advokat Tom Gaši pretpostavlja da će biti saslušan u vezi sa optužnicom koja je podignuta ‪24. aprila‬, a koja je objavljena 24. juna.
  • 13.07.2020
Policija uhapsila neke od demonstranata, pendrecima i na devojke

Policija je sinoć ispred Skupštine, kako je objavio KRIK, uhapsila neke od demonstranata koji su nakon što je protest završen, i dalje bili na stepenicama zgrade parlamenta.

  • 12.07.2020
“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
  • 11.07.2020
Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020