Vesti
Hronika

Prekinuto suđenje Nikoli Nedeljkoviću, uhapšenom na Gazimestanu

U Osnovnom sudu u Prištini, zbog nepojavljivanja jednog od svedoka, prekinuto je suđenje Nikoli Nedeljkoviću, uhapšenom na Gazimestanu na Vidovdan, zbog navodnog "izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti".
Prekinuto suđenje Nikoli Nedeljkoviću, uhapšenom na Gazimestanu
Hapšenje Nikole Nedeljkovića (Foto PriSc)

Nikola Nedeljković se na početku suđenja izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret i da bez obzira na pritvor koji mu je određen, ni u kom slučaju ne želi da prizna izvršenje krivičnog dela.

Tokom glavnog pretresa ispitana su dva policajca, u svojstvu svedoka, izjavljujući da su čuli da je Nedeljković na Gazimestanu navodno vikao "Ubij, ubij Šiptara", ali da nisu imali snimljene dokaze za svoje tvrdnje.

Branilac uhapšenog Nedeljkovića advokatica Jovana Filipović navela je da su izjave policajaca svedoka simptomatične i da je sporno to što svedoci govore da su čuli, ali da nemaju snimke kao materijalne dokaze da je Nedeljković navodno uzvukivao reči koje mu se stavljaju na teret.

"Cela optužnica i delo koje se Nedeljkoviću stavljaju na teret mogla je da se stavi na teret bilo kome od prisutnih na Gazimestanu, s obzirom da su svi koji su bili na Vidovadan pevali iste pesme i činili ono što i Nedeljković", navela je Filipovićeva.

Dodala je da je bila obaveza tužilaštva da obezbedi prisustvo trećeg svedoka, takođe policajca, tvrdeći da se radi o ozbiljnom propustu i suda i tužilaštva te da izaziva veliku zabrinutost u pravičnost celog suđenja.

Nikola Nedeljković je priveden pošto je napuštao spomen kompleks na Gazimestanu, a kako su naveli tada iz policije, mladiću se pripisuje da je navodno govorio "Ubij, ubij Šiptara", a jedini svedok je policajac koji ga je priveo. 

Nikola je od momenta hapšenja 28. juna u sudskom pritvoru u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembar.Ostale vesti

Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023
Orahovac: Služen pomen žrtvama martovskog pogroma
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu u podne je služen pomen žrtvama martovskog pogroma iz 2004. godine, kao i svim žrtvama postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas.
  • 17.03.2023