Vesti
Hronika

Preminula igumanija manastira Gračanica Teodora

Noćas je u Beogradu, posle duge i teške bolesti, preminula igumanija Manastira Gračanica shi monahinja Teodora (Žarković). Mati Teodora će biti sahranjena sutra na monaškom groblju Manastira Gračanica.
Preminula igumanija manastira Gračanica Teodora
Mati Teodora (Foto ERP)

Igumanija Teodora je jedna od najpoznatijih i najuticajnijih monahinja Srpske pravoslavne crkve u posleratnom periodu. Rođena je 1940. godine u selu Raklja kod Aleksandrovca, a 1955. godine kao dvanaestogodišnja devojčica, odlazi u manastir. Sa 15 godina dolazi u Gračanicu, gde zajedno sa igumanijom Tatijanom i sestrinstvom održava manastir koji se faktički zaposele tadašnje komunističke vlasti i gotovo oduzele imanje i zemlju.

Mati Teodora i sestrinstvo žive u jako lošim uslovimai bez osnovnih sredstava za život, ali ne odustaju od jedne od najpoznatijih zadužbina kralja Milutina i čuvaju nasleđe ove jedinstvene svetinje srpskog naroda.

Paralelno sa obnovom manastira Gračanica, igumanija Teodora je započela široku misiju obnove crkvenog života koji je potpuno zapusteo. Ona nasuprot vremenu i komunističkoj ideologiji obilazi svaki dom na centralnom Кosovu i, u velikoj meri, preuzima ulogu sveštenika podstičući narod da se krštava, venčava, da prima sveštenika u svoj dom.

Staranje i upornost monahinja sprečili su da manastir Gračanica postane muzej, a vremenom tadašnje vlasti napuštaju manastir i počinje povratak oduzete zemlje. Mati Teodora sa tadašnjom igumanijom Tatijanom se posebno stara o gostoprimstvu. Niko iz zadužbine Svetog kralja Milutina nije otišao gladan i žedan, monahinja Teodora, uvek nasmejana i puna reči utehe, postaje široko prepoznatljiva i prihvaćena zbog svoje dobrote i milosrđa.

Ona decenijama vodi manastirsku ekonomiju, pomaže sirotinju a poseban ugled je uživala među studentima Univerziteta u Prištini. Bombardovanje NATO pakta 1999. godine u potpunosti je promenilo život manastira. Bombe padaju u njegovoj neposrednoj blizini, narod se povlači iz gradova a mnoge izbeglice utočište pronalaze u manastiru koji postaje neka vrsta središta duhovnog i političkog života Srba na Кosovu i Metohiji. Sedište Eparhije raško-prizrenske seli se iz Prizrena u Gračanicu. U tom periodu se dočekuju gosti i zvaničnici iz celog sveta, dok se istovremeno pomaže sirotinja u potpuno izolovanim sredinama Кosova i Metohije.

Zaslugom igumanije Teodore vraćen je deo imanja Manastira Gračanica na kom je u proteklih nekoliko godina Episkop raško-prizrenski Teodosije podigao novu ekonomiju i pokrenuo proizvodnju hrane.

Mati Teodora će biti sahranjena sutra na monaškom groblju Manastira Gračanica nakon Svete arhijerejske Liturgije koja počinje u 9.00 časova.Ostale vesti

KP: Uhapšen Srbin za paljenje automobila u Zubinom Potoku

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila muškarac M.B. (36) srpske nacionalnosti za koga se sumnja da je zapalio automobile sa "RKS" tablicama u opštini Zubin Potok.

  • 01.04.2023
U Leposaviću zapaljena tri automobila
U Leposaviću su posle ponoći nepoznata lica zapalila tri automobila koja pripadaju građanima srpske nacionalnosti, saopštila je kosovska policija.
  • 01.04.2023
Bivši predsednik opštine Klokot oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja
Saša Mirković, bivši predsednik opštine Klokot, zajedno sa Zećirom Seljimijem, Nebahate Pirom i Strahinjom Stevićem, odlukom Vrhovnog suda Kosova, oslobođeni su optužbi za zloupotrebu službenog položaja.
  • 31.03.2023
„Najmanje 158 ubijenih i nestalih novinara 1991-1995. u bivšoj Jugoslaviji“
Na prostoru nekadašnje Jugoslavije ima 158 slučajeva ubijenih i nestalih novinara od od 1991. do 1995. godine, ali podaci novinarskih udruženja pokazuju da to nije konačan broj, rečeno je na Konferenciji Udruženja novinara Srbije (UNS) "Tri decenije posle: šta znamo, a šta otkrivamo o nekažnjenim ubistvima novinara 1991. do 1995. godine".
  • 31.03.2023
Učestale krađe: Ugrožena bezbednost građana, traži se smena komandira
Nakon nekoliko krađa koje su zabeležene tokom prošle i ove nedelje u Opštini Gračanica održana je sednica Odbora za bezbednost. Predsednica opštine Ljiljana Šubarić apelovala je na Policiju, Kfor, Karabinjere ali i Oebs da daju sve od sebe kako bi pljačke prestale a počinioci pronađeni. Zbog nerešenih brojnih slučajeva sa sednice je zatražena smena komandira Policijske stanice Bratislava Trajkovića.
  • 31.03.2023
Opljačkana porodica Milić u Plemetini
Petočlana porodica Milić iz Plemetine, kod Obilića pokradena je sinoć, a za sada nepoznati počinioci su prema rečima vlasnika Nikole odneli vredne alate.
  • 31.03.2023