Vesti
Hronika

Preminuo generalni direktor “Panorama-Jedinstvo” Svetozar Vlahović

Generalni direktor novinsko-izdavačkog javnog preduzeća “Panorama-Jedinstvo” Svetozar Vlahović preminuo je od posledica kovida-19. "Veliki gubitak za celo Kosovo i Metohiju i za srpsko novinarstvo", kazala je za RTV Kim glavna i odgovorna urednica “Jedinstva” Rada Komazec.
Preminuo generalni direktor “Panorama-Jedinstvo” Svetozar Vlahović
Svetozar Vlahović (Foto arhiva Kim)

Glavna i odgovorna urednica “jedinstva” Rada Komazec kazala je za RTV Kim da je odlazak Svetozara Vlahovića veliki gubitak, ne samo za njegovu porodicu već za sve koji su ga poznavali.

“Veliki gubitak za celo Kosovo i Metohiju i za srpsko novinarstvo. Sveta Vlahović je bio veliki novinar i veliki čovek. Iza onog naizgled namrgođenog lica stajala je jedna topla dečija duša koja nas je uvek zasmejavala. Kad god bi imali neku nedoumicu mi novinari, njegovi saradnici, bilo da je jezička ili stilska nije nam trebao internet, enciklopedije tu je bio Sveta”, rekla je Komazec.

Komazec kaže da su mnogi o njemu govorili da je bio “najveći intelektulac Kosova i Metohije, ali da je bio jako skroman”.

“Iako odličan narator nikada nije voleo da se slika, da juri po medijima”, rekla je Komazec.

List „Jedinstvo“ je jedino štampano glasilo na srpskom jeziku na Kosovu koje od 1999. godine nakon proterivanja iz Prištine izlazi u Kosovskoj Mitrovici.

"Jedinstvo“ je prvi put štampano 1944. godine.

UNS: Redakcija „Jedinstva“ je bila drugi dom Svetozara Vlahovića

Povodom smrti generalnog direktora "Panorama-Jedinstvo" Svetozara Vlahovića iz Udruženja novinara Srbije podsećaju da je redakcija „Jedinstva“ bila njegov drugi dom, te da ga je "pratila celog radnog veka".

Rođen je u Ponoševcu kod Đakovice 1948. godine. Odrastao je u Peći gde je završio osnovnu školu i gimnaziju a studije srpskog jezika i književnosti u Prištini, saopšteno je iz UNS-a.

"Redakcija „Jedinstva“ je bila njegov drugi dom i pratila ga je celog radnog veka, od studentskih dana kada je postao saradnik, zatim urednik sportske rubrike, glavni i odgovorni urednik od 1993. do 1996. godine i direktor od 2004. godine", navodi se u saopštenju.

Napominje se da je Svetozar Vlahović rodnu Metohiju napustio u septembru 1999. godine kada je sa svojim kolegama organizovao izdavanje „Jedinstva“ u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Potpredsednik UNS-a bio je od 1992. do 1996. godine, a član Upravnog odbora Saveza novinara Jugoslavije od 1995. do 2000. godine.

"Bio je i šahovski majstor i vrhunski poznavalac ovog sporta", zaključuje se u saopštenju UNS-a.Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022