Vesti
Hronika

Prekinuto iskopavanje u Rudnici

Iskopavanje novog terena u Rudinici, na kome su kako se predpostavlja zakopana tela ubijenih Albanaca, prekinuto je zbog donacija koje srpska strana traži za nastavak pretrage, kažu u Komisiji Vlade Kosova za nestale.
Prekinuto iskopavanje u Rudnici
Lokacija u Rudnici (Foto Novosti)

„Srpska strana je prekinula iskopavanja zbog sredstava. Mi smo sa žaljenjem primili vesti o njenom prekidu, a posebno su porodice uznemirene zbog toga jer svi čekaju rezultate. Smatramo da je srpska strana jednostrano pekinula radove. Oni hoće da dobiju nekakvu korist na nesreći porodica“, rekao je predsednik Komisije Vlade Kosova za nestala lica Prenk Đetaj na konferenciji za novinare u Prištini.

Đetaj je kazao da su prištinska strana i Međunarodni crveni krst ranije donirali deo sredstava neophodna za pretragu na lokaciji u Rudnici.

„Dobili su pomoć sa naše strane i Međunarodnog crvenog krsta i ne znam šta traže više za istraživanje terena“. On je međutim, rekao da postoji spremnost pojedinih ambasada da se podrži zahtev srpske strane i obezbede sredstva za nastavak iskopavanja na trećoj lokaciji u Rudnici.

 Predstavnici Vlade Kosova zatražili su sastanak dveju radnih grupa za pitanje nestalih lica kako bi se radovi na istrazi nastavili što pre.

„Srpska strana kaže da će se iskopavanje nastaviti za dve do tri nedelje, međutim, mi želimo da se istraga nastavi odmah. Zakazali smo sastanak radnih grupa za sledeću nedelju i tada ćemo im reći da ne želimo da radove uslovljavaju donacijama,“ rekao je Đetaj.

U kamenolomu u Rudnici do sada su pretražena dva terena, na kojima je, prema rečima Prenka Đetaja, ekshumirano 45 posmrtnih ostataka, a pronađen je i određen broj kostiju čija se DNK analiza još uvek čeka.

Druga lokacija na terenu u Rudnici završena je 30. juna ali bez ikakvih pronalazaka, rekao je on.

Stručnjak za sudsku medicinu Arsim Grdžaliju očekuje da će analiza pronađenih posmrtnih ostataka biti završena za šest nedelja. „Kada budu stigle analize prvo ćemo obavestiti članove porodica, a potom i medije. Zatim će sa srpskom stranom uslediti razgovor o transportu“, kazao je Grdžaliju.

Prema rečima predstavnika Kosovske Komisije za nestale, pretpostavlja se da se na lokaciji u Rudnici nalaze ostaci 400 lica. Ipak su rekli da sa brojkama treba biti obazriv zbog članova porodica nestalih.Ostale vesti

Kamenovana srpska kuća u Ljuboždi
Nepoznate osobe kamenovale su noćas kuću Jovana Ristića u selu Ljubožda kod Istoka, načinivši materijalnu štetu.
  • 01.06.2020
Branioci optuženih očekaju skori nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića
Advokati odbrane u slučaju ubistva Olivera Ivanovića očekuju da će uskoro biti zakazano drugo pripremno ročište koje je sredinom marta odloženo zbog pandemije Kovid 19.
  • 01.06.2020
Donja Gušterica: Napadnuta dvojica Srba
Branislava i Žiku Vučića iz Donje Gušterice napala je grupa mladića i nanela im telesne povrede u predelu glave.
  • 31.05.2020
Vozač sa Kosova krijumčario 113 migranata
U Severnoj Makedoniji je uhapšen vozač sa Kosova dok je u kamionu hladnjači krijumčario 113 migranata.
  • 31.05.2020
Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020