Vesti
Hronika

Preminuo doktor Zoran Stanković

Patolog i bivši ministar zdravlja i odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Stanković preminuo je od posledica koronavirusa, potvrđeno je RTS-u.

Preminuo doktor Zoran Stanković
Zoran Stanković (Foto Medija centar Beograd)

Zoran Stanković bio je predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Rođen je 1954. godine u Tegovištu, kod Vladičinog Hana.

Tokom svoje karijere bio je ministar zdravlja i odbrane u Vladi Republike Srbije i ministar odbrane Srbije i Crne Gore, kao i načelnik Vojnomedicinske akademije (VMA) od 2002. do 2005. godine.

Stanković je bio i ministar odbrane u Savetu ministara Srbije i Crne Gore sve do razdruživanja.

Završio je medicinski fakultet u Nišu 1980. godine, a poslediplomske studije iz oblasti sudske medicine završio 1988. godine na VMA.

Ekspertiza za vojne i civilne sudove

Kao lekar-forenzičar vršio je sudsko-medicinske ekspertize za potrebe vojnih i civilnih sudova, a više puta je pružao i ekspertsku pomoć Haškom tribunalu.

U biografiji na sajtu Koordinacionog tela navodi se da je bio član i predsednik Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o povredama međunarodnog humanitarnog prava Vlade SRJ.

Od kraja 1991. do 1997. godine vršio je obdukcije posmrtnih ostataka više od 5.000 poginulih na ratnim prostorima bivše Jugoslavije, a podaci iz obdukcionih nalaza kasnije su mu poslužili za izradu doktorske disertacije koju je odbranio 1997. godine.

Iste godine na osnovu prikupljene građe predložio je osnivanje tima za istraživanje posledica NATO bombardovanja na području Republike Srpske.

Sanitetski general-major u penziji

Proglašavan je za najboljeg mladog lekara u sastavu sanitetske službe JNA i najboljeg starešinu sanitetske službe.

Pored redovnog, unapređivan je tri puta u više činove - u čin majora, potpukovnika i sanitetskog general-majora.

Učestovao je u pisanju više knjiga, objavio je preko 50 naučnih i stručnih radova, bio je saradnik u izradi više dokumentarnih filmova i muzejskih postavki.

O žrtvama rata držao je predavanje u Kembridžu, Londonu, Parizu, Hagu, Utrehtu, Amsterdamu, Kijevu, kao i parlamentima Velike Britanije i Ukrajine.

Stanković je za sobom ostavio suprugu i dve ćerke.Ostale vesti

Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021
Elek: Sofronijević i dalje na intenzivnoj nezi, stanje stabilno
Zdravstveno stanje Srećka Sofronijevića, ranjenog vatrenim oružjem u sukobu građana i policije 13. oktobra u Zvečanu je stabilno.
  • 15.10.2021