Vesti
Hronika

Preminula Teoktista, igumanija manastira u Đakovici

Juče je, nakon duže i teške bolesti, preminula igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici Teoktista (Poleksija Кastratović), saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Preminula Teoktista, igumanija manastira u Đakovici
Igumanija Teoktista (Foto manastir Visoki Dečani)

Mati Teoktista, rođena je 12. jula 1936. godine u đakovičkom selu Biteš.

Nakon školovanja u Beranama, Peći i Višegradu, odlazi u Prizren gde završava Pedagošku akademiju i radi kao učiteljica. Nakon dvadeset i dve godine učiteljskog posla dobija otkaz, pošto nije želela da se učlani u Кomunističku partiju, birajući crkvu.

S blagoslovom tadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Pavla, dolazi da živi pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici. Tu ostaje posvećena Presvetoj Bogorodici naredne četiri decenije.

Godine rata na Кosovu 1998-1999, kao i posleratne godine provela je uz svoju crkvu u Đakovici u kojoj je pružala utočište nevoljnicima, hrabrila narod, molila se uz suze Bogu da sačuva narod i njen hram.

U to vreme joj se pridružilo još pet starijih žena Srpkinja iz Đakovice koje, pod zaštitom italijanskog КFOR-a živele pri hramu u Đakovici.

U martovskom pogromu 2004. godine stara crkva Presvete Bogorodice i parohijska kuća u kojoj su sestra Poleksija i četiri preostale srpske starice živele potpuno su uništeni. Starice je КFOR evakuisao u Visoke Dečane, gde su živele zajedno sa dečanskim bratstvom. Iz manastira Dečani su se nakon pet godina, 26. aprila 2009. godine opet vratile u Đakovicu, u obnovljenu parohijsku kuću. U međuvremenu je započela i obnova hrama a potpuno je završen 2011. godine.

Iste godine, nakon osveštanja hrama 25. septembra crkveni kompleks je proglašen manastirom Uspenja Presvete Bogorodice, tada sestra Poleksija dobija ime po prepodobnoj Teoktisti Paroskoj i biva imenovana za igumaniju manastira.

Sveta liturgija i sahrana igumanije Teoktiste obaviće se sutra u 9 časova u manastiru u Đakovici a služiće episkop raško-prizrenski Teodosije.Ostale vesti

KP: Četrnaestogodišnjak samo pokazivao noževe
Večeras nešto pre 18 časova na igralištu u Mikro naselju došlo je do incidenta među decom kada je jedan četrnaestogodišnjak pretio noževima drugoj deci. Srpski izvori navode da se radilo o licu albanske nacionalnosti koji je napao srpsku decu, dok Kosovska policija, ne precizirajući nacionalnost, negira da je u ovom slučaju maloletnik nasrnuo na drugu decu, već da je pokazao noževe, nakon čega su se deca uplašila i otrčala u svoje kuće.
  • 23.09.2023
Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023