Vesti
Hronika

Preminuo glumac Radko Polič

Udruženje dramskih umetnika Slovenije saopštilo je da je preminuo Radko Polič (80), jedan od najvećih slovenačkih i jugoslovenskih dramskih i filmskih glumaca, objavilo je ljubljansko Delo.
Preminuo glumac Radko Polič
Radko Polič (Foto Žiga Živulović jr/BOBO)

Polič je bio dugogodišnji član ansambla drame Slovenskog narodnog gledališča i igrao u brojnim predstavama i filmovima.

Rođen je u Črnomrlju 1942, a profesionalnu karijeru počeo je 1965. godine u Studentskom aktuelnom pozorištu, a po sticanju akademskog obrazovanja glumio je "nomadski", gostujući na scenama brojnih pozorišta, u institucionalnim i vaninstitucionalnim produkcijama.

Suvereno je nastupao, navodi Delo, na hrvatskom i srpskom govornom području i u teatru i na filmu.

Polić je umeo da u svoje likove pretoči karakteristične kontradiktorne znake savremenog osećanja sveta, pri čemu se rukovodio pouzdanim osećajem za krojenje ljudske sudbine.

Prvu nagradu poneo je 1970. godine na Borštnikovom skupu, a 1972. godine dobio je nagradu Prešernovog fonda. Potom je nagrađivan za filmski portret, po kome je posebno upamćen, Martinu Kačuru u Idealistu, Pretnarovoj ekranizaciji Cankarovog društveno-kritičkog romana.

Nagrađivan je na Sterijinom pozorju i drugim pozorišnim i filmskim festivalima na području bivše Jugoslavije, a grad Ljubljana mu je uručio Zupančičevu nagradu 1991.

Godine 2007. dobio je centralnu Prešernovu nagradu za životno delo, a tada ga je reditelj Sebastijan Horvat opisao kao glumca koji je "spreman na sve ili ništa".

Polič je glumio u "Balkan ekspresu", "Tajvanskoj kanasti", "Osvajanju slobode", TV seriji "Štefica Cvejk u raljama života" i ostavio trag u jugoslovenskoj kinomatografskoj i pozorišnoj baštini.Ostale vesti

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva za nastavak primene pritvora petorici osumnjičenih E. R, Š (Sh) J, G. R, Dž (Xh) S i G. J, pod sumnjom da su silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini.

  • 29.09.2022
Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
  • 27.09.2022
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
  • 27.09.2022
Uložena žalba na presudu Nikoli Nedeljkoviću
Branilac Nikole Nedeljlkovića advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Osnovnog suda od osam meseci zatvora, zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
  • 27.09.2022
Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
  • 26.09.2022
Preminuo Časlav Milisavljević
Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji, preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76. godini.
  • 26.09.2022