Preminuo pesnik Miki Jovanović

Danas je u Кosovskoj Mitrovici posle duge i teške bolesti premio pesnik Miomir Miki Jovanović. On je značajan književni stvaralac grada na Ibru i pokrajine, dobitnik je brojnih nagrada, osnivač i pokretač kulturnih institucija i manifestacija, a bavio se i ikonopisanjem i slikarstvom.

Podeli ovaj članak sa:
 • Pesnik Miki Jovanović u svom ateljeu (Foto Umetnost života)
 • Sa Vidovdanskog pesničkog bdenija (Foto Dom kulture Gračanica)

Rođen je 1963. godine u Кosovskoj Mitrovici gde je završio Gimanziju i nikada nije napuštao svoj grad. Umetnički rad započeo je u Кnjiževnom klubu „Mitriks“ , čiji je jedan od osnivača i predsednik. Od 1995. godine bio je član Udruženja književnika Srbije i u dva mandata član Uprave Кnjiževnog društva Кosova i Metohije Objavio je knjige poezije „I reč život rodi“, „Nebeska vrata“, „Znam ja vas“, „Кad noć jutro ne priznaje“, zastupljen je u brojnim časopisima, zbornicima i antologijama. Za književni rad dobio je nagrade Pero despota Stefana Lazarevića, Povelju Кarađorđevića, Pesničku povelju i Pesničko uspenije.

Кnjiževno stvaranje Miomira Mikija Jovanovića je nastalo na epskoj osnovi, duboko misaono sa njegoševskim principom nacionalne samosvesti i odnosa prema stvarnosti. Tako je prof. dr Danica Andrejević ocenila da su njegovi stihovi „u dosluhu s narodnom epikom, ali i sa dramatičnim fenomenima svakidašnjice“.

Učestovao je na književnim skupovima u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Jovanović je verovao da o Кosovu i Metohiji mogu istinski pevati samo koji su na njemu živeli, jer su u poeziji živeli i videli svoju budućnost. Redovno je obilazio izolovane sredine južno od Ibra i učestovao u književnim manifestacijama.

„Najgore je kad se nešto dešava, a ti ne možeš ni da pomogneš, niti išta da izmeniš, jer nemaš snage – nemaš kako!“, govorio je Jovanović u knjizi Umenost života naglašavajući da na Кosovu i Metohiji kontinuitet življenja znači kontinutet stvaranja.

Pre pola godine objavio je svoju poslednju zbirku pesama" Između je misao", a njena promocija je bila planirana za 21. mart u Gradskoj biblioteci"Vuk Кaradžić" u Кosovskoj Mitrovici.

Pesnik Miomir Miki Jovanović biće sahranjen sutra, u subotu 16.03.2019. u 14 časova na groblju Rudare u Кosovskoj Mitrovici.

Ostale vesti

 • Leposavić: Pokrenut krivični postupak protiv policajaca

  Leposavić: Pokrenut krivični postupak protiv policajaca

  Policijski inspektorat Kosova pokrenuo je krivični postupak i preporučio Kosovskoj policiji da suspenduje pet policajaca iz policijske stanice u Leposaviću do kraja istrage, zbog sumnje da su maloletniku iz Leposavića 18. maja usled prekomerne upotrebe sile naneli telesne povrede, prenosi KoSSev.

 • Uhapšen Remzi Šalja, sledeća stanica Hag

  Uhapšen Remzi Šalja, sledeća stanica Hag

  Jedan od lokalnih komandanata Oslobodilačke vojske Kosova Remzi Šalja, koji je u januaru "nestao" posle poziva koji mu je uputilo tužilaštvo Specijalnog suda pred kojim će se voditi procesi protiv bivših pripadnika OVK, uhapšen je za sada na nepoznatoj lokaciji, javljaju prištinski mediji.

 • Rahim Hašimi oslobođen, ostaloj četvorici određen pritvor

  Rahim Hašimi oslobođen, ostaloj četvorici određen pritvor

  Četvorici Albanaca uhapšenih u akciji „Talas“ određen je jednomesečni pritvor, dok je Rahim Hašimi oslobođen, prenosi Gazeta Express. Hašimi je, prema tvrdnjama medija, blizak PDK, a takođe je ispitan i od strane Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane