Vesti
Hronika

Preminuo Ivan Tasovac

Direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Srbije Ivan Tasovac (55) je preminuo večeras u svom domu u Beogradu oko 21:00.
Preminuo Ivan Tasovac
Ivan Tasovac (Foto Medija centar Beograd)

Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od 2001. do 2013. godine. Za to vreme, Filharmonija je postala “jedan od vodećih evropskih orkestara” (Independent), “kultni srpski orkestar” (Financial Times), “najuspešnija kulturna institucija u Srbiji” (Jutarnji list, Zagreb) i “najjače PR oružje Srbije” (Kvällsposten, Malmö).
 
Početkom 2017. na konkursu za novog direktora jednoglasno je ponovo izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.
 
Bio je ministar kulture od 2013. do 2016. godine.
 
Tasovac je diplomirao klavir na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. U 12. godini debitovao je sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije, a nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji i Belgiji. Vodio je majstorske kurseve pijanizma u Italiji, Rusiji i bivšoj Jugoslaviji.
 
Dobitnik je nagrada “Disrupton” za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone, dobitnik je povelje “Budi dobar i pokaži to drugima”, koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću, kao i godišnje nagrade za 2005. godinu koju dodeljuje “Samsung”.
 
Pored toga, dobitnik je nagrade „Doprinos godine Evropi 2009”, a nedeljnik „Vreme“ izabrao ga je za ličnost 2011. godine.
 
Podsetimo, Ivan Tasovac je kao ministar kulture Republike Srbije u decembru 2014. otvorio u Gračanici stalnu stalnu scenu Narodnog pozorišta u Prištini i tom prilikom rekao da "ne postoji mesto na svetu gde bi danas bio srećniji, nego u Gračanici, na Kosovu i Metohiji".
 Ostale vesti

Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021
Elek: Sofronijević i dalje na intenzivnoj nezi, stanje stabilno
Zdravstveno stanje Srećka Sofronijevića, ranjenog vatrenim oružjem u sukobu građana i policije 13. oktobra u Zvečanu je stabilno.
  • 15.10.2021