Vesti
Hronika

Preminuo glumac Zdravko Maletić

Zdravko Maletić, glumac Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, preminuo je iznenada, u 47. godini života od srčanog udara.
Preminuo glumac Zdravko Maletić
Zdravko Maletić kao Agron u filmu ''Sporazum'' (Foto arhiva Kim)

Zdravko Maletić je rođen 2. decembra 1972. godine u Aranđelovcu. Srednju glumačku školu završio je u Nišu u klasi Mime Кurić. Diplomirao je glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi Božidara Dimitrijevića 2000. godine.

Od 1994. do 2008. godine bio je stalni član Narodnog pozorišta „Zoran Radmilović“ u Zaječaru. Od marta 2004. do novembra 2005. godine bio je upravnik, a od novembra 2005. do decembra 2007. godine umetnički direktor u istom pozorištu.

Od 2009. godine član je Кnjaževsko-srpskog teatra u Кragujevcu.

Кao učesnik u predstavi „Ženidba i udadba“ dobitnik je kolektivne nagrade na Pozorišnim susretima „Joakim Vujić“ u Užicu 2001. godine. Na Teatar festu u Doboju 2008. godine dobio je kolektivnu nagradu za ulogu u predstavi „U iščekivanju“. Dobitnik je Male liske za glumca večeri na Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ za ulogu Doka („Prevaranti u suknji“) 2015. godine i Nagrade za ulogu Radoja („Opet plače, al’ sad od sreće“) na Festivalu malih scena „Risto Šiškov“ u Strumici 2017. godine. Za ulogu Miroslava („Četiri brata“) nagrađen je na Pozorišnim susretima „Joakim Vujić“ u Novom Pazaru, na Međunarodnom festivalu malih pozorišnih formi – internacionalni program NETA (Nova evropska teatarska akcija) u gradu Vraca u Bugarskoj 2018. godine i kolektivnom Godišnjom nagradom Кnjaževsko-srpskog teatra 2019. godine.

Igrao je monodramu „Na taljigama u večnost“ o srpskom vojvodi Petru Bojoviću, po tekstu Vladimira Đorđevića u nezavisnoj produkciji.

Ostvario uloge u dokumentarno-igranim TV filmovima „Crna Zora“ i „Bitka na Čegru“, TV serijama „Selo gori a baba se češlja“, „Nemanjići – rađanje kraljevine“ i „Jutro će promeniti sve“ i igranom filmu „Sporazum“.

Komemoracija povodom smrti biće održana u ponedeljak u 11 časova u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, a sahrana će se obaviti istog dana u 14 časova na groblju Risovača u Aranđelovcu.Ostale vesti

Jevtić: Albanci sekirom napali povratnika kod Kline
Povratnika Đorđija Đorovića u selu Drenovčić kod Kline, sekirom su napali Albanci, naveo je instagram profilu vršilac dužnosti kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 26.05.2020
Obijena škola u Sušici, ukradeni računari
Zgrada Elektrotehničke škole obijena je noćas, potvrdio je za Gračanica online direktor ove škole Milan Dimitrijević.
  • 25.05.2020
Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici
Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog Ministarstva pravde. Međutim, iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.
  • 25.05.2020
Zapaljena kuća povratnika u Berkovu kod Kline
U povratničkom selu Berkovo kod Kline zapaljena je kuća povratnika Žarka Vučkovića, preneo je na svom Tviter nalogu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Naveo je da je Ministarstvo Vučkoviću sagradilo kuću prošle godine i da policija vrši uviđaj
  • 23.05.2020
Kurti traži da Državno tužilaštvo sasluša Tačija
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti zatražio je od Državnog tužilaštva da ispita predsednika Kosova Hašima Tačija kao svedoka povodom pretnji smrću koje je na Fejsbuku premijeru uputila "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 22.05.2020
Optužnica protiv dve žene zbog učešća u ISIS-u
Specijalno tužilaštvo Кosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv dve žene sa Kosova sa inicijalima L.I. i A.A., za krivično dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".
  • 22.05.2020