Vesti
Hronika

Preminuo prof. dr Ivan Čukalović

U Kragujevcu je od posledica korona virusa preminuo prof. dr Ivan Čukalović, bivši sudija i potpredsednik Ustavnog suda Kosova i profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Sahrana će se obaviti sutra 25.12.2021. na pravoslavnom groblju u Sredskoj kod Prizrena.
Preminuo prof. dr Ivan Čukalović
Ivan Čukalović (Foto Kurir)

Čukalović je u vreme kada je Ustavni sud Kosova doneo odluku o vraćanju zelje manastiru Visoki Dečani, bio je sudija izvestilac na predmetu. Njegovi prijatelji kažu da je izuzetno bio vezan za svoju rodnu Sredsku kod Prizrena, gde će biti sahranjen.

Svojevremeno je medijima u Srbiji objasnio zašto se prihvatio visoke dužnosti na Kosovu koje Srbija ne priznaje kao nezavisnu državu:

"Hoću da budem jedan od devet članova Ustavnog suda Kosova da bih branio 240.000 Srba, muslimana i Goranaca koji tamo žive", rekao je on u junu 2009. godine.

Čukalović je bio član Izvršnog odbora Društva za krivično međunarodno pravo Srbije i član Asocijacije međunarodnog prava sa sedištem u Londonu. Tokom svoje akademske karijere, osnivao je različite klubove i komisije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i bio mentor mnogim studentskim grupama koje su učestvovale na međunarodnim takmičenjima, među kojima je i grupa koja je pobedila na takmičenju BIMUN 2008. Objavio je četiri knjige i više od 50 članaka o međunarodnom javnom pravu u časopisima u Srbiji i van nje.

U periodu 1999-2001, radio je kao zamenik šefa pravnih savetnika u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i bio je profesor na Diplomatskoj akademiji koju je vodilo Ministarstvo spoljnih poslova bivše Republike Jugoslavije.

Čukalović je 1998. godine bio pozvan kao stručnjak u Haški tribunal u slučaju Dokmanović. On je bio i predstavnik Međunarodne organizacije za zaštitu vizantijske kulture na Balkanu. Pre toga je bio savetnik u saveznoj Vladi bivše Jugoslavije. Bio je profesor na Univerzitetu u Prištini od 1996. do 1999, i profesor na Univerzitetu „BK“ u Peći i Beogradu od 1992. do 2006. godine.

Studirao je pravo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, a kasnije je na Univerzitetu u Beogradu magistrirao međunarodno pravo. Doktorske studije je završio na istom Univerzitetu. Pored toga, je nastavio specijalističke studije na Univerzitetu u Londonu, Akademiji za međunarodno pravo u Hagu, Ruskoj akademiji za diplomatiju i Fakultetu za međunarodno pravo u Moskvi.Ostale vesti

Saobraćajna nesreća u Gračanici
U Gračanici kod kružnog toka dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali autobus i automobil. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj.
  • 26.11.2022
Preminuo Saša Zalepugin
Poznati televizijski voditelj, novinar i urednik Aleksandar Saša Zalepugin i autor kultne emisije "Nedjeljom popodne", preminuo je u Zagrebu u 91. godini, javljaju zagrebački mediji.
  • 26.11.2022
Uroševac: Uhapšen zbog silovanja maloletnice
Još jedan slučaj silovanja zabeležen je na Kosovu, ovoga puta u Uroševcu.
  • 26.11.2022
Ukinut pritvor medicinskim sestrama koje su maltretirale štićenicu doma za stare u Peći
Medicinskim sestrama uhapšenim zbog napada na štićenicu doma za stare u Peći početkom ovog meseca, kosovski Vrhovni sud ukinuo je meru pritvora.
  • 25.11.2022
Merdare: Zaplenjeno više od pola tone suvog mesa
Carinici su na kontrolnom punktu Merdare zaplenili više od 530 kilograma goveđeg sudžuka i pečenice, kojima su bili napunjeni koferi među prtljagom jednog autobusa na liniji iz Prizrena ka Nemačkoj, saopštila je Uprava carina.
  • 24.11.2022
Prijavljen slučaj silovanja maloletnice u Vitini

Kosovskoj policiji prijavljen je još jedan slučaj silovanja maloletnice, ovoga puta u Vitini.

  • 24.11.2022