Vesti
Hronika

Prekinuto iskopavanje u Rudnici

Iskopavanje novog terena u Rudinici, na kome su kako se predpostavlja zakopana tela ubijenih Albanaca, prekinuto je zbog donacija koje srpska strana traži za nastavak pretrage, kažu u Komisiji Vlade Kosova za nestale.
Prekinuto iskopavanje u Rudnici
Lokacija u Rudnici (Foto Novosti)

„Srpska strana je prekinula iskopavanja zbog sredstava. Mi smo sa žaljenjem primili vesti o njenom prekidu, a posebno su porodice uznemirene zbog toga jer svi čekaju rezultate. Smatramo da je srpska strana jednostrano pekinula radove. Oni hoće da dobiju nekakvu korist na nesreći porodica“, rekao je predsednik Komisije Vlade Kosova za nestala lica Prenk Đetaj na konferenciji za novinare u Prištini.

Đetaj je kazao da su prištinska strana i Međunarodni crveni krst ranije donirali deo sredstava neophodna za pretragu na lokaciji u Rudnici.

„Dobili su pomoć sa naše strane i Međunarodnog crvenog krsta i ne znam šta traže više za istraživanje terena“. On je međutim, rekao da postoji spremnost pojedinih ambasada da se podrži zahtev srpske strane i obezbede sredstva za nastavak iskopavanja na trećoj lokaciji u Rudnici.

 Predstavnici Vlade Kosova zatražili su sastanak dveju radnih grupa za pitanje nestalih lica kako bi se radovi na istrazi nastavili što pre.

„Srpska strana kaže da će se iskopavanje nastaviti za dve do tri nedelje, međutim, mi želimo da se istraga nastavi odmah. Zakazali smo sastanak radnih grupa za sledeću nedelju i tada ćemo im reći da ne želimo da radove uslovljavaju donacijama,“ rekao je Đetaj.

U kamenolomu u Rudnici do sada su pretražena dva terena, na kojima je, prema rečima Prenka Đetaja, ekshumirano 45 posmrtnih ostataka, a pronađen je i određen broj kostiju čija se DNK analiza još uvek čeka.

Druga lokacija na terenu u Rudnici završena je 30. juna ali bez ikakvih pronalazaka, rekao je on.

Stručnjak za sudsku medicinu Arsim Grdžaliju očekuje da će analiza pronađenih posmrtnih ostataka biti završena za šest nedelja. „Kada budu stigle analize prvo ćemo obavestiti članove porodica, a potom i medije. Zatim će sa srpskom stranom uslediti razgovor o transportu“, kazao je Grdžaliju.

Prema rečima predstavnika Kosovske Komisije za nestale, pretpostavlja se da se na lokaciji u Rudnici nalaze ostaci 400 lica. Ipak su rekli da sa brojkama treba biti obazriv zbog članova porodica nestalih.Ostale vesti

Izgorela kuća u selu Kaljin, kod Leposavića
U selu Kaljin, u opštini Leposavić, danas je izgorela kuća usled loših električnih instalacija. Pričinjena je velika materijalna šteta. Žrtava, međutim, nije bilo, zahvaljujući komšijama koji su, nepokretnu stariju osobu izvukli kroz prozor kuće zahvaćene plamenom.
  • 28.02.2021
Priveden osumnjičeni koji je povredio mladića u Severnoj Mitrovici

Muškarac A. S. (1997) albanske nacionalnosti, sa prebivalištem na Kosovu, koji je sinoć oko 22 časa u severnom delu Mitrovice povredio mladića M. M. (1995), priveden je zbog krivičnog dela “ubistvo u pokušaju”, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 28.02.2021
I večeras protestovali vršnjaci privedenih mladića
Veliki broj omladinaca okupio se i večeras ispred policijske stanice u centru Gračanice u znak protesta zbog pritvaranja sedmorice omladinaca koji su učestvovali u tuči u Lapljem Selu.
  • 27.02.2021
Gračanica: Manji skup ispred policijske stanice
I večeras se manji broj građana, uglavnom mlađih, samoinicijativno okupio ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružio podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
KP: 701 novčana kazna zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 26.02.2021
Gračanica: Protest uprkos zabrani policije

Iako skup nije dozvoljen, jer je prema rečima Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, više od sto građana okupilo se večeras ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku sedmorici pritvorenih momaka. Skup je završen oko 19:00 časova.

  • 25.02.2021