Vesti
Hronika

Preminuo Marko Brecelj

Osnivač legendarne jugoslovenske rok grupe "Buldožer" Marko Brecelj umro je danas u Kopru 71. godini nakon teške bolesti, objavili su slovenački mediji.
Preminuo Marko Brecelj
Marko Brecelj (Foto Printskrin Jutjub)

Konceptualni umetnik, pesnik i muzičar, Brecelj je s "Buldožerom" postigao popularnost u drugoj polovini 70-ih godina, da bi se kasnije posvetio samostalnoj umetničkoj karijeri, a nekoliko godina se lokalno bavio i politikom.

U Kopru je 90-ih godina prošlog veka vodio omladinski kulturni centar, a bio je poznat i kao performer i angažovani aktivista u okviru akcije "Društvo prijatelja umerenog napretka", čiji je pokretač.

Marko Brecelj je rođen 30. aprila 1951. godine u Sarajevu.

Njegovu muzičku karijeru obeležio je i solo album "Koktel", objavljen 1974. u saradnji s aranžerom Bojanom Adamičem.

Potom je osnovao rok sastav "Buldožer" s kojim je 1975. godine, kako tekstopisac i pevač, objavio album "Pljuni istini u oči".

Na muzičkoj sceni se nametnuo kao jedan od najistaknutijih frontmena jugoslovenskog roka ’70-ih.

Becelj se okušao i u politici, kandidujući se više puta za gradonačelnika Kopra, a od 2003. do 2007. bio je i odbornik u koparskom parlamentu.

Kada je prošle godine internetom kružila lažna vest o njegovoj smrti, pre prvog "posthumnog" nastupa za list "Primorske novice" je, na pitanje kako je to biti živ, odgovorio: "Ništa novo".

Marko Brecelj godine 2020. dobio je Slovenačku muzičku nagradu Zlatna frula za životno delo, a 2019. nagradu Jež RTV Slovenije, objavila je agencija Hina.

 Ostale vesti

Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022
Saobraćajna nesreća u Gračanici
U Gračanici kod kružnog toka dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali autobus i automobil. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj.
  • 26.11.2022
Preminuo Saša Zalepugin
Poznati televizijski voditelj, novinar i urednik Aleksandar Saša Zalepugin i autor kultne emisije "Nedjeljom popodne", preminuo je u Zagrebu u 91. godini, javljaju zagrebački mediji.
  • 26.11.2022
Uroševac: Uhapšen zbog silovanja maloletnice
Još jedan slučaj silovanja zabeležen je na Kosovu, ovoga puta u Uroševcu.
  • 26.11.2022
Ukinut pritvor medicinskim sestrama koje su maltretirale štićenicu doma za stare u Peći
Medicinskim sestrama uhapšenim zbog napada na štićenicu doma za stare u Peći početkom ovog meseca, kosovski Vrhovni sud ukinuo je meru pritvora.
  • 25.11.2022
Merdare: Zaplenjeno više od pola tone suvog mesa
Carinici su na kontrolnom punktu Merdare zaplenili više od 530 kilograma goveđeg sudžuka i pečenice, kojima su bili napunjeni koferi među prtljagom jednog autobusa na liniji iz Prizrena ka Nemačkoj, saopštila je Uprava carina.
  • 24.11.2022