Vesti
Hronika

Preminuo Milorad Trifunović

Koordinator porodica kidnapovanih i nestalih na KiM, Milorad Trifunović, preminuo je danas. Ovu vest je na svom Fejsbuk profilu saopštio Resursni centar za nestale osobe čiji je, uz Bajrama Ćerkinaja, Trifunović bio jedan od osnivača.
Preminuo Milorad Trifunović
Milorad Trifunović (Foto Kim)

Posle borbe sa koronavirusom koordinator porodica kidnapovanih i nestalih na KiM Milorad Trifunović je preminuo.

Poslednje dane svog života proveo je u bolnici u Nisu na respiratoru.

Predsednica Udruženja kidnapovanih i nestalih Silvana Marinković i predsednik Resursnog centra za nestala lica Bajram Ćerkinaj su za RTV Kim kazali da je otišao veliki čovek, koji se borio da se pitanje nestalih reši.

"Žao mi je što je na ovaj način usled borbe sa koronavirusom završio čovek koji se iskreno borio da se sazna sudbina nestalih. Nadala sam se da će da prebrodi ovu bolest, mnogo se trudio, bio je čovek koji se ne predaje, ali ova nevidljava bolest bila je jača i pobedila", kazala je Silvana Marinković.

"Bio je mnogo dobar čovek. Zajedno smo doneli mnoge odluke, bio je konstruktivan, radili smo u svim Opštinama, bili smo u svim ambasadama, tražili smo da nam daju odgovor zašto se pitanje nestalih i kidnapovanih sporo rešava... Pre vremena je otišao pre svega jedan dobar drug, nedostajaće mnogo Resursnom centru", poručio je Ćerkinaj.

Milorad Trifunović je godinama ukazivao na nedostatak političke volje da se sazna istina o nestalima. Nažalost, nije uspeo da sazna istinu o svom bratu koji je kidnapovan zajedno sa rudarima površinskih kopova Belaćevac.

Trifunović je bio uvek dostupan medijima. Za RTV Kim poslednji put je dao izjavu prošle nedelje i to iz kovid ambulante u Kosovskoj Mitrovici gde je otišao na testiranje.

Petković: Trifunović je bio neumoran borac za pravdu o nestalima

Povodom smrti Milorada Trifunovića, saučešće porodici i kolegama upitio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Pamtićemo ga kao savesnog i plemenitog saradnika i neumornog borca za pravdu i istinu o nestalima, za uspostavljanje međunacionalnog dijaloga o ovoj teškoj i osetljivoj temi, za bolji i humaniji život svih građana Кosova i Metohije", ističe se u saopštenju.

Rakić: Porodicama kidnapovanih i nestalih Trifunović bio oslonac i podrška

Predsednik srpske liste uputio je saučešće u ime stranke kojom predsedava i svoje lično ime porodii Trifunović, njegovim prijateljima, kolegama "ali i svim porodicama nestalih i kindapovanih kojima je gospodin Trifunović bio oslonac i podrška u potrazi za njihovim najmilijima".

"Naš narod će večno biti zahvalan na svemu što ste dragi Milorade učinili u borbi za istinu i pravdu, ali i za pomirenje na ovim prostorima. Vaše delo će biti neizbrisivi trag na ovoj svetoj zemlji. Nek vam je večna slava i hvala", poručio je Rakić.

Jevtić: Čovek izuzetnih vrlina i moralnih vrednosti

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izraio je saučešće porodici Milorada Trfunovića.

"Duboko me je ražalostila vest o smrti Milorada Trifunovića, koordinatora Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Кosovu. Gospodin Trifunović je bio dobar i hrabar saradnik, čovek izuzetnih vrlina i moralnih vrednosti koga nada u bolje sutra i trijumf pravde i istine nikada nije napustila i pored porodične tragedije i patnje za kidnapovanim bratom", navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Zubin Potok: Uhapšen zbog nasilja u porodici
U Zubinom Potoku jedan muškarac je uhapšen nakon što je pokušao fizički da napadne svoje roditelje, saopšteno je danas iz Kosovske policije.
  • 21.01.2021
Tužilaštvo u Mitrovici: Prikupljamo informacije o potencijalnom unosu vakcina na severu Kosova
Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, saopštilo je danas da, u saradnji sa Kosovskom policijom, prikuplja informacije u vezi sa potencijalnim nezakonitim unosom antikovid vakcina na severu Kosova.
  • 20.01.2021
Izvršen pretres Doma zdravlja u Štrpcu u potrazi za  vakcinama protiv kovida-19
"Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja praćena pripadnicima policije, danas je u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, izvršila pretres tražeći vakcine protiv kovida-19”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 20.01.2021
„Potrebne nove informacije u rasvetljavanju sudbine nestalih“
Predsednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović kaže da nedostaju nove informacije kako bi se napravio pomak u pronalaženju nestalih lica sa područja Kosova.
  • 19.01.2021
Arlov uputio pismo međunarodnim predstavnicima, zbog zabrane ulaska na Kosovo
Predsednik Odbora za pomoć Кosovu i Metohiji iz Banje Luke, humanista Milorad Arlov se putem svog advokata Dejana A. Vasića obratio međunarodnim predstavnicima na Кosovu radi prevazilaženja zabrane kosovske policije.
  • 19.01.2021
Preminuo dr Stevan Baljošević
Profesor dr Stevan Baljošević, poznati jugoslovenski i srpski infektolog, preminuo je u 82. godini posle duže i teške bolesti, javlja Kosovo onlajn.
  • 19.01.2021