Vesti
Hronika

Preminuo doktor Zoran Stanković

Patolog i bivši ministar zdravlja i odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Stanković preminuo je od posledica koronavirusa, potvrđeno je RTS-u.

Preminuo doktor Zoran Stanković
Zoran Stanković (Foto Medija centar Beograd)

Zoran Stanković bio je predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Rođen je 1954. godine u Tegovištu, kod Vladičinog Hana.

Tokom svoje karijere bio je ministar zdravlja i odbrane u Vladi Republike Srbije i ministar odbrane Srbije i Crne Gore, kao i načelnik Vojnomedicinske akademije (VMA) od 2002. do 2005. godine.

Stanković je bio i ministar odbrane u Savetu ministara Srbije i Crne Gore sve do razdruživanja.

Završio je medicinski fakultet u Nišu 1980. godine, a poslediplomske studije iz oblasti sudske medicine završio 1988. godine na VMA.

Ekspertiza za vojne i civilne sudove

Kao lekar-forenzičar vršio je sudsko-medicinske ekspertize za potrebe vojnih i civilnih sudova, a više puta je pružao i ekspertsku pomoć Haškom tribunalu.

U biografiji na sajtu Koordinacionog tela navodi se da je bio član i predsednik Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o povredama međunarodnog humanitarnog prava Vlade SRJ.

Od kraja 1991. do 1997. godine vršio je obdukcije posmrtnih ostataka više od 5.000 poginulih na ratnim prostorima bivše Jugoslavije, a podaci iz obdukcionih nalaza kasnije su mu poslužili za izradu doktorske disertacije koju je odbranio 1997. godine.

Iste godine na osnovu prikupljene građe predložio je osnivanje tima za istraživanje posledica NATO bombardovanja na području Republike Srpske.

Sanitetski general-major u penziji

Proglašavan je za najboljeg mladog lekara u sastavu sanitetske službe JNA i najboljeg starešinu sanitetske službe.

Pored redovnog, unapređivan je tri puta u više činove - u čin majora, potpukovnika i sanitetskog general-majora.

Učestovao je u pisanju više knjiga, objavio je preko 50 naučnih i stručnih radova, bio je saradnik u izradi više dokumentarnih filmova i muzejskih postavki.

O žrtvama rata držao je predavanje u Kembridžu, Londonu, Parizu, Hagu, Utrehtu, Amsterdamu, Kijevu, kao i parlamentima Velike Britanije i Ukrajine.

Stanković je za sobom ostavio suprugu i dve ćerke.Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022