Predstavljanje izveštaja o ubijenim i kidnapovanim novinarima na Kosovu

Dve decenije porodice i prijatelji ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji pokušavaju da saznaju istinu: Ko su ubice? Ko su otmičari? Šta se dogodilo sa njihovim voljenima? U utorak 11. februara UNS će u Beogradu predstaviti istraživanje o njima.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa prošlogodišnjeg postavljanja ploče u blizini Orahovca (Foto UNS)

Istraživanje UNS-a je trajalo više od tri godine i obuhvatilo je razgovore i intervjue sa porodicama, prijateljima i saradnicima ubijenih i kidnapovanih novinara. Razgovarano je i sa tužiocima i policajcima koji su radili na Kosovu u vreme kada su se zločini dogodili, kao i sa važnim međunarodnim političkim akterima.

Cilj predstavljanja istraživanja o ubijenim i otetim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu i Metohiji je da se javnost, ali i kolege novinari upoznaju sa ovim tragičnim događajima koji su i posle dve decenije bez epiloga.

Predstavljanje istraživanja imaće dva panela. Na prvom „Priče porodica i kolega“ s početkom u 12 sati, govoriće pomoćnik direktora RTS-a Milivoje Mihajlović, novinar sajta RTS-a Rade Maroević, bivši novinar Tanjuga Nebojša Radošević i novinarka Radio City Ivana Petrović.

Istraživanjem su objedinjena saznanja o 17 ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu, od kojih se četvoro i dalje vode kao nestali.

Na drugom panelu govoriće se o tome šta nadležne institucije mogu da urade kako bi bile rasvetljene sudbine kolega novinara i medijskih radnika, kakav je uticaj istraživanja i kakve su perspektive za procesuranje zločina. Govoriće predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, generalni sekretar UNS-a Nino Brajović i predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

Moderatorka panela biće autorka istraživanja o kidnapovanim i ubijenim novinarima Jelena Petković.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane