Vesti
Hronika

Preminula baka Nada, jedna od četiri Srpkinje u Đakovici

Danas je preminula jedna od preostale četiri starice srpske nacionalnosti koje žive u Đakovici. Baka Nada i njene sugrađanke poslednje su Srpkinje koje žive u urbanom delu Đakovice.
Preminula baka Nada, jedna od četiri Srpkinje u Đakovici
Baka Nada (Foto Miloš Perić, Tviter)

Četiri Srpkinje koje žive u Đakovici, ostale bi zaboravljene da letošnja izjava predsednika Vučića o broju Srba koji žive širom Kosova i Metohije nije naišla na kritike i demantije kako i lokalnih medija, tako i crkvenih velikodostojnika.

„A ko od vas hoće u Đakovici da živi…. je l’ ima ikoga od vas….. ja neću, a je l’ ima ikoga od vas. A nema nikog, nema nikog, al’ je to vekovna srpska zemlja koju ćemo da čuvamo 5000 godina, al’ nema nijednog Srbina i ko će da ode tamo,“ bila je izjava predsednika Vučića koja je izazvala reakcije kosovskih Srba.

Između ostalih, izjava je izazvala i reakciju arhimandrita Save, igumana manastira Visoki Dečani koji je tada rekao da „za Đakovicu ne može da mu oćuti“.

„Kao čovek i monah, koji sa svojom bratijom živi u manastiru Dečani, koji je 5 puta oružano napadan nakon rata od strane albanskih ekstremista (iako me zlonamernici nazivaju borcem za nezavisno Kosovo) duboko sam povređen, ali ne lažnim optužbama protiv sebe, jer Bog zna i narod zna ko su Dečanski monasi, već dubokom nepravdom koja je nanesena našim hrabrim Srpkinjama u Đakovici i svim onim prognanim Đakovčanima, koji bi se rado vratili u Đakovicu, da im u toj nameri ne oduzimate i poslednju nadu vi, koji bi sa albanskim vođama da dele Kosovo i Metohiju i nateraju preostale Srbe u progonstvo, i otpišu ih kao suvišak.“

Tom prilikom je nazvao ove starice “junakinjama našeg vremena”.

Polednji Božić bez badnjaka i liturgije

O staricama iz Đakovice naš portal je pisao i pred Božić ove godine kada je takođe iguman manastira Dečani izvestio da su zbog “navodnog mirnog protesta” Albanaca iz Dečana protiv dolaska Srba u obilazak pravoslavne crkve, ove starice ostale zaključane u manastiru. Božićna liturgija tada nije služena, niti je iko mogao da donese badnjak. Raseljeni Srbi od dolaska su odustali upravo zbog protesta Albanaca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ostale vesti

Kosovska policija pretresla Milana Radojevića

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević objavio je snimak sa novog kontrolnog punkta koji je na severu uspostavila kosovska policija i pozvao predstavnike međunarodne zajednice, koji ne veruju da kosovska policija tamo svakog dana povećava prisustvo, da dođu i sami se uvere u pravo stanje.

  • 31.01.2023
Obijena porodična kuća u Dobrotinu
Tokom prethodne večeri u Dobrotinu je obijena porodična kuća Velike Mihajlović.
  • 30.01.2023
U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023
KP: Pucano na patrolno vozilo policije kod Zvečana
Na lokaciji Banjska-Izvor u opštini Zvečan danas je pucano iz vatrenog oružja na patrolu Kosovske policije koja je bila na dužnosti. Povređenih nema, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 27.01.2023
ERP potvrdila tragičnu smrt sveštenika u Vučitrnu
"Sa dubokom tugom osećamo potrebu da obavestimo javnost o nesrećnom slučaju koji se dogodio sinoć u Vučitrnu", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske (ERP).
  • 27.01.2023