Vesti
Hronika

Prekinuto iskopavanje u Rudnici

Iskopavanje novog terena u Rudinici, na kome su kako se predpostavlja zakopana tela ubijenih Albanaca, prekinuto je zbog donacija koje srpska strana traži za nastavak pretrage, kažu u Komisiji Vlade Kosova za nestale.
Prekinuto iskopavanje u Rudnici
Lokacija u Rudnici (Foto Novosti)

„Srpska strana je prekinula iskopavanja zbog sredstava. Mi smo sa žaljenjem primili vesti o njenom prekidu, a posebno su porodice uznemirene zbog toga jer svi čekaju rezultate. Smatramo da je srpska strana jednostrano pekinula radove. Oni hoće da dobiju nekakvu korist na nesreći porodica“, rekao je predsednik Komisije Vlade Kosova za nestala lica Prenk Đetaj na konferenciji za novinare u Prištini.

Đetaj je kazao da su prištinska strana i Međunarodni crveni krst ranije donirali deo sredstava neophodna za pretragu na lokaciji u Rudnici.

„Dobili su pomoć sa naše strane i Međunarodnog crvenog krsta i ne znam šta traže više za istraživanje terena“. On je međutim, rekao da postoji spremnost pojedinih ambasada da se podrži zahtev srpske strane i obezbede sredstva za nastavak iskopavanja na trećoj lokaciji u Rudnici.

 Predstavnici Vlade Kosova zatražili su sastanak dveju radnih grupa za pitanje nestalih lica kako bi se radovi na istrazi nastavili što pre.

„Srpska strana kaže da će se iskopavanje nastaviti za dve do tri nedelje, međutim, mi želimo da se istraga nastavi odmah. Zakazali smo sastanak radnih grupa za sledeću nedelju i tada ćemo im reći da ne želimo da radove uslovljavaju donacijama,“ rekao je Đetaj.

U kamenolomu u Rudnici do sada su pretražena dva terena, na kojima je, prema rečima Prenka Đetaja, ekshumirano 45 posmrtnih ostataka, a pronađen je i određen broj kostiju čija se DNK analiza još uvek čeka.

Druga lokacija na terenu u Rudnici završena je 30. juna ali bez ikakvih pronalazaka, rekao je on.

Stručnjak za sudsku medicinu Arsim Grdžaliju očekuje da će analiza pronađenih posmrtnih ostataka biti završena za šest nedelja. „Kada budu stigle analize prvo ćemo obavestiti članove porodica, a potom i medije. Zatim će sa srpskom stranom uslediti razgovor o transportu“, kazao je Grdžaliju.

Prema rečima predstavnika Kosovske Komisije za nestale, pretpostavlja se da se na lokaciji u Rudnici nalaze ostaci 400 lica. Ipak su rekli da sa brojkama treba biti obazriv zbog članova porodica nestalih.Ostale vesti

Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020
Ministarka finansija u Vladi Kosova Hikmete Bajrami rekla je parlamentarnom komisijom za nadzor javnih finansija, da je transfer od preko dva miliona evra iz kosovskog trezora na račun privatne kompanije realizovan zahvaljujući sajber kriminalu.
  • 22.10.2020