Vesti
Hronika

Preminuo Milovan Danojlić

Književnik, pesnik i član Srpske akademije nauka i umetnosti Milovan Mića Danojlić preminuo je u Francuskoj posle kraće bolesti.
Preminuo Milovan Danojlić
Milovan Danojlić (Foto Fejsbuk@Milovan Danojlić)

Danojlić je rođen 3. jula 1937. godine u Ivanovcima kraj Ljiga. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a u Beograd je došao 1953. godine gde je završio gimnaziju.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu na Odseku za romanistiku, odnosno francuskom jeziku i književnosti.

Danojlić je počeo da piše vrlo rano, prvo u srednjoškolskim danima kratke dopise za list Republika. Kasnije je kao stalni i spoljni saradnik sarađivao sa dnevnim listovima Borba, Politika, NIN i brojnim književnim časopisima.

Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine pod nazivom "Kako spavaju tramvaji". Svoje pesme uglavnom je namenjivao deci, ali i njihovim roditeljima, a posebno se ističe poema "Dečji zakonik" u kojoj navodi obavezu roditelja da deci obezbede srećan i bezbrižan život.

Osim poezije, pisao je i prozu, esejistiku i književnu kritiku.

Objavio je više od 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku. Priredio je i preveo veliki broj knjiga iz književnosti za decu, a prevodio je i dela poznatih pisaca poput Vilijama Šekspira, Šarla Bodlera, Josifa Brodskog, Emila Siorana, Luja Aragona, Ezre Paunda, Vilijama Batlera Jejtsa, Ežena Joneskog, Pola Klodela, pisana na francuskom i engleskom jeziku.

Neke od najpoznatijih Danojlićevih knjiga su "Neka vrsta cirkusa", "Dragi moj Petroviću", "Lične stvari - ogledi o sebi i o drugima" i "Balada o siromaštvu".

U Francusku se preselio 1984. godine, a osim pisanja radio je i kao lektor za srpski jezik na Univerzitetu u Poatjeu. Član je Akademije nauka i umetnosti od 2000. godine.

Bio je jedan od članova-osnivača, ali i član Upravnog odbora Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" i jedan od prvih ljudi koji su podržali osnivanje ove institucije. Jedan je od 13 intelektualaca koji su obnovili rad Demokratske stranke 1989. godine.Ostale vesti

Ubistvo trudnice ispred KBC u Prištini, zvaničnici osudili ovaj zločin
Tridesetpetogodišnja trudnica ubijena je sinoć u Prištini ispred ginekološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Vest je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti.
  • 01.12.2022
U Badovcu napadnute dve osobe, napadači privedeni
Kosovska policija saopštila je u svom dvadesetčetvoročasovnom izveštaju da su juče u Novom Badovcu kod Gračanice dvojica muškaraca kosovskih državljana privedena zbog napada na dva lica.
  • 29.11.2022
Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022
Saobraćajna nesreća u Gračanici
U Gračanici kod kružnog toka dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali autobus i automobil. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj.
  • 26.11.2022
Preminuo Saša Zalepugin
Poznati televizijski voditelj, novinar i urednik Aleksandar Saša Zalepugin i autor kultne emisije "Nedjeljom popodne", preminuo je u Zagrebu u 91. godini, javljaju zagrebački mediji.
  • 26.11.2022
Uroševac: Uhapšen zbog silovanja maloletnice
Još jedan slučaj silovanja zabeležen je na Kosovu, ovoga puta u Uroševcu.
  • 26.11.2022