Vesti
Hronika

Preminuo Ivan Tasovac

Direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Srbije Ivan Tasovac (55) je preminuo večeras u svom domu u Beogradu oko 21:00.
Preminuo Ivan Tasovac
Ivan Tasovac (Foto Medija centar Beograd)

Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od 2001. do 2013. godine. Za to vreme, Filharmonija je postala “jedan od vodećih evropskih orkestara” (Independent), “kultni srpski orkestar” (Financial Times), “najuspešnija kulturna institucija u Srbiji” (Jutarnji list, Zagreb) i “najjače PR oružje Srbije” (Kvällsposten, Malmö).
 
Početkom 2017. na konkursu za novog direktora jednoglasno je ponovo izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.
 
Bio je ministar kulture od 2013. do 2016. godine.
 
Tasovac je diplomirao klavir na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. U 12. godini debitovao je sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije, a nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji i Belgiji. Vodio je majstorske kurseve pijanizma u Italiji, Rusiji i bivšoj Jugoslaviji.
 
Dobitnik je nagrada “Disrupton” za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone, dobitnik je povelje “Budi dobar i pokaži to drugima”, koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću, kao i godišnje nagrade za 2005. godinu koju dodeljuje “Samsung”.
 
Pored toga, dobitnik je nagrade „Doprinos godine Evropi 2009”, a nedeljnik „Vreme“ izabrao ga je za ličnost 2011. godine.
 
Podsetimo, Ivan Tasovac je kao ministar kulture Republike Srbije u decembru 2014. otvorio u Gračanici stalnu stalnu scenu Narodnog pozorišta u Prištini i tom prilikom rekao da "ne postoji mesto na svetu gde bi danas bio srećniji, nego u Gračanici, na Kosovu i Metohiji".
 Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022