Vesti
Hronika

Preminuo Bob Dol

Bivši vođa republikanske većine u američkom Senatu i poslednji iz generacije iz Drugog svetskog rata koji je bio nominovan za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Bob Dol preminuo je juče u 98. godini.
Preminuo Bob Dol
Okrivanje biste Bobu Dolu 30. avgusta 2020. u Prištini (Foto Ambasada SAD Priština)

Vest o njegovoj smrti objavila je Fondacija "Elizabet Dol" i njegova porodica. On je u februaru objavio da ima karcinom pluća u četvrtoj fazi i da počinje lečenje.

Dol je bio jedna od najtrajnijih političkih ličnosti u poslednjim decenijama prošlog veka i imao je značajnu ulogu u američkoj unutrašnjoj i spoljnoj politici, a posebno na Balkanu, prenela je Slobodna Evropa.

Senator Kanzasa je bio od 1969. do 1996. godine, a jedno vreme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. Sa provedenih četvrt veka u Senatu, bio je lider svoje stranke s najdužim stažom, sve dok Mič Mekonel nije nadmašio taj rekord u junu 2018. godine.

Bio je kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima 1996. i kandidat za potpredsednika na izborima 1976.

Godine 1990. Dol je predvodio američku delegaciju na Kosovu, a u avgustu 2020. u čast njegove posvećenosti Kosovu postavljena mu je bista u Prištini.

Zamenica predsednika PDK Vljora Čitaku reagovala je nakon smrti velikog prijatelja Albanaca Roberta Boba Dola.

"Počivajte u miru senatore Dol. Hvala vam puno za sve što ste uradili da svet učinite boljim. Hvala vam što uvek držali Kosovo pri srcu. Zauvek ćemo vas pamtiti.“, napisala je ona na Tviteru.

Na smrt Boba Dola je reagovao i bivši premijer Kosova iz redova DSK Avdulah Hoti.

„Počivaj zauvek, veliki prijatelju Albanaca i Kosova, senatore Bob Dol. Počastvovan sam što smo prošle godine postavili njegovu bistu u Prištini“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

U julu 2019. godine Gradsko veće Sarajeva podržalo je predlog gradonačelnika da se Dolu uruči priznanje Ključ Grada Sarajeva, ocenivši kako je "on jedna od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, a posebno Sarajeva kao glavnog grada, sa Sjedinjenim Državama".Ostale vesti

Haradinajev veštak: Objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK zabrinjavajuće
U nastavku haškog procesa Nasimu Haradinaju, veštak odbrane Robert Rid je izjavio da je objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK na Kosovu, za koje je Haradinaj optužen, "vrlo, vrlo zabrinjavajuće".
  • 28.01.2022
’’Sigurna sam da bi Oliver danas gostovao na Pinku i bio na Srpskoj listi’’
Milena Popović, poslanica SNS u Skupštini Srbije i nevenčana supruga ubijenog lidera Srba sa Kosova Olivera Ivanovića, u jednoj emisiji na Jutjubu, na pitanje, kako je moguće da gostuje na televiziji Pink, na kojoj je prikazivan spot koji je targetirao pokojnog Ivanovića, kaže da se vodila time "da bi u ovom trenutku on sigurno gostovao na televiziji Pink".
  • 28.01.2022
Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022