Vesti
Hronika

Preminuo novinar Borivoje Ugrinović

Borivoje Bora Ugrinović novinar, književnik i televizijski stvaralac koji je ostavio traga u TV redakcijama u Prizrenu, Prištini, Beogradu, Nišu, Prokuplju i Gnjilanu preminuo je juče u Nišu. "Tokom ratnih godina 1998-1999. bio je izveštač sa Kosova i Metohije i juga centralne Srbije", podseća UNS.
Preminuo novinar Borivoje Ugrinović
Borivoje Ugrinović (Foto Južne vesti)

Posebno je zapažen njegov rad na dokumentarnom filmu gde je dobio više zapaženih nagrada na festivalu dokumentarnog filma GRAFEST u Gračanici. Nagrađivani su njegovi filmovi „Život po Jevanđelju“ i „Moj zavičaj“.

Objavio je knjigu pripovedne proze „Putešestvije starim i novim svetom“ i zbirku pesama „Nemiri prošlosti“.

„Ugrinovićevo Putešestvije starim i novim svetom je knjiga proze koja pokazuje da je autor prerastao zahteve svoje profesije dočaravanjem ambijenta svog rodnog grada i kosovskog usuda“, rekao je o ovoj knjizi novinar i publicista Đorđe Jevtić.

„Izgubili smo divnog i časnog kolegu, čoveka koji je nesebično delio svoje znanje i bio do kraja svog života profesionalno i životno vezan za svoj zavičaj i sve nas. Godinama smo radili zajedno na vrlo osetljivom terenu, pogotovo u onom periodu, kada su Srba bili posebno diskriminisani. Sećam se da mesecima nismo imali struje i u takvim okolnostima smo pravili po jednu TV emisiju i javljali o položaju Srba na Kosovu i Metohiji. Ovde je video svoju budućnost, kupio plac u nameri da se preseli iz Niša i da živi u Kosovskom Pomoravlju“, izjavio je Jovan Simić novinar RTV „Puls“ i član Izvršnog odbora Društva novinara Kosova i Metohije.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije izražavaju iskreno saučešće porodici i kolegama sa kojima je radio.

Borivoje Ugrinović rođen je i Prizrenu 1961. godine. Završio je Učiteljski fakultet u svom rodnom gradu. Bio je član Udruženja novinara Srbije, Društva novinara Kosova i Metohije i Društva književnika Kosova i Metohije. Mesto i vreme sahrane Borivoja Ugrinovića biće naknadno objavljeni.Ostale vesti

Zubin Potok: Uhapšen zbog nasilja u porodici
U Zubinom Potoku jedan muškarac je uhapšen nakon što je pokušao fizički da napadne svoje roditelje, saopšteno je danas iz Kosovske policije.
  • 21.01.2021
Tužilaštvo u Mitrovici: Prikupljamo informacije o potencijalnom unosu vakcina na severu Kosova
Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, saopštilo je danas da, u saradnji sa Kosovskom policijom, prikuplja informacije u vezi sa potencijalnim nezakonitim unosom antikovid vakcina na severu Kosova.
  • 20.01.2021
Izvršen pretres Doma zdravlja u Štrpcu u potrazi za  vakcinama protiv kovida-19
"Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja praćena pripadnicima policije, danas je u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, izvršila pretres tražeći vakcine protiv kovida-19”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 20.01.2021
„Potrebne nove informacije u rasvetljavanju sudbine nestalih“
Predsednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović kaže da nedostaju nove informacije kako bi se napravio pomak u pronalaženju nestalih lica sa područja Kosova.
  • 19.01.2021
Arlov uputio pismo međunarodnim predstavnicima, zbog zabrane ulaska na Kosovo
Predsednik Odbora za pomoć Кosovu i Metohiji iz Banje Luke, humanista Milorad Arlov se putem svog advokata Dejana A. Vasića obratio međunarodnim predstavnicima na Кosovu radi prevazilaženja zabrane kosovske policije.
  • 19.01.2021
Preminuo dr Stevan Baljošević
Profesor dr Stevan Baljošević, poznati jugoslovenski i srpski infektolog, preminuo je u 82. godini posle duže i teške bolesti, javlja Kosovo onlajn.
  • 19.01.2021